用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實王錦輝係一間點樣嘅中學
樓主: chingcat
go

其實王錦輝係一間點樣嘅中學   [複製鏈接]

Face3366 發表於 21-8-11 12:20
hea讀等出國⋯⋯唔通出咗國就會不勞而獲?

除非完成中學先出國,中途出國,大部份人都係hea 讀等走。尤其中文、中史等科目,外國唔會讀。今次移民潮,大部分人唔會等新學期開學,甚至連學校都未搵,走左至算。所以每逢週末,都係香港遊,補習班全停,點會花時間溫書。

AgapePa 發表於 21-8-13 09:02
除非完成中學先出國,中途出國,大部份人都係hea 讀等走。尤其中文、中史等科目,外國唔會讀。今次移民潮 ...

睇吓果位學生目標係乜啫,所以齋講放洋係毫無意義嘅~~~

dou-dou 發表於 21-8-12 21:51
回覆 musiclover1609 的帖子

我個人覺得點解用分班來標籤邊d是精英學校,邊d唔係,既然學校咁鼓勵學生發展自 ...

同意你的看法,不過大部分中學都有分精英班,甚至每一個主科都按程度分組,說這樣才能因材施教。

AgapePa 發表於 21-8-13 09:02
除非完成中學先出國,中途出國,大部份人都係hea 讀等走。尤其中文、中史等科目,外國唔會讀。今次移民潮 ...

Deleted

bobbob 發表於 21-8-12 09:26
我又路過搭下訕,可能男女不同,我仔都有小學同學讀你女嗰間,慣咗同學年年轉校,情緒無乜影響。我見你哋好 ...

我又路過搭下, 今年去攞升中成績, 見到兩個女同學喊得好更要, 仲以為佢地升唔返自己中學, 後來才知其中一個後天要移民, 兩個成績都有少去下跌. 唔知真係有無影響

dou-dou 發表於 21-8-12 18:30
我真係路過,因為我原先是想去其他海外升學區搵吓資訊,見到大家的討論同疑問而搭訕。我女在WKF由G1讀到G10 ...
認為小學部水準差,咁學校有冇咩安排去改善呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

wkf是否一班band1,我認為應該有一班是精英班,將來大機會入三大,其余各班浮浮沉沉.
如果真是只得一班band1,咁wkf中學部既增值率就太高了.
wkf在中學區,小學區都討論左咁多版.
只可證明wkf有好叻既學生同唔叻既學生,外人好似盲人摸象,每人揸住唔同既地方分析.

當然亦可能有唔同既用家,功課唔忙,有人在星期六日打機,有人用來睇書,學樂器,寫程式,自修高年級課程.
最後結果唔同,咁間學校如何評價呢?

我覺得都是應該等用家分享比較有用.
始終每個人需求既嘢唔同.

正如校刊中有學生感謝學校栽培考入好既大學. 可能亦有學生本身唔想追求學術.

學校咁多年都冇正式公布DSE成績,家長冇理由唔問㗎? 如果有DSE成績就唔會瞎子摸象囉。

回覆 hkpapa852 的帖子

自從林校長走後,新接任的副校長,是在王錦輝教了十多年的數學老師,比起林校長側重搞活動,荘副校長更重視學術。通過疫情期間上網課可以肯定,王錦輝教得還是比較透徹的。數學有一淺一深兩本練習冊,老師還會額外印另一本練習冊的題比學生做,每講完一個單元有測考;英文每學期講一本兒童作家的經典作品,完成閱讀冊問題及聽寫作品中的一些單詞,一本spelling book積累詞匯量,派工作紙講語法,每學期教2種作文文體的寫法;中文每單元的精講課需要寫生字、聽寫生字或段落,一本閱讀理解練習、一本樂思語文練習。學校的IS課每單元有練習和做google form. Steam課教編程,基本上課內完成。
老師教了,但學生不一定都能掌握,我小朋友的中文聽寫也不能每次滿分,在於小朋友沒有花足夠的時間。每天做完作業,練練琴,周末額外做做數學plantii, 中文快樂閱讀花園,已經夠忙了。小學階段也不想push得太厲害。

回覆 morningsun 的帖子

王錦輝自有親生仔的2018年起,每年都在網站公布公開試成績。家長問、了解又怎樣呢?問題是自己的小朋友學得怎樣,家長對小朋友有什麼支援?只要小朋友能保持在級40%內,那就有大學讀啦。至少王錦輝有學生考得上牛津大學、三大,表明自己小朋友有能力,都有可能入到這些學校。所以最重要是關心自己小朋友的學習。

純粹路過
王錦輝肯定係band 2啦

如果係沙田成績好而有錢的家長 都俾佢出九龍塘讀
家境唔好的 大把band 1選擇 崇真 林裘謀 曾肇添 等

至於讀牛津大學讀三大 其實band 3學校都有
正如做粗重工作的人 都有人發達住豪宅
你應該睇一間學校最差成績的畢業生去左邊 而唔係最好的

10090 發表於 21-8-15 13:53
純粹路過
王錦輝肯定係band 2啦

我和你相反,我會睇學校是否可以持續培養到叻既學生.
如果睇最差成績既畢業生,全港最叻既中學,3322率都唔是100%,男校一般都有兩成或以上過唔到3322.
如果WKF一直以來都是收緊band2生,咁增值率就太高了.
不過的確都有唔少直資六年前都是收band2生,但六年後DSE交出唔錯既band1A/B成績.

醒目開學勳章

YolandaTam 發表於 21-8-12 16:59

也是搭訕
你女比較理性
我仔話就算唔走出年都未必同班,無乜需要傷感

點解忽然又變咗WKF會主收Band 2生嘅,小學收嘅學生一定唔會差,一直都咁講㗎喎?睇天氣或風向?~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-8-16 13:20
點解忽然又變咗WKF會主收Band 2生嘅,小學收嘅學生一定唔會差,一直都咁講㗎喎?睇天氣或風向?~~~:joyo ...
學你話齋,全校得1班呈分,其餘嘅都係band 4,話佢band 2已經俾足面

bobbob 發表於 21-8-16 14:08
學你話齋,全校得1班呈分,其餘嘅都係band 4,話佢band 2已經俾足面

小學唔分Banding,叻就係叻,你有懷疑?~~~

梔子 發表於 21-8-15 11:10
回覆 morningsun 的帖子

王錦輝自有親生仔的2018年起,每年都在網站公布公開試成績。家長問、了解又怎樣呢 ...
就當40%計,咁60%的如何?

根據王錦輝已公布的三年公開試成績(以DSE計,唔計A-level 成績)https://www.hkbuas.edu.hk/tc/ss/ ... inations-2017-2018:

2017-2018:114個學生考DSE, 3322率為75%,三大率:38/114=34.2%;
2018-2019: 3322率約為75%,三大率:75%*82%*50%=30.7 %;
2019-2020: 3322率約為62%,三大率:62%*43%=26.6%。

以hkpapa852的標準https://www.edu-kingdom.com/foru ... ad&tid=3804718: 王錦輝不會只是Band 2的學校。

基於事實的評價,令人心服口服;只是主觀的隨意評價,抹殺王錦輝學校師生和家長的努力,相當唔尊重;對一些人云亦云的家長,也是一種誤導,畢竟不是所有學生都有資格入名校和適合激烈的競爭環境。
除了成績,學生的品德、身心健康成長也是重要的考量。
每個學生都是獨特的,每間學校都有其特色,選擇適合子女的學校是每個家長應該經過認真思考的選擇。
不對自己不深入了解的事情隨意評論,尤其係涉及孩子的教育,也是一種修養。
作為用家,實在不能䄂手旁觀。我作為家長,保持考DSE和A-level兩種靈活選擇,待小朋友想法成熟後或其學術潛力展現時再選其一發力,也是一個考慮。畢竟小學、初中平平無奇,中四再發力的同學仔也有不少。選擇一條龍直資學校都係希望小朋友在一個較寬松的環境學習。

梔子 發表於 21-8-16 20:03
根據王錦輝已公布的三年公開試成績(以DSE計,唔計A-level 成績)https://www.hkbuas.edu.hk/tc/ss/results ...

如你所言,
2017-2018:三大率:34.2%;
2018-2019:三大率:30.7 %;
2019-2020:三大率:26.6%。
數字連續下降,發生咩事?

我覺得學生進三大的比率,可以作參考,但並不是評核學生水平的標準。現在已不是九十年代的香港,香港八大都具國際水平,有其招牌學科。現在的學生,不會因為能進三大而覺得「高人一等」,反而會思考哪一個學科是真正適合自己。
‹ 上一主題|下一主題