用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Paul Convent 和英華女 撞日子 大家會捨棄邊間!唉! ...
樓主: sasa29
go

St Paul Convent 和英華女 撞日子 大家會捨棄邊間!唉!   [複製鏈接]

bettyay 發表於 22-12-18 17:30
如果勢要追求5**或非神科不可的人士可能會覺得難搞?又或者有家長話IAL/IB 「容易」有好成績嘛!可能就係 ...
早日去咗一個talk 係關於海外留學,負責人俾咗呢啲資訊我:
Top u 有20間(Russell group u)
Dse 要求 555-444 in elective +eng +math (no Chinese and LS)

Elite u 有10間
Dse  要求 5*5*5*-555 in elective +core 333

以上既u有duplicate

PTL_L 發表於 22-12-19 12:53
早日去咗一個talk 係關於海外留學,負責人俾咗呢啲資訊我:
Top u 有20間(Russell group u)
Dse 要求 555-4 ...
個D talk有時我都懷疑佢地講嘢堅定流
我親自去Manchester University (唔係Metro個間),Nottingham同Bristol 呢D官網睇過

佢地對主科(除數學)無要求,甚至寫明會接受2X學生既申請

除咗G5要求高D之外,其它較top個10間8間唔覺對主科有特別要求
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b3410 發表於 22-12-19 12:21
轉換分數,有星,是否等於A*

UCAS Tariff 5** = A*
不過大學普遍計5*為 A* equiv.

hkpapa852 發表於 22-12-19 13:46
我親自去Manchester University (唔係Metro個間),Nottingham同Brist ...
我只係有留意G5,不過都唔係好仔細睇,其餘既,暫時未睇,不過睇到係,入G5,都係IAL好似易過DSE,感覺,真係憑感覺(未到果步)A*易攞過5**或5*,但確實中文唔係出外讀U必須考慮既科目。

Poyau 發表於 22-12-19 22:19
UCAS Tariff 5** = A*
不過大學普遍計5*為 A* equiv.
感覺A* 可能機會大過5**,如果5*,可能接近。

b3410 發表於 22-12-18 16:59
其實整日話DSE中文難搞,不過如果外國讀書又唔駛睇中文成績。本港大學又好多時候睇best 5 或其他方法計分, ...

見隔離舖 G5之一 AL 最少要 ABB
DSE 要求 555(AAA) 較 AL 高兩線
4C 亦要達 3553 但中/英/通唔計
數要 Core 5* + M2 5 才算 AL Maths
即係 4C 355*3 + 2X 55 + M2 5
或者 4C 3553 + 3X 555 才達要求

《請教各位有關 M1 M2 課程》#34
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3873484&pid=49190001

b3410    發表於 22-12-22 20:08

回覆 PTL_L 的帖子

最後如何? 有跟進嗎?

回覆樓主:

我見樓上好多家長比較dse/國際課程對海外升學的優勢。我個人看法,覺得兩者最大的不同,是大家對比賽和課外活動的取態--國際班的同學好似普遍對學界比賽和活動較“chur”,大部分同學都爭住參與,因為他們很明白“成績”和“explosure”對申請外國大學同樣重要。所以,普遍而言,dse和國際課程的同學投放在比賽和活動上的時間會有點不同。

Goodluck2022 發表於 23-10-23 09:06
回覆 PTL_L 的帖子

最後如何? 有跟進嗎?
請問你話跟進咩呀?

jaycee_mami 發表於 23-10-23 10:32
我見樓上好多家長比較dse/國際課程對海外升學的優勢。我個人看法,覺得兩者最大的不同,是大家對比賽和課 ...

DSE的學生都唔一定升本土大學,中學一樣會協助學生砌靚自己個profile,普遍現像可能多出現於地區中學,唯一目標就係砌靚佢地既DSE成績,其他係放埋一邊,表表者就係鄧顯。部分地區中學仲會強制性星期六日加操~

所以,坊間一直誤解甚麼DSE生唔使砌靚個profile,似乎並不適用於某些中學。某年,某直資女校狀元話一直兼顧體藝,仲係田徑隊隊長,朋友話好似唔覺佢存在喎,呢啲咪就係砌profile既動作,DSE生未必志在本地大學,或許當佢地買保險,但去到高中都會忙於砌profile~

hkpapa852 發表於 22-12-19 13:46
我親自去Manchester University (唔係Metro個間),Nottingham同Brist ...

Manchester係冇既,所以用嚟買保險,係一個好選擇~

至於其他,只睇過少少英國大學,Warrick對DSE core係有要求既, Durham一樣睇Maths and English Lang~

其實SPCS 2nd 面試時間係可以改slot嘅,儘管諮詢佢哋,上年撞CC面試時間,見人最後兩個都去到,又唔係好遠
家長要去拿2nd in 張彩紙時候即時問喇,老師會記低,再電話通知
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊