用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2015-2016自行派位統計+叩門位估計
樓主: hkpapa852
go

2015-2016自行派位統計+叩門位估計   [複製鏈接]

回覆:2015-2016自行派位收生統計資料

請問樓主有冇多一d 71網的數據可以提供?謝謝

我覺得其實大家應該掉番轉,將自己有興趣的學校派位資料在網上找出來,再係度分享同
埋俾樓主整合。

全港咁多學校,要一個人在網上找哂d派位資料出來係好花時間!再者樓主又唔係城中出
位的「選校顧問」(其實都幾反智,選校都要顧問。。。家長都是新來港的嗎?還是錢太
多要分d俾人使?),要無償做咁多野真係唔容易!

estherlai    發表於 14-12-12 22:20
subb    發表於 14-12-12 17:54
Charlotte_mom    發表於 14-11-28 17:36
hkpapa852  多謝支持!  發表於 14-11-28 17:31
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

醒目開學勳章 王國長老

整理資料真係唔易, 俾人challenge就易呀, 所以幾年黎DSE都無一個綜合list, 可以理解, 因為數字太tricky, 好難統一整理

hkpapa852  所以我都好欣賞elbar既努力   發表於 14-11-28 17:39

Delete

wow,今期<親子王>P14-15頁個表同樓主既好相似!

http://sp.stheadline.com/smartparents/

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:hkpapa852 的帖子

Thanks for sharing

奥脫福 發表於 14-12-5 23:25
都唔係咁似啫
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王國會長

FYI, Net 18, 南區官立小學, 自行收=50, 超收=0, 預期統一=50

Vicky901 發表於 14-11-29 01:46
陳瑞祺(喇沙)小學 34區,自行75人,只收44+27人,不過後補收了多少人就唔知

請問呢個數字點嚟, 我覺得有D問題(不過一路唔記得問), 所以一路無更新

CSK自行75人, 44+27加埋都係得71個, CKS自行收唔夠人??? 咁無理由要後補位???
另外, 計分最少要收30人, 咁是否代表得27個必收生(咁少?), 同埋只係得44個計分申請人? (咁即係10分甚都入梗?)

如果係咁, 好多對CSK有興趣又唔敢申請既人真係喊得一句句!

希望可幫忙再核實一下派位資料
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

奥脫福 發表於 14-12-5 23:25
呢份野D資料已經越嚟越求其....... 好似12網華上, 35網紅馬, 無超收都話競爭激烈, 40網瑪神超收3個又無評語

真係睇下算啦..... 反正依家廣告重多過有用資料

hkpapa852 發表於 14-12-8 10:29
呢份野D資料已經越嚟越求其....... 好似12網華上, 35網紅馬, 無超收都話競爭激烈, 40網瑪神超收3個又無評語 ...
可能佢知道"競爭激烈"的學校, 自行收到幾多份報名表呢...

不過呢個"專家"講o既o野, 睇下好喇, 佢講o既會唔同o架
可能3個月前話A學校好過B, 轉頭又話B好過A

hkpapa852 發表於 14-11-28 16:26
睇到有邊D自以為好易入今年竟然變咗唔易入...

好似, 有邊個估到31網循道係該網超收最多個間........
自從循道搬左新校舍及轉左全日, 無論學校環境及教育質數都好左, 我聽細女學校校長講, 循道而家的程度好左, 而且男女校世襲一向都比其他男/女校多, 不過係差在循中口碑吾係甘好.

purplechung 發表於 14-12-12 17:43
自從循道搬左新校舍及轉左全日, 無論學校環境及教育質數都好左, 我聽細女學校校長講, 循道而家的程度好左,  ...

其實好多小學轉全日制既同時會分拆為兩間學校,一間留在原址,另一間就搬去新校,但點解循道咁特別既,轉全日制但唔分拆,將原本上下午校合埋一齊,學位咪會唔夠 ?

se6b03 發表於 14-12-12 18:23
其實好多小學轉全日制既同時會分拆為兩間學校,一間留在原址,另一間就搬去新校,但點解循道咁特別既,轉全 ...
通常會合併的本身小學係一級得60人左右,咁合併咗咪變4班30人或者5班25人,可能仲收多咗人㖭!

se6b03 發表於 14-12-12 18:23
其實好多小學轉全日制既同時會分拆為兩間學校,一間留在原址,另一間就搬去新校,但點解循道咁特別既,轉全 ...
循小新校舍好大, 可以容納得晒的學生, 所以吾駛分校, 而舊校比左中學用.
以前循小下午校勁過上午校, 因為下午班多是給予插班生入讀

hkpapa852 發表於 14-12-8 10:21
請問呢個數字點嚟, 我覺得有D問題(不過一路唔記得問), 所以一路無更新

Vicky901 發表於 14-12-19 12:46
44人是有大哥家姐在校所以一定收,計分法收27人,問過做小學的朋友,原來學校有權叫教署抽學生名額,收九成學位 ...
其實除學校要求自己抽(官方資料話要有教局既人監場), 否則一律都係教育局抽.

我話既問題係, CSK自行名額75人, 如果只收得71人, 點會有 waiting list? 所以 44+27 應該係唔正確

Vicky901 發表於 14-12-19 12:46
44人是有大哥家姐在校所以一定收,計分法收27人,問過做小學的朋友,原來學校有權叫教署抽學生名額,收九成學位 ...

我係CSK個版見到呢個帖, 話收咗86個, 56+30, 咁會合理D.
你之前俾嗰個數字(44+27)有以下問題:
1. CSK共收150人, 計分位一定唔會少過30個, 所以無可能得27
2. 44+27=71, 但自行學額有75, CSK會自行收唔足?
3. 你話有人收到Call後補入, 但如果CSK收唔足, 何來有後補既需要?

hkpapa852 發表於 14-12-19 13:20
我係CSK個版見到呢個帖, 話收咗86個, 56+30, 咁會合理D.
你之前俾嗰個數字(44+27)有以下問題:
1. CSK共收1 ...
點解嚟到呢個階段, 好似仲有好多家長唔太明白個遊戲規則咁既? 咁好大仲事喎

hkpapa852  有運既人係可以乜都唔識   發表於 14-12-19 13:46
hkpapa852    發表於 14-12-19 13:45

hkpapa852  有運既人係可以乜都唔識   發表於 41 秒前

你細路幾時升中? 果邊好複雜。

hkpapa852  同妳大女差唔多時間  發表於 14-12-19 13:51
‹ 上一主題|下一主題