用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 這個小女孩太厲害了,她父母到底怎樣教的呢? ...
樓主: MNIF
go

這個小女孩太厲害了,她父母到底怎樣教的呢? [複製鏈接]

小時了了 發表於 16-7-13 14:52
回覆 little_yolky 的帖子

其實, 我真係想知 2016/17「 內地大學升學資助計劃」以下指定的內地大學邊間OK  ...
拿, 理工醫法科我唔知架, 如果係歷史科, 除咗之前講既, 仲有山東大學、吉林大學、四川大學、南京大學、復旦大學都好好。當然, 如果你對西北區歷史有興趣, 當然係去西北大學, 唔會去廈門大學, 但相對西北大學同上述既院校比較, 會較務實, 名氣無咁大咁。所以, 要睇你有無特定既範圍鐘意, 以上既, 都係史科好既大學。
當然, 好既意思一般都會外加好難考。

P.S. 如有漏眼, 各院校校友唔好插我, 其實仲有好多都係好好既。

小時了了    發表於 16-7-13 15:19

little_yolky 發表於 16-7-13 14:46
咪因為我讀歷史, 又响呢個範圍做嘢囉。所以見到有人話用大學規格研究過明清史幾年, 好熟悉, 真係......... ...

道德經 71 章: 知不知上;不知知病。夫唯病病,是以不病。聖人不病,以其病病,是以不病。

語釋: 能够知道自己所不知道的,是最高明的,不知道却自以为是,这是大毛病。知道自己的错误之处,不去犯同样的错误这是高明的!圣人没有这个毛病,是因为他知自己的错误所在,所以不去犯这样的错误。是以不病。

本文来源于【国学自学网】:Www.ZXueW.cN 原文地址:http://www.zxuew.cn/daodejing_71/

little_yolky, 您好犀利, 您 "知不知上", 將道家修行活生生實踐出來 高人, 有道之人

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-13+13:43+謝解

小時了了 發表於 16-7-13 15:19
道德經 71 章: 知不知上;不知知病。夫唯病病,是以不病。聖人不病,以其病病,是以不病。

語釋: 能够知 ...
响中國古代, 我們稱之為聖人。我認識的中外大學者就算是沒有讀聖賢書的外國人, 他們都十分humble。對於自己認識既領域會很挑剔, 不一樣既領域則虛心聆聽,不加妄語。越大的學者越謙卑。

我老細同我講, 有一次同邱成桐食飯(我suppose大家都知道邊位係邱成桐), 佢成日乜都要講證據。但一提及我老細個領域, 佢知道十分重要, 每一次都好用心聽, 說話從不狂妄自大。不過, 我老細都外加一句, 佢講嘢真係好鬼悶, 因為把聲好沉。

引用:Quote:小時了了+發表於+16-7-13+15:19+道德

IloveJJ 發表於 16-7-13 15:24
哦!咁我明白了!即係唔駛睇原著,背就背原著。
唔係唔駛睇原著, 只係因為原著睇唔明而已。你迫佢睇三國演義原著, 佢聽日就唔再睇書了。但係好似三字經、弟子規、論語呢D古聖言, 你買乜version都係印埋原文, 所以無所謂。不過, 論語相對較長, 部份版本應該係選錄, 如果有全文就會好D, 但唔介意都可以既, 因為一般選錄編者都係揀耳熟能詳果D, 小朋友會有親切感。

little_yolky 發表於 16-7-13 14:23
唓, 你想讀中國歷史, 去中山大學咪得囉, 周圍又講廣東話, 探佢都近D。如果係明清史, 去遠D既廈門大學都得,  ...

文史哲的話,山東大學亦系頂級。

simonwan 發表於 16-7-13 15:44
文史哲的話,山東大學亦系頂級。

响#141我第一間咪寫山東大囉, 唔寫想死咩。

simonwan  後來我才看到你的貼文  發表於 16-7-13 15:53

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-13+15:24+哦!

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-13+15:24+哦!

little_yolky 發表於 16-7-13 15:51
响#141我第一間咪寫山東大囉, 唔寫想死咩。

1) 山東大學 (文史哲)
2) 北京既人民大學 (文史勁既仲有,只論文史排名係三甲內, 入面既國學院, 就專係精英)
3) 廈門大學
4) 吉林大學
5) 四川大學
6) 南京大學
7)復旦大學都好好
8) 西北大學: 對西北區歷史有興趣, 當然係去西北大學, 唔會去廈門大學, 但相對西北大學同上述既院校比較, 會較務實, 名氣無咁大咁
9) 北京大學
10) 清華大學 (呢間理科強)
11) 中山大學

依家從咁多網友中認識有11間內地文科出色嘅好大學, 多謝各位!

little_yolky  有無考慮台灣大學?  發表於 16-7-13 16:14

小時了了 發表於 16-7-13 16:09
1) 山東大學 (文史哲)
2) 北京既人民大學 (文史勁既仲有,只論文史排名係三甲內, 入面既國學院, 就專係精英 ...
呢個課題有排你玩

小時了了  唔係掛, shortlist 咗11間唔係第一階段可以完咩?  發表於 16-7-13 16:14
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 16-7-13 15:27
响中國古代, 我們稱之為聖人。我認識的中外大學者就算是沒有讀聖賢書的外國人, 他們都十分humble。對於自己 ...

講開邱成桐,其實之前有人問讀古文會不會對讀其他科有幫助時,我就想舉他做例。邱的爸爸是當年崇基及其他大專院校的國學老師,陳耀南就是他弟子。邱小時候因爸爸關係讀了很多詩詞及古文,後來他自己覺得小時候這些訓練對他日後研究數學,開創數學新領域時有所幫助。

物理學家中有很多古文都很好,不止湯川秀樹,楊振寧及李政道小時候也是受古文教育的。中大陳方正,原系物理學教授,後來成爲中國文化研究所所長,游走於物理研究及中國文化研究之間,這些真是文理兼備的高人也。你識唔識佢啊?

judy  應該係叻嘅人多能觸及旁類。我見過前港大物理系主任CW Fung,他國學也很好,能寫一手好毛筆字,仲識劃畫。   發表於 16-7-13 16:31
little_yolky  點可能唔識呢。  發表於 16-7-13 16:18
小時了了  有網友話呢啲係零星例子, 佢唔係要零星例子  發表於 16-7-13 16:17

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-7-13+15:27+

小時了了 發表於 16-7-13 16:09
唔係掛, shortlist 咗11間唔係第一階段可以完咩?
唔係有校名就得架,仲有好多配套要考慮,仲要諗中學六年要點準備... little_yolky而家問你有冇考慮台灣大學添,個眼界係咪越黎越闊呢?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-7-13 16:26
唔係有校名就得架,仲有好多配套要考慮,仲要諗中學六年要點準備... little_yolky而家問你有冇考慮台灣大學添,個眼界係咪越黎越闊呢?

嗯! 小女如果要返內地讀大學, 我要有一個好清楚明確及好特別嘅原因先至會去. 台灣我暫時無呢個特別原因, 所以暫時唔會考慮

"仲要諗中學六年要點準備" ------係架, 所以最近我真係有諗下直資福建中學, 培喬及九龍塘香島

MASAYA 發表於 16-7-13 16:26
唔係有校名就得架,仲有好多配套要考慮,仲要諗中學六年要點準備... little_yolky而家問你有冇考慮台灣大學 ...
唔好嚇佢, 搞好咗個呈分先啦。

simonwan 發表於 16-7-13 16:14
講開邱成桐,其實之前有人問讀古文會不會對讀其他科有幫助時,我就想舉他做例。邱的爸爸是當年崇基及其他 ...

認同網友Judy說的,資質特別優厚的人,很多時是觸類旁通的,他們是跨界別學習的。不過資質只佔成就的一部分,學有所成的大師多是非常非常勤力的。

YanKanMom 發表於 16-7-13 16:45
認同網友Judy說的,資質特別優厚的人,很多時是觸類旁通的,他們是跨界別學習的。不過資質只佔成就的一部 ...
佢哋既共通點一般都係勤力+語文好+遇到好老師。第三項真係只可靠運。

IloveJJ  哎呀,阿仔剩係爭第三樣喳!  發表於 16-7-13 17:37

IloveJJ 發表於 16-7-13 10:43
你好!
我贊同你呀!
「我提倡的辦法與你一樣,首先要大量閲讀、廣汎閲讀;其次要讀經典,而且要精讀,最好 ...

去年在另一帖寫過,再在這裏貼上。我的書單系參考舊時私塾讀本作少少修改(如不讀“百家姓”),其實與little_yolky 大同小異。

[size=15.199999809265137px]由佢六歲小一開始(幼稚園時期系玩+玩+玩),我每晚用十五至三十分鐘教佢[size=15.199999809265137px]中文[size=15.199999809265137px],書單如下:

[size=15.199999809265137px]小一:三字經,弟子規
[size=15.199999809265137px]小二:千字文,朱子治家格言,千家詩
[size=15.199999809265137px]小三、四:增廣賢文,[size=15.199999809265137px]幼學瓊林、[size=15.199999809265137px]龍文鞭影
[size=15.199999809265137px]高小、初中:四書、老莊、唐詩宋詞、古文觀止等

IloveJJ  謝分享!  發表於 16-7-13 17:36
aka722  Thx for sharing!   發表於 16-7-13 17:16
‹ 上一主題|下一主題