用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS / SPCC / 優才
樓主: pink_lemonade
go

DBS / SPCC / 優才   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 23-11-13 07:55
你的lB元素定義是什麼?可能你有自己睇法,冇咪冇囉,好少事。

但DBS有幾強inquiry based learning and t ...
係呀,陳Sir,係好少事。不過樓主咁問,我理解深層意義就係呢啲學校有冇課程上嘅編排,結構性咁滲入IB教學元素。我嘅答案係冇,如果要嘅就要去有PYP/MYP課程嘅IS。
至於你講嘅DBS inquiry based "project",我個仔讀足六年小學點會唔知。但係呢樣係每年大考完6月先有兩個星期嘅project ,係俾小朋友考完試放鬆嘅活動,唔係結構性課程。我唔會因為一年有兩個禮拜嘅project,就話DBS有好強嘅inquiry based learning and teaching,極其量係輕輕掂吓。

Rpp 發表於 23-11-11 13:12
講到價值觀,前日同個男性朋友約飲嘢,吹水聊天,之前朋友係電視台做野,見盡人生百態,現在全職做補習老師 ...

其實你兩位高人既想法都沒錯, 差別係如何做出來, 俾細路睇到...

我果代以後, 基本上已沒有"養兒防老" 既概念或祈許, 家庭育兒亦傾向自由化, 希望仔女快樂, 無壓力成長, 事事想在子女的前面排除困難等等...

觀察多年不少友好同學同事育兒理念 VS 孩子成長前後的對比... 聽到真係不少同事的抱怨, 孩子20, 30歲仍然食住家裡做伸手牌, 或者有不錯工作的去國外旅行, 還要向家人借錢等等...

我還是比較同意另一位同事的觀點, 雖然心裡不準備老來依靠孩子, 但還是從小要他們多負起家中的責任, 並常說現在你能力小父母照顧你, 將來你有能力了就要照顧沒有能力的父母, 讓他們有照顧原生家庭的預期 ...

以同事所說, 你說了將來不靠子女是另一回事, 你不說以這代孩子的習性, 準可能養出啃老族不成了...

retriever 發表於 23-11-13 10:37
其實你兩位高人既想都沒錯, 差別係如何做出來, 俾細路睇到...

我果代以後, 基本上已沒有"養兒防老" 既概 ...

我朋友係賣左層樓送囡去外國讀書,米7幾高田徑人,學埋防狼術,總怕個囡遇上壞人無法脫身,我唔想畀壓力下一代要同等回報,一齊有心理壓力,相信他們對下一代也是同樣責任付出,我覺得獨立性,抗挫能力,責任感,自信最重要。

beastiebistro 發表於 23-11-13 10:03
係呀,陳Sir,係好少事。不過樓主咁問,我理解深層意義就係呢啲學校有冇課程上嘅編排,結構性咁滲入IB教學 ...
首先明確,並無針對DB.
"但係呢樣係每年大考完6月先有兩個星期嘅project ,係俾小朋友考完試放鬆嘅活動,唔係結構性課程。我唔會因為一年有兩個禮拜嘅project,就話DBS有好強嘅inquiry based learning and teaching,極其量係輕輕掂吓"

這就是DB家長和自負的SPCC家長(是否加個部分更合適?)的分別.

在問及SPCC的場合,SPCC的家長的論調就是"當然SPCC""學校課程編排如何優秀,""有offer再問啦""入唔到妒忌""未讀過不知學校好".(這未算在IBpost的論調)

medicine 發表於 23-11-13 14:30
"但係呢樣係每年大考完6月先有兩個星期嘅project ,係俾小朋友考完試放鬆嘅活動,唔 ...
好心你啦,唯恐天下不乱,挑拨离间,抬DBS踩SPCC。你所引的一个半个例子又可以证明什么?DBS和SPCC都有得得戚戚的家长,亦有谦谦虚虚的家长,你又见过多少?你攻击SPCC,人家SPCC家长走出来护校,就立刻被你扣帽子。你在EK大晒?

教開猴子的,應該是大嗮.

猴子的世界,正常人是不需理會.

話時話,揾幾個囂張的DB家長出來?

至於囂張的SPCC家長,俯拾皆是.

而魯莽自大的猴子,如何解釋以下截圖?

關於思維,以下post,
delete - 升中派位 - 教育王國 (edu-kingdom.com)

第#21,#23,和#33

又有乜野可回應?

PS:猴子,自以爲是

吹奏學校好的論調,有無想過,點解"好學校"都要千挑萬選"好學生"而不是隨便揀任何一位學生?(甚至全部學生大抽獎或報名時先到先得?)
如果學校可以隨便將大部分B3變B1,那時才吹捧未遲(但需要明確,這個B3是如何定義,即是中一入學的B3還是幻想的小一入學可能的B3)

twhkleung    發表於 23-11-13 17:14

猴子爸 發表於 23-11-13 14:48
好心你啦,唯恐天下不乱,挑拨离间,抬DBS踩SPCC。你所引的一个半个例子又可以证明什么?DBS和SPCC都有得得 ...
佢好似係傳說中既"Spcc黑"

猴子爸    發表於 23-11-14 10:42

"但係呢樣係每年大考完6月先有兩個星期嘅project ,係俾小朋友考完試放鬆嘅活動,唔 ...

明就明,唔明就唔明,邊啲人有咩心思,路人皆知!
相信你小朋友嘅成績,應該唔需要黑人?呢個係選擇!

PTL_L 發表於 23-11-13 16:31
...
咁又係.
個邊,猴子話我無讀E的能力.

係極有自信,論當年勇,我的火箭科目數字一定超過教猴子的爸的B或以上的科目數字.

至於小朋友,未到DSE,都係未講住

回覆樓主:

唉!好好地嘅討論和資訊交流又要變啦, 88 lu

睇佢唔到就得啦!

舖陳事實。

大家成年人、網上討論區無必要要求別人有涵養。

直中直?人不仁?一笑置之。

有錯,人之常情,唔同階段,都可以有修正改過嘅機會,咁樣,教育討論先有意義,不是嗎?

我自己都有情緒波動嘅時候,會得罪人;過往有,未來亦不保証沒有;在此深感抱歉,為免攪太緮雜,請有關人士對號入座。

以我記憶所及,Coed嘅潘校長(陳校長前任)提出過教好 好學生嘅目標,個人感覺其中含意,大概係 「有教無類」在有限資源同時間,並不現實;定一個可行性高嘅目標,對家長老師同辦學團體及同工們,算是比較合理合情嘅指導思想。

欣唔欣賞,有無做到?各自去理解。

我有限嘅記憶可能唔完整,歡迎指正補充。

你說 "有OFFER 再問", 我知你在講哪位神出鬼沒的大師

medicine    發表於 23-11-14 16:19

medicine 發表於 23-11-13 15:24
教開猴子的,應該是大嗮.

猴子的世界,正常人是不需理會.
我絕對欣賞你明刀明槍,比跟出跟入搭咀又怕得罪人嘅有gut 。
明明SPCC 編要寫SPBB,鬼鬼祟祟,啲犬類好喜歡去大樹同牆角排泄,本能如此無法。

你同猴子爸繼續,猴爸比我有修養。

樓主如果唔介意,我最近有餘閒,想學下嘢。

講笑啫,唔啦。🤭

World Peace

眼光及思想狹隘的人,會錯誤引導他人思維。
心存怨懟、存心針對報復的人,其言論就不只錯誤引導他人思維咁簡單,直情係為禍人間,害苦大眾...

retriever    發表於 23-11-16 14:31

medicine 發表於 23-11-13 16:55
咁又係.
個邊,猴子話我無讀E的能力.

相信你係指呢一個留言。
Okok, 你考試有好多火箭,多過我嘅B, 你叻你叻!乖,夠鐘食藥喇。

ps: 喺嗰個年代,讀醫嘅多數都係HKU, 而佢係咁踩MBBS, 佢應該唔係舊生啦。如果佢CU Med畢業,係咁踩MBBS, 就係賤格啦。如果佢真係MBBS舊生,又係咁踩MBBS, 就更加需要睇鐘食藥啦。所以我估佢冇讀醫

PTL_L 發表於 23-11-13 16:31
...

這位MSS SJC家長,估唔到你係跟medicine同一陣線,失敬失敬!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊