用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 鑽石山靈糧幼稚園 鑽石山靈糧堂幼稚園家長分享
樓主: dordormom
go

鑽石山靈糧堂幼稚園家長分享 [複製鏈接]

George, thanks for your reply

Just relax and enjoy your interview.  It is easy and NO any particular skills have to train at home in before. LLC only concern/challenge to ALL parents, are you really love your child and care your baby emotion?  During the process of interview, all the marker will pay attention your child and the parents relationship.  Only ONE word can give you "LOVE"
LLC is really emphasis "LOVE", if you can show/represent you love and care your sweet baby, you must one of their students at their classroom.

** Only my personal opinion  **

牧愛幼稚園好唔好?

有沒有家長個子女讀過?

原文章由 garfield804 於 07-11-1 11:42 硐表
我收到K1 interview信, 唔該各位靈量堂媽咪知唔知大約會用幾多時間interview? 因為我約了2:00pm,但4:00pm 約了第2間幼稚園interview, 唔知夠唔夠時間.
thanks

今天才發現這個主題, 有點兒遲, 我囝囝約明天11:30 interview.
我真怕佢唔會坐定定, 因為之前上過playgroup, 佢掛住玩玩具. 講野又唔得, 但係佢記性好好, 我真係好想佢讀這間, 我想佢讀得開心, 又近我屋企,  佢表哥都係讀這間.

garfield804 , choifung618 你約左幾時?

回覆 #1 poonbb 的文章

我約了明天2:00PM

好緊張呀,明天要面試喇

我囡囡都有報呢間, 但明天未必會去面試......

我囡囡都有報呢間, 但明天會去面試, 不過九龍塘Stafford收咗, I have no  idea.

原文章由 jacquesau 於 07-11-16 14:32 硐表
我囡囡都有報呢間, 但明天未必會去面試......

靈糧friends

嘩! 搵左好耐至搵得番呢樹呀! 呢排巧多親子功課呀, 頭都暈埋耶!

wingtsang :
好耐冇見你上黎,我見學校內聯網討論區同呢度都好少家長上黎傾計,所以冇乜機會交流下意見添
...
我覺得d親子功課比一般畫線塗色有難度架,因為父母要安排好邊d係自己做,又要安排邊d俾小朋友做,同埋點樣教小朋友做...

你有冇同四哥報學校或出面d課外活動?
我見學校全年都冇功課做,淨係得閱讀計劃,但出面多數每日或每星期都有一份,結果同左囡囡報公文數試讀,等佢習慣每天有少少家課,方便第日銜接小學...

原文章由 wingtsang 於 07-11-30 00:07 發表
靈糧friends

嘩! 搵左好耐至搵得番呢樹呀! 呢排巧多親子功課呀, 頭都暈埋耶!
我家有三寶

Foster,

係呀! 我早排搬屋呀麻, 所以少左上來囉! 本"寶貝'書整左我幾日都未整完呀! 我諗住整好至比4哥睇咋, 佢"幫手"就要多好多時間至攪得掂lu! 4哥都有上課外班架, 畫畫, 英文故事班, 下個月返Tom Lee, 但係全部都無功課做架

各位靈糧好友,

大家多d上來傾下計啦!

[ 本文章最後由 wingtsang 於 07-11-30 15:45 編輯 ]

wingtsang :
你搬左去邊呀?唔怪得少左上黎啦...

本寶貝書,我仲咪整好,仲係揀相階段,我估呢兩日要再影張同印出黎同佢一齊貼...

英文故事班係咪學校搞定出面架?同埋可唔可以講下報Tom Lee乜野班?係咪親子鋼琴定樂器班?

因為一月頭,學完學校畫班,我想幫囡囡報下第d活動,都要開始搵資料,你有冇介紹?.

原文章由 wingtsang 於 07-11-30 15:42 發表
Foster,

係呀! 我早排搬屋呀麻, 所以少左上來囉! 本"寶貝'書整左我幾日都未整完呀! 我諗住整好至比4哥睇咋, 佢"幫手"就要多好多時間至攪得掂lu! 4哥都有上課外班架, 畫畫, 英文故事班, 下個月返Tom Lee, 但係 ...
我家有三寶

Foster,

學校畫班唔係一路學落去架 思晴學成點呀? 4哥都係上左兩堂, 仲係亂來咋!

英文故事班響坑口上架, 外籍老師每堂講一個故事, 有歌仔, 討講同做手工關於個故事咁啦!
TL 係 3歲班Wonderland音樂班, 我都未知有乜教, 下個星期至開始返咋! 思晴鍾唔鍾意跳舞呀? 將中而家有roller skate學呀, 你有無興趣呀?

wingtsang:
其實諗住每個學期俾囡囡學一樣新野,等佢樣樣都掂下,睇下佢對邊樣興趣大d先決定長期學落去,我驚第日上小學會好忙,都係趁而家幼稚園俾佢試多d,玩多d活動...

學校畫班都幾好架,老師係主題教畫畫,例如魚缸/果汁/鴨仔,教佢運色及分布,都見佢畫畫同著色有進步...

咁4哥係咪響出面學畫畫?學成點呀?

3歲班Wonderland音樂班係咪好搶手果個班,要報名等好耐?
等我又研究下先...

另外,上星期五學校派左張"牙刷設計比賽工作紙",你知唔知幾時要交架?
通告冇列明啊

原文章由 wingtsang 於 07-11-30 23:47 發表
Foster,

學校畫班唔係一路學落去架 思晴學成點呀? 4哥都係上左兩堂, 仲係亂來咋!

英文故事班響坑口上架, 外籍老師每堂講一個故事, 有歌仔, 討講同做手工關於個故事咁啦!
TL 係 3歲班Wonderland音樂班, ...
我家有三寶

hello各位靈糧爸爸媽咪:
今個禮拜六學校大旅行,你地去唔去呀?

我地第一次去,唔知有冇乜野要特別注意或帶備乜野,會唔會當地淨用人民幣唔收港幣,d野o岩唔o岩小朋友食,你地點準備呢?

同埋我地一家四口會去呀,到時唔知有冇機會同你地相認呢?
我家有三寶

Foster,

唔知d靈糧媽咪爹d去哂邊呢 呢排淨係得我同你響樹吹下水咋 我知道有老師都會來呢樹睇下架! 不如你地都來傾下呀

講開個大旅行, 真係好盛大耶! 4間學校超過500人一齊去旅行, 真係好難得呀, 我地成家都玩得好開心呀, 動物園同馬戲超正呀!

wingtsang:
係呀,學校內聯網同呢度一樣都好少靈糧媽咪爹d上黎傾計

我要返工,咁耐都冇機會親自帶佢返學,陪佢上assembly,又唔係好識同班家長,仲以為今次大旅行可以識下佢同班同學及媽咪爹d,點知全班得我一家四口去乍,同班老師都冇去呀...

不過都好,識左高年級的家長,仲有識左有份照顧囡囡,成日叫佢做baby o既高班姐姐,雖然囡囡唔鍾意俾人叫做baby...

我同老公都好滿意學校安排,之不過係第一晚響長隆酒店服務好差,侍應係第一晚返工,乜都唔識做,我果圍冇飯又漏左碟雞,三催四請都冇反應,侍應送完湯走人唔匹湯,叫佢匹,匹完又冇分俾我地,又唔俾匙,同枱媽咪投訴,結果有人報復,響湯丸度放舊食過o既骨,個媽咪仲要食到第二碗先見到,好噁心,好在第二日校方同中旅社響葵花園賠兩碟貴雞俾我地食...

原文章由 wingtsang 於 07-12-28 13:19 發表
Foster,

唔知d靈糧媽咪爹d去哂邊呢 呢排淨係得我同你響樹吹下水咋 我知道有老師都會來呢樹睇下架! 不如你地都來傾下呀

講開個大旅行, 真係好盛大耶! 4間學校超過500人一齊去旅行, 真係好難得呀, 我 ...
我家有三寶

咁離普都有 我都覺間長隆酒店麻麻, 仲話係5星級添! 不過, 算啦, 其他都好OK, 玩得好開心呀! 我地班有10個同學一齊, 連埋家長成40人, 好熱鬧, 仔仔一見到D同學仔就好興奮!

祝大家聖誕及新年快樂!!!

Long time no see
祝大家新年快樂!!!

講開大旅行,食方面我都感覺麻麻,但小朋友真係好開心,恩恩去到動物園好似'LUCK'繩馬騮咁,不過我係意見書上都有寫下次唔好咁早集合,6:30AM,我要5:00AM起身,真係好早架!
‹ 上一主題|下一主題