用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問點解今年咁多人放棄KV 去選擇 SC
樓主: Westvin
go

請問點解今年咁多人放棄KV 去選擇 SC   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Westvin+於+14-12-14+發表數

原帖由 Moonlight819 於 14-12-14 發表
但其實我有朋友去年sc升私小或直資也是0 offer..
世事無绝對,選擇適合小朋友的學校便可以了!

回覆:請問點解今年咁多人放棄KV 去選擇 SC

非正式統計,近3年kv 比sc 考到直資私小既百份比低大約15%左右,如果諗住大抽獎就無乜所謂

引用:非正式統計,近3年kv+比sc+考到直資私小既

原帖由 Westvin 於 14-12-16 發表
非正式統計,近3年kv 比sc 考到直資私小既百份比低大約15%左右,如果諗住大抽獎就無乜所謂

...
請問你點知數據?

回覆:water2829 的帖子

都話非正式

water2829 發表於 14-12-16 15:25
請問你點知數據?
每個人都可按自己所聽做非正式统計
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

引用:Quote:water2829+發表於+14-12-16+15:25+請

原帖由 brrbaby2007 於 14-12-16 發表
每個人都可按自己所聽做非正式统計
即是不可信!

引用:非正式統計,近3年kv+比sc+考到直資私小既

boyboy_b 發表於 14-12-16 15:49
非正式統計?你樓下鄰居+朋友仔女既統計? 不過真係無需深究,睇得出其實你都係想強調SC好過KV好多姐,你自 ...
其實唔知抑乜?SC同KV都好好,各有所長
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

Moonlight819 發表於 14-12-16 15:43
即是不可信!
咁就'不知了,你可問樓主

真係funny, 講得出非正式統計呢個數據先好野.  不如唔好講15%咁少, 盡d講夠50%丫, sc校長都答你唔同既野, 呢度既jm答到, 超神.

愈睇愈好笑,甘多非正式統計,講過嘅都唔知,反而你呢啲無讀過嘅有甘多 figure, 堅 kawaii

隨口up up /同朋友傾吓就係統計結果,以偏概全,真係容易

已刪

非正式统計KV 同SC裹的學生都係幼稚園生,人類,有男有女

回覆:boyboy_b 的帖子

Agree! 有需要咁做咩,你係sc校監?

引用:Quote:Nateric+發表於+14-12-14+16:45+其實

原帖由 Ryan_baba 於 14-12-14 發表
中文靠死記,特別係發音。英文始終比較有系統啲。

居然有啲咁嘅事? 象形文字都話死記? 我真係好驕傲識中文,仲要識埋廣東話。
英文係全世界最易學果幾種語言之一,簡單就係簡單。

DIE WAHRHEIT IST IRGENDWO DA DRAUSSEN

中文靠死記,汗。中國造字既精髓你知係咩嘛?

回覆:hayleymama24 的帖子

樓主其實做咩要踩其他學校呢? 特別喜愛某些學校都唔須要講到其他學校一文不值。本身我以為樓主真心想問下點解,原來又係一個全沒理據,不負責任的post.

From the people I know, I've found usually parents who's English is poor or cannot provide an English speaking environment at home prefer SC.
As well as those who feel English is more important than Chinese.

Westvin 發表於 14-12-14 10:48
數據暫時未有,但我兩個同事個仔讀kv, 有食補品, 直資私小0 offer, 反而樓下鄰居sc 無學野考到女拔,唔係好 ...
You based your findings in 2 boys & 1 girl? LOL!
‹ 上一主題|下一主題