用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 有無人收到優才面試結果信?佢話20/8前會收到 ...
樓主: fatbei
go

有無人收到優才面試結果信?佢話20/8前會收到 [複製鏈接]

不要理會嗰個家長啦, 我支時你!
原帖由 edea 於 11-8-20 17:10 發表

嗯. 我都識唔少由新界東返旺角同調景嶺既家長. 人地睇到會唔高興呀.

如果完全冇意思去讀, 一心只係搵人地學校做練習, 其實老師都幾辛苦, 行政上要安排, 又要用精神時間去預備, 到頭來....mouth:" />

難道一間冇咁 ...

原帖由 Queenielam88 於 11-8-21 10:59 發表
我的姪仔也編入優先後備名單(First Waiting List), 其實睇左咁多回應我地可唔可總結為以下的安排呢:
1) Conditional acceptance: 家長要上10堂家長課程(出席率達七成或以上), 然後小朋友就可以註冊入學.
2) First wa ...

3) 都係不用申請。到6月安排甄選。

醒目開學勳章

我仔仔都係first waiting........
繼續可以玩自行和統一派位 ...........
原帖由 ha! 於 11-8-22 08:21 發表
有conditional offer / first waiting 即係駛駛駛放棄抽政府學校 ? 未註冊係唔係=未放棄抽政府學校 ?

原帖由 ha! 於 11-8-22 08:21 發表
有conditional offer / first waiting 即係駛駛駛放棄抽政府學校 ? 未註冊係唔係=未放棄抽政府學校 ?

我仔係conditional offer,從封信的理解,應該係要放棄
但唔知first waiting的情況

我只係針對學校外在環境, 並無耒抹黑學校, 而且旺角空氣差係事實, 2010年粒子污染物的每月及全年平均值
污染物: 總懸浮粒子 (全年空氣質素指標 = 80)
監測站    一月 二月 三月 四月 五月 六月 七月 八月 九月 十月 十一月 十二月    全年
中西區      96    46    126     89     80    42     26    50     35    102    112     121     76  
葵涌          82    61     96     64     49    50     35    38     71     77     99      121      71  
觀塘          90    59      80   71     62    48     31    42      31     79    106      92       67  
深水埗       92    51    131   85     79    48     32    46      40     76    117     122      76  
荃灣          87    50      79   65     50    49     31    44      45      62     88     102      63  
沙田          55    45    208   42     41    24     26    43      41      73     93     106      67  
大埔          72    52    110   61     43    28     23    33      64      73     92     112      64  
東涌          75    57      92   47     31    35     20    22      35      68    104     114     59 (最少懸浮粒子)
元朗        120    50      87   57     57    50     29    55      41    101   118      167     78  
旺角        116    78    251    88     81    53     52    68      52      99   131     146     102  

報告資料來源:  http://www.epd-asg.gov.hk/tc_chi/report/files/aqr10c_pre.pdf

相關現時全港空氣指數 URL:  http://www.epd-asg.gov.hk/cindex.html

By the way, 取經驗就係浪費時間, 那教brand 3 取得零分的老師是否又在被浪費時間?!  我相信做每樣事情總有得著! 我有offer 但即時放棄有何問題?  總好過口說心儀但有gt offer 後仍走去gh, yw, ysl, kts... 等校interview 表裡不如一的家長.  另有家長說小朋友有濕疹及氣管敏感但仍能安然無恙渡過初小生活, 我相信係事實, 我亦相信吸煙危害健康但老一輩的人會因戒煙而夫提早送命咁是否吸煙就是正確?

醒目開學勳章

有沒有柴灣,將軍澳的指數,我見只有14個點....

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-8-22 10:16 發表
我只係針對學校外在環境, 並無耒抹黑學校, 而且旺角空氣差係事實, 2010年粒子污染物的每月及全年平均值
監測站    一月 二月 三月 四月 五月 六月 七月 八月 九月 十月  ...

係band 3, 唔係brand 3.... 唔好串錯!

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-8-22 10:16 發表
監測站    一月 二月 三月 四月 五月 六月 七月 八月 九月 十月  ...

醒目開學勳章

會唔會有很多mismatch的case發生左,
所以GT寧願花人力物力都想搵返啱的家長
你知啦...........
面試時老師見埋家長都仍會給完全無心無誠意的家長瞞騙,
所以學校真係要看清楚收邊D家長先啱,
而家長真係有需要再睇清楚學校
原帖由 Lovely-Boy 於 11-8-22 11:17 發表
搞甘多花臣為乜呀? 上完70%家長課程又代表到D乜呢?  誠意?認同理念?

原帖由 Lovely-Boy 於 11-8-22 11:17 發表
搞甘多花臣為乜呀? 上完70%家長課程又代表到D乜呢?  誠意?認同理念?

當有學位100個,收到offer有120位,first wait有n位。完成course後其中有100個offer的達70%以上,那n個waiting就只好繼續waiting,而學校亦可以肯定該100個家長最少有八九成入讀(因表裡不一的家長會因其他offer而早於年底走人)。直接d就係學校要盡快踢走一批諗住用$hold位的家長,從而減低收生不足及8月底仍要call 人返學的問題。個人認為絕對係好方法。

me 2 未收到信
原帖由 mkcollege 於 11-8-22 12:44 發表
我到今日都未收到信喎!! 何解!!

我女同學好多住tko但都唔得喎
原帖由 ChristieMing 於 11-8-22 00:10 發表
八卦一問, 而家收o左acceptance信o既你們, 係咪住TKO / MK o架?

原帖由 kitty23205 於 11-8-22 15:43 發表

其實係因為尋日我有朋友咁同我講, 話呢個係主因, 我覺得奇怪, 所以先問你地咋。

原帖由 kitty23205 於 11-8-22 15:43 發表

btw, 咁佢地係waiting, 定係reject 呀?

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-8-22 14:17 發表

當有學位100個,收到offer有120位,first wait有n位。完成course後其中有100個offer的達70%以上,那n個waiting就只好繼續waiting,而學校亦可以肯定該100個家長最少有八九成入讀(因表裡不一的家長會因其他offer而早於年底 ...

我個人覺得收到conditional acceptance 的應不多於學位數量,因直資不同私校,需報上教育局取消派位。如果數目多過學額,點解畫?

咁又唔清楚喎,或者係小朋友太醒目學校認為就算收都未必讀會有名校收的類型呢
原帖由 ChristieMing 於 11-8-22 16:11 發表

btw, 咁佢地係waiting, 定係reject 呀?

‹ 上一主題|下一主題