用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園凱帆校N1召集
樓主: bbkitko
go

學之園凱帆校N1召集 [複製鏈接]

琴日收到通告時都好頭痛,整唔係問題,要阿囝介紹就真係.......唉!

原帖由 Freesia_cat 於 10-9-8 11:50 發表
真係好煩惱呀!

1) 要想一個可以跟孩子一起做的作品,自己完成還容易些,要想埋小朋友可以幫什麼手..... 頭痛!
2) 小朋友如何把"蛋糕"帶返學?當然我不會用太重的物料,不過怕他乘校車帶住個"蛋糕"會整爛...... 即係物料方面又 ...

原帖由 Freesia_cat 於 10-9-8 11:54 發表
我都覺得你的小朋友好叻呀!我問左傲宏數次普通話老師同佢地講過什麼,佢又唔識講我知,我只係在LH uploaded的相中估應該是學類似"你好"呢類問候語,所以用普通話同佢講你好,佢望住我在笑,我就知我bingo猜中他是學了這句說話!:w ...

Wow Freesia你都好厲害, 睇相都知道老師講左咩既!

原帖由 QtieBB 於 10-9-8 12:55 發表
琴日收到通告時都好頭痛,整唔係問題,要阿囝介紹就真係.......唉!

我相信老師會引導佢地講, 無須太擔心吧!

原帖由 Freesia_cat 於 10-9-8 11:50 發表
真係好煩惱呀!

1) 要想一個可以跟孩子一起做的作品,自己完成還容易些,要想埋小朋友可以幫什麼手..... 頭痛!
2) 小朋友如何把"蛋糕"帶返學?當然我不會用太重的物料,不過怕他乘校車帶住個"蛋糕"會整爛...... 即係物料方面又 ...

唔使煩,做親子手工只重過程,個product唔重要(但我識有d家長為左攞獎好多時自已做晒,o甘就失去原意)

要小朋友介紹係學presentation既第一步,講到1、2句已好好,無需迫佢一定做到,慢慢會進步
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 Freesia_cat 於 10-9-8 11:54 發表
我都覺得你的小朋友好叻呀!我問左傲宏數次普通話老師同佢地講過什麼,佢又唔識講我知,我只係在LH uploaded的相中估應該是學類似"你好"呢類問候語,所以用普通話同佢講你好,佢望住我在笑,我就知我bingo猜中他是學了這句說話!:w ...

哈,佢好蠢的,學校教1、2都唔識,我B對數字敏感度好低。我相信每個孩子都有專長等我地去發現!
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 QtieBB 於 10-9-8 12:53 發表
晴晴好叻喎~!我問我囝佢學左咩,佢咩都講唔出. 只係自己玩時,突然爆出:"OK ar, 叻仔喎, 棒棒!"......我諗"棒棒"係佢唯一學到既普通話.

有時有d嘢幾個月前教左,但到某日才爆出來,所以佢地可能學左唔講出來而已

原帖由 Freesia_cat 於 10-9-8 11:56 發表
呢排不論大人定小朋友,都有好多人傷風感冒,真係要小心一些!

我尋日接放學見到有個小朋友running nose,個工人隨手用手指公一沫又"hide"落個小朋友同自己d衫到

各位:

昨入問左啦! 如杲你個親子蛋糕太大/太重/小朋友唔方便帶學校, 家長亦可以週六1pm前送去學校.

HAHA.....我每日都等緊佢爆出來個一刻啊.....只係,耐唔耐爆一次,而且每次只得好少野.

原帖由 brrbaby2007 於 10-9-8 13:48 發表

有時有d嘢幾個月前教左,但到某日才爆出來,所以佢地可能學左唔講出來而已

Thanks a lot!
我諗我都係自己拎去學校,費時辛苦整出來,佢返學時唔小心整壞左就真係大件事.

原帖由 Freesia_cat 於 10-9-10 06:30 發表
各位:

昨入問左啦! 如杲你個親子蛋糕太大/太重/小朋友唔方便帶學校, 家長亦可以週六1pm前送去學校.

今個星期有冇話教乜中文字?我見阿B做完大字就打橫申直隻手,我問係咪大字佢就話小

我尋日等放學時,見到你個仔行出黎,佢一見到我拎住果個麵包超人袋, 即刻口up up講anpanman...一路行一路講....好似入左腦咁
原帖由 QtieBB 於 10-9-10 14:58 發表
HAHA.....我每日都等緊佢爆出來個一刻啊.....只係,耐唔耐爆一次,而且每次只得好少野.
http://hk.myblog.yahoo.com/samarayip/

星期五拎返來既中文字咭係"口"字啊.

原帖由 brrbaby2007 於 10-9-10 15:25 發表
今個星期有冇話教乜中文字?我見阿B做完大字就打橫申直隻手,我問係咪大字佢就話小

Hello Janis,

你囡囡係咪PNC班架?邊一組啊?因為我好少去學校接佢放學,所以會唔識/記得佢既同學仔和媽咪,sorry ar!

佢一見到自己鐘意既卡通人物就會係度喃喃自語架啦.....唔知係咪想咁樣喃下喃下就可得手呢......HAHA!

原帖由 JanisLeung 於 10-9-10 22:40 發表
我尋日等放學時,見到你個仔行出黎,佢一見到我拎住果個麵包超人袋, 即刻口up up講anpanman...一路行一路講....好似入左腦咁

除了整蛋糕, 好似仲可以自由創作一分手工交給學校, 大家會唔會整多份呢?

仲有張phonic card, 好似話會有隻cd??家長就可以在家教小朋友, 係咪呢?

原帖由 QtieBB 於 10-9-11 10:37 發表
星期五拎返來既中文字咭係"口"字啊.

abbmama:

我呢個週末好努力同阿仔做親子蛋糕, 因為平日無時間整. 有d位始終阿仔唔識整, 結果呢2日我都要6am起床開工先.

至於另一份, 我大約有idea整咩, 材料都大致上齊全, 因為我之前一次過買左好多整勞作的用品, 隨時要整都有材料.

應該未有隻CD...... 不過宜家只係Annie Apple都仲可以應付。

原帖由 abbmama 於 10-9-11 22:48 發表
仲有張phonic card, 好似話會有隻cd??家長就可以在家教小朋友, 係咪呢?

其實有無人知道LH多唔多勞作要做?因為如果多,我就要預weekend時間做啦!

明天,學校要小朋友帶厠紙筒返去,唔知做D乜野勞作呢?
‹ 上一主題|下一主題