用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今屆升中派位結果又出奇現象
樓主: mrs.so
go

今屆升中派位結果又出奇現象   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 22-7-28 15:50
喺現有制度之下,如果系統無出錯,B3學生,點都無可能入到B1學校,所以小朋友最少係B2,甚至係B1。
...

如果band 2生 入了band 1a校, 成績排到 頭果堆.

那就是 非常 勵志case, 值得鼓舞!

如果 排尾果堆, 不提也罷

lovebb2 發表於 22-7-28 15:54
如果band 2生 入了band 1a校, 成績排到 頭果堆.

B2生有可能喺甲部入到好既B1學校。自行同乙部都無可能。

王家爸爸 發表於 22-7-28 15:50
喺現有制度之下,如果系統無出錯,B3學生,點都無可能入到B1學校,所以小朋友最少係B2,甚至係B1。
...

所以疑似假案例消息,家長要自己識得分析邏輯和合理性,不要讓有心人影響你們來屆的升中大抽獎排位。

另外,勵志故事背後通常都另有玄機。

如果小朋友喺小學讀時已盡力都係B2,咁上到1A中就會好辛苦
如果小朋友hea讀都有B2就唔同,大個咗可發力追上

王家爸爸 發表於 22-7-28 15:56
B2生有可能喺甲部入到好既B1學校。自行同乙部都無可能。
有,乙部跨區借位

tpmon 發表於 22-7-28 15:58
所以疑似假案例消息,家長要自己識得分析邏輯和合理性,不要讓有心人影響你們來屆的升中大抽獎排位。
...
升中其實係博弈遊戲,任何博弈遊戲都一樣係爾虞我詐。

王家爸爸 發表於 22-7-28 16:00
另外,勵志故事背後通常都另有玄機。

呵呵

hcpp 發表於 22-7-28 16:01
有,乙部跨區借位
乙部需要跨區借位,即係嗰區B1位唔夠。B1位唔夠既區,點都用得晒啲B1位。

王家爸爸 發表於 22-7-28 16:02
升中其實係博弈遊戲,任何博弈遊戲都一樣係爾虞我詐。

也不是,我也是親身跟EK的資深會員策略選校,結果没有中伏。

出面多了不同facebook 升中的groups,我自己冇看。即使市場上某位九龍城男神校的前副校寫的嘢,我自己的資料與他對各區的小學和中學排位建議出入相當大,所以我也不相信他。

王家爸爸 發表於 22-7-28 16:04
乙部需要跨區借位,即係嗰區B1位唔夠。B1位唔夠既區,點都用得晒啲B1位。

以往有少量B2生或許在乙部選跨區借位Band 1中學博一博,入到Band 1中學,但數量不多。

曾聽過YWGS 升中講座,男校長講過,多年來只得1、2位 Band 2 生,從跨區借位抽入該中學,但該Band 2學生很多科成績跟不上,需要學校特別幫她提升番成績。

tpmon 發表於 22-7-28 16:13

出面多了不同facebook 升中的groups,我自己 ...
因為好多EK啲家長既小朋友早就大個咗,所以願意分享選校策略。没有中伏,係因為好有益沖突。

王家爸爸 發表於 22-7-28 16:31
因為好多EK啲家長既小朋友早就大個咗,所以願意分享選校策略。没有中伏,係因為好有益沖突。

...

"因為好有益沖突"???  不是太明。

王家爸爸 發表於 22-7-28 16:04
因為B1生唔會喺乙部盡填滿B1校後先填B2,總會有漏網之魚,尤其是跨區得兩個位

tpmon 發表於 22-7-28 16:13

出面多了不同facebook 升中的groups,我自己 ...
佢唔update

王家爸爸 發表於 22-7-28 16:31

...

有咁復雜的嗎?咁好慶幸我哋小學同中學有連繫,跳唔出去都可以升返中學,唔使咁煩。

tpmon 發表於 22-7-28 16:32
"因為好有益沖突"???  不是太明。
打錯字,應該係無利益沖突。我嘅意思係:我哋無利益沖突,同校家長之間有。

2jkidsfather    發表於 22-7-28 16:46

hcpp 發表於 22-7-28 16:39
因為B1生唔會喺乙部盡填滿B1校後先填B2,總會有漏網之魚,尤其是跨區得兩個位 ...
點解B1生唔會喺乙部盡填滿B1校後先填B2?
佢哋寧願入B2?

tpmon 發表於 22-7-28 16:21

以往有少量B2生或許在乙部選跨區借位Band 1中學博一博,入到B ...
咁YWGS好好

王家爸爸 發表於 22-7-28 16:45
點解B1生唔會喺乙部盡填滿B1校後先填B2?
佢哋寧願入B2?

因為有啲區唔夠B1中學,如果全餐B1中學後先填B2,可能去咗B2B-C
以前見過有真實例子
‹ 上一主題|下一主題