用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012 小一入學的媽咪請進!
樓主: 豬芬
go

2011-2012 小一入學的媽咪請進! [複製鏈接]

silvia_ng, 多謝妳的意見. 我原本鎖定瑪小的, 就算抽唔到都可以誠意扣門. 但現在它的中學部降呢做中中又令我有點卻步. 現正搜集協和的資料, 但連升英中率都找不到, 資訊好像很封鎖.

原帖由 smallpig 於 10-4-25 16:09 發表
silvia_ng, 多謝妳的意見. 我原本鎖定瑪小的, 就算抽唔到都可以誠意扣門. 但現在它的中學部降呢做中中又令我有點卻步. 現正搜集協和的資料, 但連升英中率都找不到, 資訊好像很封鎖. ...

瑪小幾難叩架! 如果你介意佢轉左做中中, 咁又鐘意天主教, 可以試荔天, 都好好架。不過我當年冇search過天主教小學, 所以唔能夠提供更多資料比你。

醒目開學勳章

我個女只得首名子女及適齡兒童分數, 所以我真係好怕派到d 唔好學校.
其實我個女間幼稚園有一條龍小學及中學, (陸慶濤及羅氏基金) , 但係兩間都係直資學校, 所以我真係怕d 洗費好大.
我知這區出名有兩間李兆強, 循道....., 但係我個女老師叫我唔好選這三間, 因為這三間都係傳統式教學, 所以就唔適合我個女. 老師就叫我考慮陳呂重德, 但我c6就極力反對, 因為上次參觀這間小學時, 我c6就覺得佢地好注重精英班,這樣會對小朋友造成不好的感受.
後來我就想報官小(秀明道) , 不過後來我收到我同事的feedback 返來叫我唔好選這間.
問心, 我梗係想個女讀一間小學(成績及口啤好) 而且可以升到好的中學啦.
因此我現在真係好矛盾, 好迷失, 都唔知選邊間.
所以希望大家可以俾d意見我. 謝謝.

原帖由 ziyi 於 10-4-21 18:59 發表
自行定統一?
48 net, 東至油塘,西至牛頭角
熱門的集中在藍田
要活動定升英中率高
自行你有多少分?
很多考慮因素的
像藍田2間LSK,是區內熱門,如果小朋友有聖公會的領洗紙,那在自行機會高很多
油塘基法,位多,但同時每 ...

你間幼稚園係藍田定將軍澳?

原帖由 hosumman 於 10-4-26 13:06 發表
我個女只得首名子女及適齡兒童分數, 所以我真係好怕派到d 唔好學校.
其實我個女間幼稚園有一條龍小學及中學, (陸慶濤及羅氏基金) , 但係兩間都係直資學校, 所以我真係怕d 洗費好大.
我知這區出名有兩間李兆強, 循 ...

醒目開學勳章

間幼稚園係油塘.
原帖由 lazypig 於 10-4-26 13:17 發表
你間幼稚園係藍田定將軍澳?

好似讀左陸慶濤就一定要上羅氏基金中學, 唔準出去博
油塘基顯不是很好嗎?

原帖由 hosumman 於 10-4-26 13:25 發表
間幼稚園係油塘.

醒目開學勳章

我都知基顯近幾年的feedback ok , 但太多人報這間 (如有100學位, 但就有300人去競爭) , 所以我唔想白白令到機會率變低.
你都係48網嗎?
原帖由 lazypig 於 10-4-26 13:26 發表
油塘基顯不是很好嗎?

醒目開學勳章

係啊,出去會無統一派位的機會,因為LHT沒有呈分試
所以要想清楚才好申請
基本上LHT與TKO-3間PLK幼稚園結了龍,我過去2個月收到幾次我囡囡學校的通告,加上老師對家長說的 - 如果選擇LHT,機會很大

原帖由 lazypig 於 10-4-26 13:26 發表
油塘基顯不是很好嗎?

原帖由 hosumman 於 10-4-26 13:33 發表
我都知基顯近幾年的feedback ok , 但太多人報這間 (如有100學位, 但就有300人去競爭) , 所以我唔想白白令到機會率變低.
你都係48網嗎?

我住 95 網
48 我都有地址, 奶奶住
我唸我會 choose 平田李兆強, 我係畢業生

深水埗的寶血會嘉靈又如何呢? 有無人識呢間? 我諗住會幫囡囡報幾間私校直資, 如果考到是但一間就叫做有籌碼在手, 自行/大抽獎時可以進取d. 如空手而回就報爸爸的母校(嘉靈). 噢! 剛剛想到, 自行應在私校出result 前報的, 對不? 唉...又要重新計畫.

醒目開學勳章

考直資做籌碼,自行/大抽獎時可以進取D,你是否開玩笑.
考私校都未必可以,都要看那一間,像True Light就可以,但DSS直資收了就完全要give up自行/大抽獎.

原帖由 smallpig 於 10-4-26 14:57 發表
深水埗的寶血會嘉靈又如何呢? 有無人識呢間? 我諗住會幫囡囡報幾間私校直資, 如果考到是但一間就叫做有籌碼在手, 自行/大抽獎時可以進取d. 如空手而回就報爸爸的母校(嘉靈). 噢! 剛剛想到, 自行應在私校出result 前 ...

有冇人知窩打老道8號是否34校網?

原帖由 tungtung_mama 於 10-4-26 22:15 發表
有冇人知窩打老道8號是否34校網?

窩8系31網,何文田先係34架

醒目開學勳章

原帖由 feliciak 於 10-4-24 11:23 發表
我有間心儀嘅津校,想請問港島區有冇邊間私校考到之後仲比大抽獎ga? 聖士提反(赤柱)同高主教係咪都唔比ga? For 男仔,唔該!

我都好鍾意 聖士提反(赤柱), 不過真係好遠... 但我都會試~~

醒目開學勳章 王國長老

我都好鐘意, 學校有個大海灘, 唸起都開心
(如果我女6年班可以同成班同學一齊寄宿, 佢發夢都識笑呀)
不過學費好貴啊..........如果住九龍, 加埋車費, 嘩!

原帖由 mat媽 於 10-4-27 03:37 PM 發表
我都好鍾意 聖士提反(赤柱), 不過真係好遠... 但我都會試~~

醒目開學勳章

你個囡小四,還可以試下轉校

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-27 16:10 發表
我都好鐘意, 學校有個大海灘, 唸起都開心
(如果我女6年班可以同成班同學一齊寄宿, 佢發夢都識笑呀)
不過學費好貴啊..........如果住九龍, 加埋車費, 嘩!

...

醒目開學勳章 王國長老

我個銀包同我講, 叫我醒定D唔好亂黎WOR
原帖由 ziyi 於 10-4-27 04:14 PM 發表
你個囡小四,還可以試下轉校

醒目開學勳章

too bad 同夢想say good bye

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-27 16:21 發表
我個銀包同我講, 叫我醒定D唔好亂黎WOR

hosumman
我囡囡都係2011-2012入讀小學同埋都係48網, 亦是只得基本分, 一樣咁頭痛!
都打算去考直資+大抽獎 !

[ quote]原帖由 hosumman 於 10-4-19 13:43 發表
各位sister ,
我個女2011年-2012年都係入讀小學.
我而家真係好煩, 一來這個網(48網 - 油塘及觀塘區)已經學位不夠, 而且我個女只得基本分, 所以我真係好頭痛.
希望各位可以俾d意見我, 有無邊間好學校呢? ... [/quote]

醒目開學勳章

咁你諗住點樣去填呢?

原帖由 virginia_328 於 10-4-27 17:19 發表
hosumman
我囡囡都係2011-2012入讀小學同埋都係48網, 亦是只得基本分, 一樣咁頭痛!
都打算去考直資+大抽獎 !

[ quote]原帖由 hosumman 於 10-4-19 13:43 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back ...
‹ 上一主題|下一主題