用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 今年又傳隔離中學轉直資...
樓主: avbee
go

今年又傳隔離中學轉直資...   [複製鏈接]

回覆:pooh仔 的帖子

校長話其實政府好多野都未落實,最快是2014,好似話連搬去海星都未答應!話時話搬離跑馬地的兩年依然算是12網?還是變了16網?

引用:校長話其實政府好多野都未落實,最快是2014

原帖由 七點半 於 12-09-04 發表
校長話其實政府好多野都未落實,最快是2014,好似話連搬去海星都未答應!話時話搬離跑馬地的兩年依然算是12 ...
都喺12網,佢哋喺暫時借校舍,不是永久搬移,唔會受影響!

引用:校長話其實政府好多野都未落實,最快是2014

原帖由 七點半 於 12-09-04 發表
校長話其實政府好多野都未落實,最快是2014,好似話連搬去海星都未答應!話時話搬離跑馬地的兩年依然算是12 ...
好一個例子:中西區華英書院都暫借深水埗校址,但中學依然屬於中西網,冇撥位去深水埗區!

回復 pooh仔 的帖子

唔該晒!!!

七點半 的帖子

原本打算小女抽st paul, 但中学轉直資不知小学升中学部%會否和現在差不多. 多謝avbee匯報小一orientation時校长話..."中学部很願意收小学部学生,大家考好d未得囉!  請問是否代表中学部會收少d小学部学生? 有無好心媽媽可以向校長or老師clarify 下?  謝謝

直資中學同現在資助抽奬形式都不一樣:;pppp:
隔離中學就是不想收我們D差D的學生才要轉直資!小學升中百份比肯定不同啦!
以上純粹個人意見,請勿認真。

snkwok 發表於 12-9-7 14:11
直資中學同現在資助抽奬形式都不一樣
隔離中學就是不想收我們D差D的學生才要轉直資!小學升中百份比 ...

有這個可能性!

資料冇變,所以校長講的東西同之前一樣

laumanwinnie 發表於 12-9-10 04:04
回復 Rattie 的帖子

我相信那個是成績進步獎,不是成績優獎。

make sense!

laumanwinnie 發表於 12-9-10 03:50

Hi Rattie妳真英明,呀女去了姐姐學校,唉,我有些後悔沒比個女試下,現希望舊制生真 ...

放心喇,你女入時係津校就 6年都係。
SPCS F1 收 5x人,同自行差不多。我哋嗰界入咗兩個,另外有兩個因為有 DGS offer 所以 turn down 咗。
我女 in 下晝,其實係睇低一線,我估計係晌面試跑出。
阿女問過大部分外來生,佢哋多數係 in 朝早。
我冇乜俾過壓力佢,主要原因係入到 SPSS 我都已經覺得好好,可以揀升去第二間只是 bonus。
英咩明呀,見佢係 band1,咪試試佢當攞吓經驗啫。
由唔駛 $ 轉去要俾 $,我都有遲疑過,唔係仆埋去嗰隻架,就係因為我唔肯定值唔值囉。

我都想大女試下COVENT (F1); 不過總平均都系B左右; 系ENG 有A.....每年校外都有D AWARD羅.....
其實CONVENT難吾難 (同 SPSS比)?

thanks

唉!小女今年小四,細女2014升小一,現中學轉直資,咁2個小朋友不但要交$$,而且又要谷成績,想死!!

avbee 發表於 12-9-11 10:26

我都想大女試下COVENT (F1); 不過總平均都系B左右; 系ENG 有A.....每年校外都有D AWAR ...

我諗我女嘅成績係緊緊到 spcs 嘅要求,佢平均分都係 b(其實6年從未 a 過,真失禮)
嗱,阿女嗰班大部分係外來生,好多係班頭3,有d係級頭3 添。
佢去考 spcs 時淨係攞住張優良獎同畫畫獎。本來仲有張奧數不過 in 嗰時未收到張 cert,所以 portfolio 我都冇加落去。
幸運地佢數兩次都係 a。

spcs 難5難?其實我覺得 spss 都5易讀啊。
spcs 少科過 spss
阿女今年 F3 已經揀咗科
除了中英數 LS CHist RS
佢讀 phy chem bio acc econ

‹ 上一主題|下一主題