用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 快考試了‥........ 想哭了
樓主: Gary_family
go

快考試了‥........ 想哭了   [複製鏈接]

judy 發表於 17-6-1 15:13
但有得温嗰10分(課本連成語)真係好悶,我就唔想理啦。

我除咗上香敬拜佛外,趁大台播,趕緊塞套俾阿仔, ...

有得温嗰10分...你呢句令我諗起之前要阿仔温課文詞語,因有好多課,詞語數目也不少,佢就話不供詞部份只佔5-8分,意思即係覺得即使佢錯都吾會扣到幾多分,吾駛温(佢其實記性幾好,詞語吾温都應該>95%啱)!但我堅持要佢温哂,我覺得係態度問題,有得温都應盡力温!我自己細個慣左大包圍,所有範圍都温哂先"安樂"...但諗下阿仔講既説話...係喎,其實果part佢最多可能只錯1-2分,又真係應吾應該為呢一兩分要佢寫近百個詞語?我係咪有點多餘呢?大家點睇?

YolandaTam 發表於 17-6-2 12:15
有,尤其詩詞,不過可能佢學校揀寫景詩多,佢又痛恨視藝,所以覺得無聊。小說方面,我只陪過讀一學期老鼠 ...
咁到底邊度出事呢?

YolandaTam 發表於 17-6-2 12:10
小女好似係四年級

thanks!summer借俾佢睇吓有冇興趣先!

little_yolky 發表於 17-6-2 12:05
中一或P6暑假!唔會影響呈分。

thanks!係喎!睇開金庸應會沉迷!

santakit 發表於 17-5-31 13:47
你EQ低個小朋友會學左架,吾好呀~
攪好自己情緒先
EQ吾高,跌低左吾識爬反上來咪仲幣

多謝您!其實係我eq低啫,我仔eq幾高,但吾知叫好定吾好,吾好就係話完佢既野好快就成過眼雲煙

IloveJJ 發表於 17-5-31 16:52
佢可以因為覺得易,覺得自己叻,就好輕鬆咁考,科科低幾分,响競爭激烈既學校,就可以跌好後了!
我係自從 ...

吾好咁大期望...我都要調節番自己先

IloveJJ 發表於 17-5-31 17:00
我仔小四啦!睇開啲啦!香港地,唔會無書讀。一個人學唔學壞,係睇家庭,唔係睇學校。
我就係憑呢兩樣野, ...

係既!但如果佢係讀緊一間一條龍學校,可能我無咁緊張...始終担心佢第時吾知入到乜中學,好不安

Jane1983 發表於 17-5-31 20:01
回覆 pino 的帖子

小朋友三年班,長路漫漫,你想同佢有良好關係,你想佢信任你,乜嘢都同你講,你一定要控 ...

多謝您提點!我要落d力控制自己

Jane1983    發表於 17-6-2 13:26

pino 發表於 17-6-2 12:17
有得温嗰10分...你呢句令我諗起之前要阿仔温課文詞語,因有好多課,詞語數目也不少,佢就話不供詞 ...

聽你噤講,你仔成績應該吾錯喎,吾明點解你話有問題?
如果我小朋友如似你小朋友噤,我都不知幾開心就真

little_yolky 發表於 17-6-2 12:17
咁到底邊度出事呢?

個人睇法:1)天賦問題 十隻手指有長短,小女係科學史地一點就通嘅人。咁好難要求面面俱全
2)缺乏文化context: 依我成長經驗,呢項好重要,先父係讀「卜卜齋」嘅,因此從小到大我都受呢種文化薰陶,所以好易明白字底嘅意思(你明架啦,中文好多時要含蓄婉轉,係寫得有啲隱晦)。但小女就唔一樣: 我哋係基督徒,小女對基督教好多嘢都有少少認識,因此睇 chronicles of Nania, 好易領略背後意思。

YolandaTam 發表於 17-6-2 12:15

有,尤其詩詞,不過可能佢學校揀寫景詩多,佢又痛恨視藝 ...
同意分數未必反映能力。
不同意斷定天賦的平庸~
一直我囡視藝科並不高分,佢有些覺得失落。我一直說係我地唔夠時間啫。
阿囡聽我咁講,覺得唔係自己唔得,只是潛能未發揮。
咁佢上堂都好有心機做老師教嘅,仲有時貼堂tim。

第二,我囡寫中文字也未達到老師的要求
我又同佢講,你要係咁細格裡寫字,發揮唔到。我陪佢寫毛筆字,她可以任意書寫,潦草我也不介意。到佢寫得一兩個字不錯時,也不吝嗇讚佢幾句。
現在佢對寫字無反感,老師和我都發覺她有進步。
我說你看每人簽名不同,字體也不盡相同,你的字開始有你的風格了。
佢一直很怕自己做不好,經過一番話,好像打了強心針,也相信一定可以越寫越好的。

所以加油吧!

Rachelmummy2008 發表於 17-6-2 13:05
同意分數未必反映能力。
不同意斷定天賦的平庸~
一直我囡視藝科並不高分,佢有些覺得失落。我一直說係我地 ...

當然唔係叫人不用努力, 但出盡力得不到相應回報, 試左好耐, 便要接受孩子是獨立個體。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Rachelmummy2008 發表於 17-6-2 13:05
同意分數未必反映能力。
不同意斷定天賦的平庸~
一直我囡視藝科並不高分,佢有些覺得失落。我一直說係我地 ...

小學生尚可講係唔夠時間,但中學生,邊方強邊方面弱大致可以見到。我哋唔會放棄,只係天賦欠佳要花更多努力,而成效只能是一般。要接受,不要要求過高,保持興趣,多加鼓勵而已。

YolandaTam 發表於 17-6-2 13:17
小學生尚可講係唔夠時間,但中學生,邊方強邊方面弱大致可以見到。我哋唔會放棄,只係天賦欠佳要花更多努 ...
中學生,十幾歲吧了~
她還有幾十年精彩的人生~

我一位親友這幾年才突然和一些文人在ㄧ起欣賞中國文化,他的媽媽想也沒有想到今天他有如此雅興。

回覆 shadeslayer 的帖子

你講得無錯,就是獨立個體,強弱是比較他人還是自己本身呢。我沒有反對其他人的想法,而是聽到太多家長太早將小朋友的強弱定位。

雖然天賦可推動興趣,但也不一定完全掛鉤的。孩子可以在某一範疇有才能,但若缺乏濃厚興趣,表現出來的結果可能只是一般。

YanKanMom 發表於 17-6-2 16:22
雖然天賦可推動興趣,但也不一定完全掛鉤的。孩子可以在某一範疇有才能,但若缺乏濃厚興趣,表現出來的結果 ...
我一直覺得, 所謂既天賦才能, 其實就係天賦俾你有濃厚興趣而已。有興趣, 學時專心, 用心練習, 咁當然會比沒有興趣既人優勝。

little_yolky 發表於 17-6-2 16:30
我一直覺得, 所謂既天賦才能, 其實就係天賦俾你有濃厚興趣而已。有興趣, 學時專心, 用心練習, 咁當然會比沒 ...
又不完全是啊。就以我囝為例,藝術老師讚他天賦高,亦有說他不夠勤力,不勤力的原因一來是他人較懶,二來正是他對此興趣不算濃厚。之前也在EK看到有媽媽説孩子的數學天賦高,但卻不愛在這方面發展。

YanKanMom 發表於 17-6-2 16:40
又不完全是啊。就以我囝為例,藝術老師讚他天賦高,亦有說他不夠勤力,不勤力的原因一來是他人較懶,二來正 ...
因為教育方法錯了, 或小孩有其他更有興趣既天賦。
‹ 上一主題|下一主題