用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat pn 第一次面試 (面試語言)
樓主: ymca8
go

St Cat pn 第一次面試 (面試語言) [複製鏈接]

回覆:St Cat pn 第一次面試 (面試語言)

我都打定輸數,個女乜指令都無做,齋坐,無緣無得勉強

引用:我都打定輸數,個女乜指令都無做,齋坐,無

原帖由 C.Humphrey 於 15-02-07 發表
哈哈,同我個仔剛好相反(雖然攞錯物件)

我地冇一個task做倒, 我又冇提水, 提可能做gei...冇坐過張櫈, 有2nd in就真係太陽由西邊升起lu...

引用:我地冇一個task做倒,+我又冇提水,+提可能做

原帖由 Carib 於 15-02-07 發表
我地冇一個task做倒, 我又冇提水, 提可能做gei...冇坐過張櫈, 有2nd in就真係太陽由西邊升起lu...

...
我地一齊等奇蹟出現

引用:Quote:原帖由+Carib+於+15-02-07+發表我地

原帖由 nic_bb 於 15-02-07 發表
我地一齊等奇蹟出現
Mar 2 一齊見證下SC世界有冇奇蹟

回覆 99dogdog 的帖子

呵呵 我今日感冒未好 唯有我老公帶女女去面試,我個女係屋企我多數英文溝通,但之前填左中文面試我以為係面試家長所以選擇中文。 今日面試時老師指令係 叫女兒拿香蕉放入綠色碟內,但經過我老公快速地翻譯左之後,我女即可跑去拿香蕉跑返來拿起4隻色其中的綠色碟將香蕉放了入去。 之後老師問你叫咩名,我個女無反應,我老公翻譯後她即可答欣欣。 我覺得係我選錯左面試語言破壞左面試結果,事已至此就當係來朝聖下6-7千個BB面試的壯舉啦! 我女8月中出世對於我來講我已好滿足他的表現!

老師叫小朋友一齊圍住走一個圈,點知我個仔聽到個「圈」字,就不停原地自轉,仲講「轉轉轉」,我忍唔住笑左出黎。
都打定輸數,不過阿仔儍得幾攪笑。

我去咗出trip, 由爸爸帶,爸爸話阿囡勁有性格,睬你都傻咁款!:;pppp:唉!

引用:Quote:原帖由+sunshineB+於+15-02-03+發表

原帖由 ozoz 於 15-02-03 發表
好難講,唔知收生準則,有見過一句唔答但有2nd in,最後收咗。1st in 會有一個資深老師坐前面一角觀察同比 ...
囡囡昨日完成面見,表現 out of our expectation , 可以自己坐,冇做痴媽B冇喊,完成某d tasks,已經好感動!結果如何也不重要了!多謝各位媽咪無私分享,等大家都有心理準備!不要小看自己的孩子,一起享成長過程!

回覆 kittykuma 的帖子

Luckily we didn't wait for long

引用:Oh....+你地咁快打定輸數?一日未公布結果

原帖由 TJBB2012 於 15-02-07 發表
Oh.... 你地咁快打定輸數?一日未公布結果都未必吾得嘅,其實聽返d讀緊嘅朋友仔講,St.Cat 係喜歡活潑嘅小 ...
唉!小兒個pat pat基本上無乜點過張凳,所有班房角落去哂,又走去八卦其他家長填嗰份問卷,無理過爸爸。不過好奇怪,雖則佢不停响班房入面遊蕩,但佢會適時出現响老師面前嘗試完成指令,都唔知好嬲定好笑。不過成group除了小兒所有小朋友都坐定定㗎,好厲害!

回覆:L+H 的帖子

我覺得最惨D玩具唔太吸引,我踎左成半個鐘,呢方面應該改善吓

Chowandwoo 表於 15-2-9 09:24
咪係囉,我有腰痛,唯有踎下企下... 不過地方有限,根本容納唔到家長坐的位置  

引用:我覺得最惨D玩具唔太吸引,我踎左成半個鐘

原帖由 Chowandwoo 於 15-02-09 發表

邊種玩具會吸引d? 我小朋友又非常喜歡喎,可能我屋企玩具唔多,佢見到任何玩具都覺得新鮮,另外,我帶咗幾本書,紙同顏色筆,比佢打發時間。我諗返都記得無位比大人坐,踎下企下咁。

踎下企下真係好累

我又係揀左中文做面試語言, 其實真係中又死, 英又死。我個仔返PG係英文既, 佢唱既兒歌都係英文, 學既顏色都係英文。但係屋企, 我地個個同佢講中文, 咁我怕老師全英文佢聽唔明, 咪揀中文囉。點知出事啦, 唱歌仔, 點會連歌仔都係廣東話? 我都未聽過隻歌囉! 好在阿仔都識郁下。跟住老師行, 睬你都傻, 企係度望住人地行。

到最後, 老師叫佢將蘋果放入綠色籃度。我個仔一支箭出去攞起個蘋果, 對住老師講「蘋果」。老師再叫佢放落綠色籃, 死啦, 佢只係識Green, 唔識綠色, 我又唔提得水。點知仔唔理老師, 重指住個盤, 提子, 包包咁數晒入面D野出黎。老師又再提佢, 佢先諗左一陣, 終於撞彩敦左入綠色籃。唯一一樣做啱。

做完叫佢返埋位, 佢都有, 之後到隔離小朋友, 老師叫佢攞提子。佢可能唔識, 企左好耐, 我個仔真係八卦到... 走左出去, 望下小朋友, 再指住提子話「提子」呀! 我想笑囉其實, 咁多事都有既? 老師叫佢返埋位, 佢行左去都重要回頭望。

所以, 都係無希望架啦, 總算見識過囉!

引用:我又係揀左中文做面試語言,+其實真係中又死

原帖由 corn819 於 15-02-09 發表
我又係揀左中文做面試語言, 其實真係中又死, 英又死。我個仔返PG係英文既, 佢唱既兒歌都係英文, 學既顏色都 ...
都吾係呀,都幾好呀有反應

回覆:corn819 的帖子

其實你小朋友好叻叻可愛,幾大呢?都唔知老師點平分嘅所以老師見佢識咁多嘢可能加分呢?加油💪💪💪

引用:我都打定輸數,個女乜指令都無做,齋坐,無

原帖由 C.Humphrey 於 15-02-07 發表
Same here.🙌

回覆 Jijija 的帖子

佢已經27個月啦! 龍年既細B, 我想佢做超大B, 所以今年先考呢D所謂名校。叻乜鬼呀, 佢都係近呢個月, 先開口講簡單句子咋。之前重係講單字, 嚇到我以為佢有問題。不過, 咁細個, 真係好易鬧情緒, 佢會揀人架。如果佢唔鐘意個老師, 十問九唔應架。如果好鐘意, 你叫佢做乜都得, 有時我都比佢嚇親, 一D我以為佢唔識既野, 原來佢乜鬼都識架。所以, 我由得佢自己答... 都幫唔到咁多。
‹ 上一主題|下一主題