用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正2008-2009 小二家長請進
樓主: 小蕎媽媽
go

培正2008-2009 小二家長請進 [複製鏈接]

有借書呀! 諗住自己係屋企, 攪個媽咪親子班比佢. 我同阿女一齊做cake for fathers' Day. 仲有做下cookies, jelly...

原帖由 SUSANNA 於 09-6-16 14:51 發表
Ellensu

可以買些小手工比囡囡係屋企做,又可以比d畫佢劃,再吾係就借書比佢睇,我女話昨天到九龍圖書館,所有老鼠記者都被借出,睇黎好多小朋友睇書打發時間.

...

copy from Pui Ching

位家長、同學:

培正一條龍方案蘊釀多時,雖然還未定案,但為使培正家長能多了解培正一條龍方案,各位可直接登入香港培正同學會網頁了解詳情。http://www.puiching.org

家長如欲深入了解詳情或提問,亦可參加6月25日 (星期四)下午6時30分於培正中學禮堂舉行之交流會,歡迎家長出席。

參加者請賜覆(透過此電郵覆梁主任),以便留座。

此致

香港培正小學家長

(註:請各位同學通知家長細閱信件。 )                             

香港培正小學

家長義工隊

隊長 鄺何妙華   

二零零九年六月十九日

有冇家長會去?

原帖由 SUSANNA 於 09-6-20 12:27 發表
copy from Pui Ching

位家長、同學:

培正一條龍方案蘊釀多時,雖然還未定案,但為使培正家長能多了解培正一條龍方案,各位可直接登入香港培正同學會網頁了解詳情。http://www.puiching.org

家長如欲深入了解詳 ...
小蕎媽媽

醒目開學勳章

大家住得近嘅家長會唔會去呢?

仲有大家知唔知道,如果繼續停課(其實我都覺得有9x%會停)......咁我地點樣可以知道小朋友d分數呀?

原帖由 小蕎媽媽 於 09-6-22 16:13 發表
有冇家長會去?

公佈左唔復課, 學校出左網頁叫唔好打返學校, 稍後會公佈詳情

好彩今次我都未打返去啫

咁係咪要派成績表果日, 先知阿女既分數呢?

我女一定唔係優異生, 升到班就得既. 但都好想知道BK mom既叻叻小朋友, 會有幾多位優異生呀<..>

今年我估會取消”優異生”因常識無考只計平均分,而且”優異生”名譽也只是給同學們一個目標.

學校網頁有最新消息啦, 大家去睇下啦!

A ma

我覺得安排得好奇怪,26/6 神咁早要係校車站等EE交表,真係佢先諗到.

原帖由 Alexismama 於 09-6-24 13:24 發表
學校網頁有最新消息啦, 大家去睇下啦!

我已經交左,所以就唔洗等佢,不過你都講得"arm",點解唔可以七月十一日返學校取成績表先交!奇怪!

Lulu

原帖由 SUSANNA 於 09-6-24 14:15 發表
A ma

我覺得安排得好奇怪,26/6 神咁早要係校車站等EE交表,真係:-?佢先諗到.

醒目開學勳章

咁都得??

好彩我一早交左暏..........

原帖由 SUSANNA 於 09-6-24 14:15 發表
A ma

我覺得安排得好奇怪,26/6 神咁早要係校車站等EE交表,真係:-?佢先諗到.

醒目開學勳章

9-10am, 一個hr 夠唔夠時間派哂30個小朋友嘅野呀?

如果果朝唔得閒, 可唔可以遲d 先去校務處攞返呢??

A ma

我估26/6係佢地last day出車, 之前都話有聖經周 , 而家都cancel埋, 原定係30/6前交返去都可以, 如果唔介意返一轉學校, 都可以唔使咁早去等EE。

11/7係星期六, 校車部無人架嘛, 唔通又叫老師代收咩, 佢地搞退款同派成績表, 家長取回小朋友的物件都夠多嘢搞架啦。

原來我女已交校車表,咁我吾吏咁早企街la,:tongue:

醒目開學勳章

原帖由 SUSANNA 於 09-6-25 09:08 發表
原來我女已交校車表,咁我吾吏咁早企街la,:tongue:

醒目開學勳章

話時話, 我d 朋友嘅學校都出左d網上功課比d 學生, 唔明點解我地會無!

p.s. 定係已經出左我唔知呢??

我地7月11日返去取成績表的時候要攞埋暑期功課。

原帖由 pizzahut 於 09-6-25 11:50 發表
話時話, 我d 朋友嘅學校都出左d網上功課比d 學生, 唔明點解我地會無!

p.s. 定係已經出左我唔知呢??
小蕎媽媽

醒目開學勳章

唔係暑期功課呀, 係類似假期溫習紙形式果d呢.......

學校每日比中英數各一張佢地做下都好吖, 我原本買左d比佢係暑假做,而家都比佢做左先lu.

原帖由 小蕎媽媽 於 09-6-25 14:04 發表
我地7月11日返去取成績表的時候要攞埋暑期功課。

ic, 我估我地學校唔會有。你仔肯唔肯做你買的暑假作業呀?我女日日都係到拖,拖到我返屋企我係佢身邊先肯做。日頭就吃喝玩樂,我就來比佢激c。

原帖由 pizzahut 於 09-6-25 17:32 發表
唔係暑期功課呀, 係類似假期溫習紙形式果d呢.......

學校每日比中英數各一張佢地做下都好吖, 我原本買左d比佢係暑假做,而家都比佢做左先lu.
小蕎媽媽

算啦!比佢地free吓啦!都係暑假頭姐,唔洗咁急!我女都係每日上網做吓中文同數學,之後如果無野學就同呀妹玩,再唔係就落公園玩,或者去朋友屋企,我諗我會比佢輕鬆到八月中,先再同佢收拾心情返學!

不過我迫佢練多左琴,唔想佢學極都係咁!

Lulu

原帖由 小蕎媽媽 於 09-6-26 09:44 發表
ic, 我估我地學校唔會有。你仔肯唔肯做你買的暑假作業呀?我女日日都係到拖,拖到我返屋企我係佢身邊先肯做。日頭就吃喝玩樂,我就來比佢激c。
‹ 上一主題|下一主題