用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望面試時間太早啦!!
樓主: stevnico
go

德望面試時間太早啦!!   [複製鏈接]

回覆:德望面試時間太早啦!!

我哋喺30號朝早9:15!

ms.bead 發表於 14-11-15 14:27
因為我星期六會送呀女番GH學野,每次小學/幼稚園面試,好多家長會揸車去,而上GH得一條路,又有小巴,好多 ...
我交form 時就係跑上山, 勁喘氣, 抱埋阿女上, 我命都無

回覆 ms.bead 的帖子

Ms. Bead:您好!我家樓下有小巴直達德望中學校門,但唔會經幼稚園,請問知唔知德中會唔會俾經德中落番去德幼?謝謝!

引用:回覆+ms.bead+的帖子 Ms.+Bead:您好!我

原帖由 pwb 於 14-11-17 發表

Ms. Bead:您好!我家樓下有小巴直達德望中學校門,但唔會經幼稚園,請問知唔知德中 ...
咁我就唔清楚,我覺得機會唔大…穩陣d打去學校問問…

pwb  好的,謝謝!  發表於 14-11-17 12:57

引用:回覆+ms.bead+的帖子 Ms.+Bead:您好!我

Ms. Bead:您好!我家樓下有小巴直達德望中學校門,但唔會經幼稚園,請問知唔知德中 ...
唔會,要教職員才可通過的。

pwb  明白,謝謝!  發表於 14-11-17 14:37

塞車都幾可憐啊,個個都行呢條路,行可能快些,但好遠喎

唔揸車轉搭的士會唔會好d? 怕等小巴多人搭

回覆:net09 的帖子

想問問net09, 你囡囡德望協恩都收佢,你是點train 佢?是否本身都好叻?有咩秘訣教下我?

我去年因塞車,的士改行飛鵝山那邊去德望,在德中對面馬路落車,在門口更亭的校工問我地是否去面試,跟住教我地點行,其實是沿住學校車路一路行落去,之後要出番去閘外排隊。未到幼稚園前也見到另一位校工,他也是主動來教我,d校工好nice有笑容。所以當時我對這學校印象好好。亦見1個面試完的小朋友在德中那邊走,因他爸爸架車在對面馬路等她和媽媽。

德望幾耐會知道有没有機會second in
?同埋幾時會in啊?

德望幾耐會知道有没有機會second in
?同埋幾時會in啊?

Last yr,2nd in notification Dec 20, 2nd in held in mid Jan, results announcement Feb 26th. Formal & decent dressing may have credits, "Less is More" Good luck to u all

回覆:Kysa 的帖子

Thx for your tips

回覆:Kysa 的帖子

Thx a lot! 好長的一場面試

回覆 zero9661 的帖子

協恩印象中上年好似60個位,即1/60機會。我不敢講話教,但要從小培養獨立,訓練小朋友在獨處及多些接觸別人。最緊要告訴小朋友發生緊什麼事,告訴小朋友面試時一般環境處理,例如要坐定,禮貌,談話對答。好多小朋友哭原因大多數家長沒有解釋比小朋友步驟,時間,面對人物…要comfort佢,話比佢知爸爸媽媽都一齊去,比感覺小朋友呢件事係全家人分擔,不只是小朋友一個。

小朋友不是大人,不懂掌握面試時間,結果怯場,哭或不講野。2nd會分房見小朋友及家長。Good luck!!!!

回覆 net09 的帖子

thanks for your tips!!! Appreciate it.

回覆 Kysa 的帖子

Formal & decent dressing may have credits? how formal? like attending party?

引用:回覆+Kysa+的帖子 Formal+&+decent+dressi

原帖由 wewewawai 於 14-11-18 發表
回覆 Kysa 的帖子

Formal & decent dressing may have credits? how formal? like attending party?
My suggestion is be a young lady.

Don't be fancy

‹ 上一主題|下一主題