用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間私小有語境,但課程唔太谷?
樓主: wcyjessica
go

邊間私小有語境,但課程唔太谷?   [複製鏈接]

識人讀某國際學校,話個仔太辛苦,離晒譜憤而退學。但佢仔不過小一,間學校唔係日日有功課,小一亦無考試,點樣逼死佢地,真係唔明白。

一家唔知一家事,育兒經啱傾就講兩句,好少駁故,費事無啦啦嘈交。

Jane1983 發表於 17-11-10 16:29
識人讀某國際學校,話個仔太辛苦,離晒譜憤而退學。但佢仔不過小一,間學校唔係日日有功課,小一亦無考試, ...

慈母⋯⋯⋯⋯⋯⋯

Jane1983    發表於 17-11-10 16:46

Jane1983 發表於 17-11-10 16:29
識人讀某國際學校,話個仔太辛苦,離晒譜憤而退學。但佢仔不過小一,間學校唔係日日有功課,小一亦無考試, ...

如果係新加坡國際學校都有可能

Jane1983    發表於 17-11-10 21:53

Lindytiger 發表於 17-11-10 10:18
就當佢能力弱,讀邊間都一樣,既然咁貴學費都幫唔到佢,我地成班朋友咪就係唔明點解要讀囉!
...

咁貴學費係買親子時光,星期六曰可以盡情玩或休息。
如果小朋友學習能力或專注力較弱,你每日同佢困獣鬥都冇用。你傷心時佢仲失去學習興趣。
我亞Q d 諗,佢讀唔成書起碼識講廣東話,英文,普通話,香港既然容不下他,天大地大總有容身之所掛!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

applebot 發表於 17-11-10 14:30
某啲外國人思想係子女係一個獨立個體,父母唔會對子女作任何比較...當然佢哋會睇成績! 但睇既角度唔同華人.. ...

好認同!每個人價值觀唔同!有家長會肯比貴學費,只想搵一間適合自己小朋友嘅學校!我覺得小朋友有一個快樂學習環境,好語境!喜歡返學,有良好學習態度!對將來做人做事會有幫助!
當然有小朋友可以谷得!若自己小朋友唔係呢類型,負擔到都會去間適合佢嘅學校!

virgokaren 發表於 17-11-10 22:26
咁貴學費係買親子時光,星期六曰可以盡情玩或休息。
如果小朋友學習能力或專注力較弱,你每日同佢困獣鬥都 ...
同感。讀書讀到冇晒人生樂趣,又或谷到人生乜都過于aggressive, 都係ㄧ個悲劇。
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

applebot 發表於 17-11-10 11:04
國際校多數係中學部先開始谷考試訓練, 小學只係啟發和習慣訓練, 唔會要死記爛背...
讀得輕唔輕鬆, 個個人 ...

其實香港讀書谷或辛苦,係制度使然。

點解唔係等上中學慢慢谷?

唔少學校無中學,要睇呈分。呈分前可能又睇埋入精英班,之前又睇點爭入精英班。咁樣點可能唔會段段谷?

如果想慢慢來,其實香港而家有唔少一條龍直資。家長唔係爭凳仔心態,絕對可以慢慢來。其實香港地有唔少攞國外護照既中產,準備初中或大學回老家,呢D 龍直其實岩哂佢哋。

不過話說回頭,有條件既家長,D 呀媽又唔忍得人哋個細路讀名校,或者入左龍直都人谷佢又谷,咁真係自己攞來煩。

所以我會谷小朋友自己喜歡既項目,例如游水,烹飪就算,
數學可以唔靠學校,自己教到,(不過,佢無興趣)
中文和英文可以從閱讀培養出來...
最緊要學校有語境, 唔洗谷(正確來講係迫出來)
因為老師唔識聽中文..

applebot 發表於 17-11-11 12:05
所以我會谷小朋友自己喜歡既項目,例如游水,烹飪就算,
數學可以唔靠學校,自己教到,(不過,佢無興趣)
中文和英 ...

同意, 回想幼稚園開始會比錢買的都是語境最值錢, 當然都會有學術, 但相對學術也可外補或自教

retriever 發表於 17-11-11 09:48
其實香港讀書谷或辛苦,係制度使然。

點解唔係等上中學慢慢谷?
你真係講得好啱, 朋友加拿大藉, 諗住個仔初中返加拿大讀, 唔讀IS平平地讀優才、WKF果類直資, 但英華收左結果梗係入英華, 而家大人小朋友忙到嘔。
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

brrbaby2007 發表於 17-11-11 14:44
你真係講得好啱, 朋友加拿大藉, 諗住個仔初中返加拿大讀, 唔讀IS平平地讀優才、WKF果類直資, 但英華收左結 ...

雖然有傳說話英華平均分九十幾都係排十幾。你朋友忍得手佢行行企企,同D 好兄弟嘻嘻哈哈,應該一樣可以輕鬆喎。
‹ 上一主題|下一主題