用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一英文默書,請問各位家長覺得深唔深? ...
樓主: ada29
go

小一英文默書,請問各位家長覺得深唔深? [複製鏈接]

Re: 小一英文默書,請問各位家長覺得深唔深?

Mrssslui

YES, 我諗真係好看老師點樣教, &家長都要留意佢地的grammar

Hi Mrssslui:

你講得冇錯,佢地係有自己一套方式去教小朋友,開學初期都有去學校了解過,佢地用活動式教學,上課會用好多遊戲來練習,所以好快明白,老師又會於堂上用貼紙作鼓勵給小朋友多答問題,佢地儲到指定貼紙就可以換禮物,所以個個都好努力去答問題,但係我囡囡太貪玩,上課唔專心常常講話,所以每天教左功課,再溫英默,已經冇時間溫其他,近幾次数學評估都好低分,真係唔知點做好,睇得英文,又冇時間睇数學,好彩中文就不用理,如果唔係我都快精神失常

圖 書 歌 曲 教 英 文 成 效 顯 著

(星島日報報道)一項研究發現,小學通過英文圖書及歌曲等方式教學,令原本半數學生沒有動機學習英文,改善為逾九成學生主動學英文,而小三學生的學習英語進度較同齡學生快六個月,小六學生更快十八個月。

幼兒教育及服務聯會於二千年推出小學英語教學計畫,至今共有一百零八所學校參與,計畫分為初小及高小,以英文圖書及校本課程,取代教科書。

在全港性系統評估中,參與計畫的小三生成績較全港平均高出一成,小六生成績更高出近兩成。

http://www.singtao.com/yesterday/edu/1117go02.html

ChiChiPaPa 寫道:
圖 書 歌 曲 教 英 文 成 效 顯 著

(星島日報報道)一項研究發現,小學通過英文圖書及歌曲等方式教學,令原本半數學生沒有動機學習英文,改善為逾九成學生主動學英文,而小三學生的學習英語進度較同齡學生快六個月,小六學生更快十八個月。

幼兒教育及服務聯會於二千年推出小學英語教學計畫,至今共有一百零八所學校參與,計畫分為初小及高小,以英文圖書及校本課程,取代教科書。

在全港性系統評估中,參與計畫的小三生成績較全港平均高出一成,小六生成績更高出近兩成。

http://www.singtao.com/yesterday/edu/1117go02.html

邊個做既研究? 幼聯?
點教? 用英文圖書, 再默哂成篇文?

Hi ChiChiPaPa,

唔怪得知而家學校每次默書範圍都係一本故事書   ( 不過文字不是太多的 ), 自從學校推出圖書閱讀計劃後, 囡囡話每天都在學校看幾本英文故事書, 我當時心想, 每天怎能看 "幾本" 呢 不過我沒有質疑她, 還讚她叻女 . 始終養成多讀圖書是好事, 因為課文知識有限, 等她們知道外面有無限知識等佢地去尋求和學習, 確是好事

wunma 寫道:
即使比你默到100分, 又如何? 默多兩三課之後, 之前的都忘記得七七八八了.

應以六七歲的年紀作為標準, 去讓他們記/背/默一些常用字,方便他們將來自行閱讀愈來愈深的書本/圖書.

以短時間去強記/默字, 根本未消化得到其意思及用法, 好無謂!

小女小一都讀過呢本Story book, 但學校教都得幾好, 會將本書錄成首歌加朗誦既CD, 平時可以在家聽, 仲有練習紙, 所以默寫唔算難, 因為佢好明白句子意思, 仲會按例子作一篇同類故事...
而且佢學校唔係名校添

jaja :
介唔介意講下你小朋友係讀那所小學呀 ?

jaja 寫道:
小女小一都讀過呢本Story book, 但學校教都得幾好, 會將本書錄成首歌加朗誦既CD, 平時可以在家聽, 仲有練習紙, 所以默寫唔算難, 因為佢好明白句子意思, 仲會按例子作一篇同類故事...
而且佢學校唔係名校添

默書是一種工具去提升三種語文能力: listening, sentence structure 和 spelling。這種工具在低年級是很有效的,因為小朋友和家長都會有方法去準備默書和進行溫習。但默書只是工具之一,所以學校是要用phonics,listening test,comprehension exercise,guided writing 和 reading scheme等去配合。

至於默日常句語和常用字詞,還是默寫目標讀物(readers)的字句是一向有爭議的地方。默寫日常生活較少用到的讀物字句,會令家長覺得默寫太深。但孩子對這些字句認識不足,正是令他們不主動閱讀英語讀物的主要原因。就算有再多的圖書閱讀計劃,如果沒有提升孩子對該等字詞的認識和信心,要有閱讀英語書籍的習慣就很難。

Hi HY412,

妳囡囡能有每天閱讀的習慣,真是值得高興。

Mrssslui 寫道:
Hinhinmummy,

我諗呢樣好睇個老師點樣教.
好多名校都轉用 storybook 教學,佢應用自己既一套.

好似馬頭涌官小都係用呢套教學.

我小朋友都係用呢套教學, 黙書跟ada29的孩子一樣.....
算深嗎?我小朋友好少為黙書而煩惱, 但吾太高分

關於故事書作故事? 係呀, 測驗時, 佢要用 the story: up in the tree, what do you see 作藍本? 另作一個新的故事, 如: Under the table, what do you see? I see my father, and he sees me; I see a dog and it sees me...( four sentences)

wunma 寫道:
ChiChiPaPa,
沒錯, 默書是一種工具, 但在剛升上小一的學生裹, 我不相信人人都懂得基本phonics, 甚至認為懂的人不多, 又如何能一下子輕鬆的默這些字?

識phonics 對認字真係有幫助. 我小朋友識phonics, 我識IPA, 但為了小女..暑假時, 自學了phonics, 吾明就問囡囡, 好快我地好開心甘...一起響街搵字拼...幾好玩+.

十分同意, 我囝囝默完書一星期後已經唔記得點串,
死記 = 短暫記憶
好快又忘記

將短暫記憶轉為較長記憶.....
好似係24小時再溫一次, 跟住係3日後再溫一次...甘就入腦+.

其實花的時間不多, 因為只是重溫較難的字, 最主要怕小朋友抗拒.
問題是如何令抗拒改變接受? 因為越抗拒就越難入腦...... 就會越讀越差!!

Wunma,

圖書教學代替課本,有佢爭議的地方。但圖書教學令小朋友接觸多些英語生字,並不一定代表課程艱深。同一課時和資源底下,學校只是去決定教學的優次。當學校用多種教學工具去配合圖書教學時,自然就難以在傳統課本的文法(grammar)上,有同一的進程。例如學生會先接觸過去式,但就只會在較後期才去學有關過去式的文法法則。但由於在讀物中接觸過,後期學就會事半功倍。如果比較在文法上的教學進程,在初小時,用圖書教學的學校就未必及得上用傳統英語教學方法的學校。是否艱深,要看你用甚麼標準去比較。

‹ 上一主題|下一主題