用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一對家長的壓力大到不能形容
樓主: 3pigmama
go

考小一對家長的壓力大到不能形容   [複製鏈接]

回覆:3pigmama 的帖子

其實我都係band3中學升HKU,家人唔點理我讀書方面。大家放鬆d。我仔delay唔會報名校,個女能力幾好都冇諗名唔名校。如果佢地係叻的話,去到邊都會叻。往後如果佢地自己想入名校(中學或大學),佢地自己諗方法。我認為最緊要親子關係好,培養良好品格比考學校重要得多。

nieualma  講得好  發表於 14-4-4 15:13
ACE2126  同意  發表於 14-4-3 15:03

回覆:考小一對家長的壓力大到不能形容

"如果佢地係叻的話,去到邊都會叻。"  絕非定論。我唔敢搏。

醒目開學勳章

Olympian 發表於 14-4-3 12:50
其實我都係band3中學升HKU,家人唔點理我讀書方面。大家放鬆d。我仔delay唔會報名校,個女能力幾好都冇諗名 ...
識人父母求其搵間小學過佢讀,呢間係村校中嘅村校,一入學會有人踢你入會,成間學校可以無1個band 1學生。佢考第1都淨係派咗間band 2中學,但後來會考攞8A定9A順利入Uni讀medicine。諗起啲家長機關算盡要送仔女讀名小,其實最終都係睇返個小朋友嘅能力,叻嘅始終會出人頭地。

醒目開學勳章 王國長老

noplanner 發表於 14-4-2 11:01
記起讀九龍塘被稱名校的細姪女,前年派咗第 9 志願(大家無睇錯,係第 9),父母大失「預算」。之後聽番佢 ...
當年唔識認真處理犯嘅錯:
同事簡介下知道小一點玩, target左間有私小的幼稚園, 得左, 然後識上ek, 有人話我知我小會摺, 變成全日制津小 (當時edb網頁無資料), 激到我丫, 早知唔考啦
又, 某幼稚園申請表上講明唔會直升小學, 所以無認真備戰 (大錯特錯就係派我老公出戰, 或者香港有好daddy, 但我老公肯定係唔知訂果批), 衰左, 貼晒地, 收到傳說中唔會出現的reject letter(當全世界都話點衰都有waitlist)

到搵小一, 我唔認真準備就係傻嘅

Jane1983  你講得好好笑  發表於 14-4-3 17:16
noplanner  有愈唔知訂嘅 mommy,就會有愈好嘅 daddy,咁老婆嘅「貢獻」 真係 ...   發表於 14-4-3 15:46
noplanner  前車之鑑 後事之師  發表於 14-4-3 15:40

引用:+本帖最後由+宏心+於+14-3-31+21:50+編輯+\

原帖由 宏心 於 14-03-31 發表

考唔到直資私立嘅結果,就係任教育局魚肉。首先國民教育你硬食 ...

回覆 bubuG 的帖子

一樣米養百樣人,同一段新聞 "村校出狀元",有人解讀為有志者,事竟成 ; 有人解讀為成功靠自已,根本無須外力支援。唔同解讀,做不同配套,有人覺得放手不理,就可成功,一D都唔奇。但務實的家長,有機會相信一分耕耘,一分收獲,甘就要自已辛苦D啦!

ACE2126  True  發表於 14-4-3 15:01

5tgb 發表於 14-4-3 13:50
回覆 bubuG 的帖子

一樣米養百樣人,同一段新聞 "村校出狀元",有人解讀為有志者,事竟成 ; 有人解讀為成 ...

可以同小孩子一同努力學習,一同經歷,一同成長,也不失是在港成長的一部份吧!

引用:Quote:Olympian+發表於+14-4-3+12:50+其實

原帖由 bobbob 於 14-04-03 發表
識人父母求其搵間小學過佢讀,呢間係村校中嘅村校,一入學會有人踢你入會,成間學校可以無1個band 1學生。 ...
我都識人讀村校又係一入學就比人"邀請"入會,最後大學畢業出來做事後讀埋碩士和博士。但他是學校歷屆數千人裏唯一一個,有更多的被踢了入會。

bobbob  可能年代唔同,我識嗰個居然唔係響嗰間學校唯一一個讀到書嘅學生  發表於 14-4-4 12:23

引用:Quote:Olympian+發表於+14-4-3+12:50+其實

識人父母求其搵間小學過佢讀,呢間係村校中嘅村校,一入學會有人踢你入會,成間學校可以無1個band 1學生。 ...
呢個完美的例子,100人內可能只出1,2 個天才,所以好多家長唔會搏^^

Relax! 去左簡介會都唔會加分,最重要還是面試,宜家考小學真係—年難過—年,加油呀!

醒目開學勳章

芝士BB 發表於 14-4-3 19:48
呢個完美的例子,100人內可能只出1,2 個天才,所以好多家長唔會搏^^
唔係叫你哋搏(點敢呀),想講嘅係入唔到名校or直私都唔係世界末日,小一已經咁緊張,何來有命陪到讀中學?
又講多個真人真事,識人個老豆千方百計拉晒關係送個仔入讀某名男校,可惜個仔不是讀書材料,輟學收場。故事未完,個仔最終讀書唔成一樣可以自立門戶做老闆,唔係一定讀到書先有好下場㗎。

nieualma  agree, 應該放鬆D  發表於 14-4-4 15:17

引用:Quote:芝士BB+發表於+14-4-3+19:48+呢個完

唔係叫你哋搏(點敢呀),想講嘅係入唔到名校or直私都唔係世界末日,小一已經咁緊張,何來有命陪到讀中學? ...
好明白及認同你嘅講法。既然小一前,父母都唔確定將來仔女是龍是蛇是蟲,唯一可以做的,如有能力可以做的,就是提供一個好的朋輩及學習環境(硬件)(起碼自己覺得)俾小朋友⋯⋯⋯在呢個變態教育制度下,可憐天下父母心

回覆:考小一對家長的壓力大到不能形容

有好多塘邊鶴恥笑人地報咁多間私直,除非好肯定自己小朋友是fit馬或識人或已有back up,否則表現飄忽,你唔知面試果日佢心情點,有時你心儀果間佢未必表現最好,無想過得的又有offer, 起碼有一間在手,個心踏實d,如果考十幾間,只有only one offer,你就知真係報多d無妨,回顧考小一的心態,真是in一間無一間,想in多幾間,我報得果d我真心覺得收左會讀的,如果收左都唔會讀,咁就真係唔好報,浪費時間

我都好有壓力!辭左職,就係為了幫孩子走呢段路。但死都唔可以俾d壓力跌落佢身上。要佢作息定時睡眠充足,日日自動自覺做好功課,有餘下的時間係玩。
講真,去到邊都叻既係少數有心有力的孩子,大部分人都會受環境影響到。我地做父母既,都係盡人事而聽天命啦⋯⋯

bobbob  盡吓人事係好,但如果父母比自己太大壓力,子女唔會感受唔到  發表於 14-4-4 12:20

回覆:Olympian 的帖子

努力搵學校必是家長主流的想法,在這裡我感到大部份會發言的家長都很“上進”。我只想讓大家多聽一個聲音,就是還有一些家長會是平常心。無論入到哪間學校,都相信孩子都有學習及進步的機會。我相信跟我抱同一信念的不只我一人。

bobbob  好明顯我係個"唔長進"嘅家長  發表於 14-4-4 12:16
魚兒小寶貝    發表於 14-4-4 11:13

jadeklleung 發表於 14-4-3 23:07
我都好有壓力!辭左職,就係為了幫孩子走呢段路。但死都唔可以俾d壓力跌落佢身上。要佢作息定時睡眠充足, ...
盡人事而聽天命,既然識咁諗,就唔好比咁大壓力自己啦!你小朋友有你全職照顧同陪玩,雖然之後唔知你會否得到你想要既,但在于佢,已得到佢想要架喇!

jadeklleung    發表於 14-4-4 15:14

魚兒小寶貝 發表於 14-4-4 11:12
盡人事而聽天命,既然識咁諗,就唔好比咁大壓力自己啦!你小朋友有你全職照顧同陪玩,雖然之後唔知你 ...
有媽媽陪的幼兒,自信心喺多D(相比同齡)。

jadeklleung 發表於 14-4-3 23:07
我都好有壓力!辭左職,就係為了幫孩子走呢段路。但死都唔可以俾d壓力跌落佢身上。要佢作息定時睡眠充足, ...

孩子福氣!具體而言d壓力係邊d方面呢?

回覆 kyleebc 的帖子

多謝各位鼓勵!適當的壓力可以迫自己勤力一d爬文做功課,所謂「機會總是留給有準備的人」。但不知不覺,毅力變成出死力就冇好結果。平衡真係好難。以前讀書工作,開唔開心都係自己既。而家望住個仔,又驚佢輸唔起,又希望搵到好學校。真矛盾。
小兒係文靜慢熱型,就算有媽媽陪同鼓勵,面試總會比較吃虧。何況小孩子有時行三步退兩步,全職媽媽冇抽離既空間,負面情緒會多好多。重要的,是保持樂觀的心態。努力追求舉重若輕的境界!向各位前輩家長學習中⋯⋯

「機會總是留給有準備的人」, 呢句說話個人覺得其實係考小一上唔係太啱.

一早研究晒所有心儀學校資料, 如教學模式, 過去面試題目, 呢D可以話係準備

但最後係, 邊個知道D學校收生準則? 有邊間學校都會公開佢地個收生準則俾人睇呀? 無準則咁點去準備? 考試都有考試範圍啦!

咁咪就係攪到D家長要D仔女樣樣都學, K2學定小一既野....... 咁樣真係叫準備咩? 所以就算小朋友考唔到, 都可以怪責自己同小朋友準備好囉.

真正既準備, 只可以話係小心度定大抽獎選校排位.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題