用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅男女中學小學 VS 聖士提反書院小學 ...
樓主: hystericminib
go

聖保羅男女中學小學 VS 聖士提反書院小學   [複製鏈接]

sailormercury 發表於 19-4-1 08:51
我又唔覺得o係邊間小學畢業真係“非常非常重要"(樓上係咪講笑 ja),我覺得,

小學係會影響到小朋友的服從 ...

你話我系咪講笑呢?!你明既。

Soundervolt 發表於 19-3-31 18:33

睇嚟樓主係喺南區,所以比較心儀兩間區內名校。 樓主做 ...

agree 做定功課不是壞事, 樓主不用理會其他人的冷嘲熱諷

我只是好奇SPCC小一到中六, 仲剩返幾多人?
讀讀下SPCC, 轉國際學校或者出國既就見得多.

我只是想講入到SKH都未必一定入到樓主所舉的兩間小學, 父母非發功不可
利申: 小女在SKH 畢業

lui 發表於 19-3-31 18:40

那位領軍,姓什麼?維基上的資料不能盡信啊!他並不是畢業生啊 ...
有興趣自己上網 search "電子競技". By the way, 依家好多學生未畢業已經在 F2, F3 到海外升學, 甚至小六未讀完也到海外升學, 并不一定要讀到中六畢業才叫舊生吧 !

pccw2017 發表於 19-4-1 10:41
有興趣自己上網 search "電子競技". By the way, 依家好多學生未畢業已經在 F2, F3 到海外升學, 甚至小六未 ...

你知道他是什麼原因沒有畢業嗎?
我不用看你的link.我比你在報章上得到資料知道更多。
不過我也不應把人家私隠抬出。
學校還有很多優秀的alumni 可以quote的。
很多時我們需要critical thinking ,判斷什麼是成功,成功的原因是什麼?

我對SPCC這個帖的回應到此為止。

lui 發表於 19-4-1 10:46

你知道他是什麼原因沒有畢業嗎?
你的問題似乎有點無聊, 一時扮無知東問西問, 一時又話已經知道答案. 真的不知你想表達什麼

pccw2017 發表於 19-4-1 10:41
有興趣自己上網 search "電子競技". By the way, 依家好多學生未畢業已經在 F2, F3 到海外升學, 甚至小六未 ...

所以中六畢業生既成績同小一入學個班既關聯度有幾多呢?

其實我認同D神校中意收多D有錢既學生, 因為家長有能力, 當認為小朋友辛苦就會轉國際學校或者出國. 留返個學位出來.

如果普通家庭既就梗是唔肯走.

神校唔是唔好, 只是壓力太大, 好多人讀唔到12.

Sing13 發表於 19-4-1 12:04
所以中六畢業生既成績同小一入學個班既關聯度有幾多呢?其實我認同D神校中意收多D有錢既學生, 因為家長有能 ...

我諗學校唔會特別鍾意學生讀讀下轉校吧!好似SPCCPS 每年收2x 個寶x 學生,首先唔係全部都有take offer 啦,然後最終讀到6年級畢業既又淨返好少,聽聞校長都唔係咁高興呢!

Soundervolt 發表於 19-3-31 12:47
iBank、金融、地產....就係成功人生指標?唔係啩?!

iBank行內都有唔同崗位,例如精算、法律等dept都需要 ...

你對,叻唔叻唔係睇身家,亦唔係睇地位,也不是看職業。小朋友能對社會作出貢獻相信是我們家長最終的願望。

希望大家不同學校也能共同努力。

Lindytiger 發表於 19-3-30 19:47
國內人應該都係放洋留學, Ivy League 畢業嗰種;純國內大學畢業既暫時唔多。
...

國內生, 出到國, 仲要讀 IVY LEAGUE, 點會無背景呢?

retriever 發表於 19-4-1 13:47
國內生, 出到國, 仲要讀 IVY LEAGUE, 點會無背景呢?

我冇話過呢班人冇背景、冇connection 喎。只係比純國內讀書、生活既更有優勢,起碼soft skills 更易同班鬼佬溝通到啫。

所以中六畢業生既成績同小一入學個班既關聯度有幾多呢?其實我認同D神校中意收多D有錢既學生, 因為家長有能 ...
佢地高小走D, 昇中有D, 初中走多D, 高中又走D...
所以最後剩返, 再以中學畢業生為基數, 應該係遠少過一半.

不過我八卦睇過佢地公開既資料, 早幾年個屈, 附小昇上既最少有10 個入醫科.

十分認同你的觀點 !

人地想知多啲咪問囉,幫唔到手咪自己食下花生囉。

聖士提反係有寄宿制度,細路好細個就培養到獨立生活態度,呢樣我欣賞。環境對於活潑好動嘅同學相當適合。
「學術」水平兩字大概在大學先考慮吧,香港中小學階段實際去講亦不太有意思,有能力出國嘅家庭早有幾手準備,話人地有讀書壓力可能太武斷, 舊生會通常不只限畢業生才可參與。
出社會謀生,人脈同人事關係都要先交到工作能力先work, 入學前諗住哩啲嘢就不必嘞。

RunningPig 發表於 19-3-26 20:49

况且,最叻的學生 target 的是英美名大學,而 SPCC 這方 ...

Are you kidding?
SPCC 入 英美名大學 十分突出喎。

今年12個 牛劍offer, 比起國際學校更多。

上年亦有 Harvard.

其他 Imperial, UCL, MIT, Ivy league 亦有唔少。

Sing13 發表於 19-4-1 09:42
我只是好奇SPCC小一到中六, 仲剩返幾多人?
讀讀下SPCC, 轉國際學校或者出國既就見得多.
...
我好奇想知道你見過幾多?

你知道國際學校的學生,到中學時去外國升學嘅百分比有幾多嗎?

我亦認識有國際學校轉來 SPCC的,有何特別呢?

chingyu 發表於 19-4-2 07:53

會讀足12年既比例,其他直資絕對會比spcc高.
Spcc中學DSE,IB成績咁好,為何學生要轉去國際學校呢?

chingyu 發表於 19-4-2 07:53

答案好睇你認識的人的選擇,我識7個小一入, 3個中一走,一個轉校,2個中二中三走,一個中五走

回覆樓主:

spcc 轉去國際學校可以因為好多因素,對於中上勤力的小朋友,除了英文能力和 creativity 能更上一層樓外(local school 點都差少少),另一轉去國際學校原因是家長想 target 英美(尤其美國)的頂尖大學,而對於成績不是狀元級或近乎狀元級的小朋友來說,好的 international school (或早日考到英美的勁 boarding schools )入這些大學的機會比 SPCC 應該好少少。比起美國,local schools 考入劍牛相對較易。

SPCC 平均學生家境在香港的 local schools 入面應該算數一數二,跳去 international schools/出國率相對高都合理。
‹ 上一主題|下一主題