用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 *聖保祿幼兒園* 2009年N1新生 請進
樓主: max1116
go

*聖保祿幼兒園* 2009年N1新生 請進 [複製鏈接]

SPN唔同好多其他 nursery, 係n1, n2, n3, n4咁去, 至於k, 係另外一條line, n 4年裡面唔可以轉去k的...

原帖由 Qmummy 於 09-8-6 08:12 發表
睇左你地既info,對呢間學校了解左好多,我想問下如果入左N1係咪直入K1 ke?定係再要考過,我bb係0808出世ke,依家先搵資料好似遲左tim d,同埋我想問下大家有無試過考邊間nursery?thanks ...

原帖由 Qmummy 於 09-8-6 08:12 發表
睇左你地既info,對呢間學校了解左好多,我想問下如果入左N1係咪直入K1 ke?定係再要考過,我bb係0808出世ke,依家先搵資料好似遲左tim d,同埋我想問下大家有無試過考邊間nursery?thanks ...

St. Paul's Nursery (SPN)  全日制幼兒園  N1-N4

St. Paul's Kindergarten (SPK) 半日制幼稚園  K1-K3

兩者是不可以互轉的

你個BB是08年8月的, 而又想報考SPN的話,明年3月開始接受申請了,詳情留意校方網頁便可

醒目開學勳章

原帖由 max1116 於 2009/8/5 22:49 發表

添早餐咁好胃口, 你女女真係好開心喎

唉!唔係第一次喇,自N2開始,餐餐都要再添,老師"投訴"過好幾次,仲話要"強制性"才能停止佢添餐,真的怕她吃壞肚...

醒目開學勳章

原帖由 Qmummy 於 2009/8/6 08:12 發表

大部份考St. Paul 的策略都是如下:
1.夠歲數,先考SPN N1,成功就即入,不作他想
2.失敗..再下年度考SPK K1

祝成功!

貢獻勳章

原帖由 hellomickey 於 09-8-6 22:12 發表

大部份考St. Paul 的策略都是如下:
1.夠歲數,先考SPN N1,成功就即入,不作他想
2.失敗..再下年度考SPK K1

祝成功!

其實係可以調轉,哈哈哈 !!!

出世o既時間,都會影響你所講o既所謂:"策略";如果係年尾出世,SPN 未夠資格考,反而可以嘗試投考 SPK (雖然機會相當渺茫),唔得o既,出年重可以o黎多次添呀:

SPK --> SPN --> SPK (不過三次都唔得,都大有人在)
[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

原帖由 hellomickey 於 09-8-6 22:00 發表

唉!唔係第一次喇,自N2開始,餐餐都要再添,老師"投訴"過好幾次,仲話要"強制性"才能停止佢添餐,真的怕她吃壞肚...

其實小朋友鍾意添食,都唔算出奇;KaHei 佢o地唔只鍾意添食,重喜歡鬥快飲湯 (原來為o左爭湯渣 or 雞腳) !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

spk-->spn --> spk正係我的plan, 因為我個女超細071226, 今年都in spk因為想gain some interview experience in 心儀的(最心儀的一定係sp啦~~), 只會apply 3-4間only, 出年先正式出擊k....

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-6 22:57 發表

其實係可以調轉,哈哈哈 !!!

出世o既時間,都會影響你所講o既所謂:"策略";如果係年尾出世,SPN 未夠資格考,反而可以嘗試投考 SPK (雖然機會相當渺茫),唔得o既,出年重可以o黎多次添呀:

SPK --> SPN --> SPK (不過三次都唔得,都 ...

aiya,死喇,我睇完仲唔明tim,想問SPN係咪銅鑼灣個間,N1-N4係咪=K1-K3?因我依家先剛剛開始睇幼兒園,真係有好多問題,甘完成N4係咪入返佢地小學部,同埋你地有無參加咩playgroup可以介紹下

其實你當SPK同SPN係2間唔同學校就得:

SPK: K1-K3, 半日制, 讀3年, 學費可用學券, 約$1154/month, 3歲入學
SPN: N1-N4, 全日制, 讀4年, 中途不可以轉SPK,  學費不可用學券, 約$5xxx/month, 2歲入學

SPN同SPK都可以優先考入St Paul Convent (Primary), 但不是100%.

Thanks~

原帖由 Qmummy 於 09-8-7 08:27 發表
aiya,死喇,我睇完仲唔明tim,想問SPN係咪銅鑼灣個間,N1-N4係咪=K1-K3?因我依家先剛剛開始睇幼兒園,真係有好多問題,甘完成N4係咪入返佢地小學部,同埋你地有無參加咩playgroup可以介紹下 ...

SPN   $5,400/月 (已包茶點及書簿雜費) 不可用學券的

原帖由 hellomickey 於 09-8-6 22:00 發表

哈哈 ~ 係學校咁好胃口, 咁返屋企食飯會唔會一樣呢? 還是會扭計撒嬌呢

Hi Max...你係咪住在元朗...如果你囡囡讀SPN 你點樣返學?  我囡囡0809 我對SPN 都有興趣

原帖由 yeunglam 於 09-8-7 11:32 發表
Hi Max...你係咪住在元朗...如果你囡囡讀SPN 你點樣返學?  我囡囡0809 我對SPN 都有興趣

唔使搭保母車, 因為有"專車"接送 :)

貢獻勳章

原帖由 yeunglam 於 09-8-7 11:32 發表

其實好睇家長自己點做、點決定 !!

我o地以前都係住o係 元朗,囡囡長大要返學,我o地已經決定要搬出市區 (雖然又要供樓、又要租樓),最後竟然搬到去學校附近 !!

* 不過月中東、西鐵連通,可以考慮坐 西鐵 去 紅磡 轉隧巴 (102、106),o係 維園 落車,行返學校都唔算遠 !!

* max、HelloMickey,我呢幾日執緊自己o既私人網上相簿,睇番 KaHei 初初返學o既時候,真係好得意;第一日返學、第二日返學、第三日返學,我o地都影o左唔少相、拍o左唔少短片,由 KaHei 起身刷牙、嗽口,到換衫出門口,搭車轉東鐵、隧巴,再行返學校 (其實只係最初短暫o既日子,因為o個陣重未搬o黎 CWB),真係好值得保存俾佢大個o左重溫;max,聽日做得到就盡量做,唔做一定會後悔o架 !!

醒目開學勳章

原帖由 KaHeiBaBa 於 2009/8/7 14:51 發表

我o地以前都係住o係 元朗,囡囡長大要返學,我o地已經決定要搬出市區 (雖然又要供樓、又要租樓),最後竟然搬到去學校附近 !!

* 不過月中東、西鐵連通,可以考慮坐 西鐵 去 紅磡 轉隧巴  ...

你真係典型SPN 家長--好爸爸

住得遠,大小朋友都較辛苦,好彩的話,應該一直在St. Paul讀到中六(we hope so),故此Max你會否考慮搬近D呢?

貢獻勳章

原帖由 hellomickey 於 09-8-7 21:28 發表

你真係典型SPN 家長--好爸爸

住得遠,大小朋友都較辛苦,好彩的話,應該一直在St. Paul讀到中六(we hope so),故此Max你會否考慮搬近D呢?

相信都幾難 (你只要睇番 D 舊 post 就知) !!

不過人會因應環境、時間去作出改變,希望佢都會為o左兩個囡囡,作出少少o既犧牲啦 !!

heehee
我地聽日都會錄video...
原本諗住係出門口個刻開始影
依家學下你地.由起身到返到學校都影先!

max唔想搬
反而我想搬近d...順便近埋我返工!

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-7 14:51 發表

* 不過月中東、西鐵連通,可以考慮坐 西鐵 去 紅磡 轉隧巴  ...
]

放學了 ~ 好攰呀 (係指我呀)

今日我同daddy都有陪囡囡返學,一切順利,但daddy就熱到一身大汗。

囡囡初初都有d不安,好彩warm-up咗之後就好少少喇。校長同埋各老師自我介紹後就到遊戲室玩,氣氛良好!

最後囡囡可能太攰 (放咗好多電) 有少少扭計,唔肯坐定定聽老師講嘢,so far 佢都無喊過已經算好了。咁多位老師們都好好人架 ~

老師們一見到daddy,仲要求佢遲d扮演聖誕老人添 ~ 哈哈 !

p.s. 看來今年收咗唔只4位男生喎。

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-8-7 14:51 發表

今日我真係有"搏命"影相同埋video呀,留住珍貴一刻。
我地揸車去,車程加埋腳程用咗35-40mins,都OK啦 !

貢獻勳章

原帖由 max1116 於 09-8-8 13:55 發表
放學了 ~ 好攰呀 (係指我呀)

今日我同daddy都有陪囡囡返學,一切順利,但daddy就熱到一身大汗。

囡囡初初都有d不安,好彩warm-up咗之後就好少少喇。換咗鞋之後,校長同埋各老師自我介紹後就到遊戲室玩,從中老師同家長互相認 ...

照我估計,就算點樣熱都未必會熱得過我,因為o係我眼見過所有家長當中,要數最熱最大汗o個個,我認第二相信都冇人敢認第一 !! mouth:" />mouth:" />

聖誕老人係一班一個 (重有聖誕小朋友陪同),所以相對o黎講 (節日代表人物),我重更加利害,因為我曾經做過 ...... 一間學校只得一個,學校當日分三批活動,換句話說,我要做o既工作,係要一模一樣做三次,做足三個時段 !!

如果妳囡囡o個組得一個男仔的話,佢哥哥就係同 KaHei 一組o既唯一一位男同學 !!

Btw,please check PM !!

‹ 上一主題|下一主題