用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際校朗思涉違規營運中學高小 今明停課 250學生或須遷 ...
樓主: 木子兔媽媽
go

國際校朗思涉違規營運中學高小 今明停課 250學生或須遷校   [複製鏈接]

jtw_ki 發表於 18-11-14 10:38
但我見到think有申請轉名,但申請咗2年幾教局都唔批,當然think校長又係衰心急,未注冊到就辦學,但點解剩 ...
轉名要由崇正申請先得,因為崇正先係原本牌照持有人。

EDB審批其實只需2星期

如果崇正唔去申請,或唔交足資料,一定過唔到。

最近先有間非牟利辦學團體,申請轉校名加開辦小學,但外判俾牟利團體營運,一樣可以係兩個月內攪掂牌照。

只要兩家人頃掂數, EDB個邊好易過骨。借殼辦學,可以係一門新生意,不過今次俾人睇清楚,殼都可以好毒。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-14 11:10
轉名要由崇正申請先得,因為崇正先係原本牌照持有人。

EDB審批其實只需2星期

即係崇正搞鬼如果係咁,分分鐘think諗住好快搞掂轉名、牌照,所以辦學先,點知崇正拖下拖下,拖咗兩年幾都未交齊文件,最後仲取消轉名兼投訴埋think, 感覺係一隻心急嘅水魚撞到一隻老狐狸

當然,think校長又係衰心急,未等齊文件就辦學,不過聽think d家長講,係佢地要求think盡早開辦中學,等佢地d學生可以直升,可能因為咁先咁心急開辦

回覆 jtw_ki 的帖子

牛唔飲水唔㩒得牛頭低,提早開中學不會只是家長要求便能達成。只能說think 校長人生經驗有限,成功得太易,冷不防一隻老孤狸⋯⋯最可憐的還是think 的老師和學生,真希望事情能盡快解決。

jtw_ki 發表於 18-11-14 11:20
即係崇正搞鬼如果係咁,分分鐘think諗住好快搞掂轉名、牌照,所以辦學先,點知崇正拖下拖下,拖咗 ...
凱莉山,德萃...... 都係未有牌就收生。

如果當日唔係有人嘈,相信又係到返緊學都未有牌囉。

如果Think當日高調D去收生,可能會多D人去"提醒"佢,要攪掂個牌先。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

就算如期轉到名,Think在廣利道校舍收小學生都係違規,點都唔係無辜…

dem0cracy 發表於 18-11-14 12:27
就算如期轉到名,Think在廣利道校舍收小學生都係違規,點都唔係無辜…

學校可以向EDB伸請以同一牌照去延伸開辦其它課程,如中學變中學+小學,一樣只要過晒消防等審批,EDB兩星期內會出Permit。
啱啱先有人將人地間幼稚園變做幼稚園+小學。

我覺得改名係一件事, 用祟正校舍教高小係另一件事.
如祟正一方所講是真的話, 祟正根本沒打算讓校舍作為朗思小學校舍.
而如果朗思一方沒心算不正, 自私自利, 只顧吸金攪大盤生意, 漠視學生的話,
就算中學那邊得不到改名或滿約後朗思被過橋抽板,
學生影響點會咁大.  如果唔係朗思理虧, 點會俾人捉到痛腳.
現在連低小都無了期停課, 家長們相當閉翳, 尤其父母都上班的.

沒錯, 如我之前所講, 原本朗思幼稚園/小學是不錯, 老師, 校務甚至姨姨都很有愛心,
用心教導/照顧每個學生, 而學生們開心上學, 用心學習.
朗思每年的summer concert及聖誕表演真的很精彩, 全校總動員參演,
真係唔容易 (雖然家長有微言話彩排花太多上課時間), 但每次都真的攪得有聲有色.

可是朗思在行政方面很失敗及失當, 本來我是朗思的忠粉,
因各種很多很多的不滿及原因, 不得不轉校.

mandy_ng207 發表於 18-11-14 11:30
回覆 jtw_ki 的帖子

牛唔飲水唔㩒得牛頭低,提早開中學不會只是家長要求便能達成。只能說think 校長人生經 ...
如果雙方都係為學生好,呢個問題應該上個學期尾解決,或拖多年到今年學期尾去解決。
點解人地翻緊學先爆出嚟呢? 真心辦教育?

似攞唔到著數玩攬炒就真。

hkpapa852 發表於 18-11-14 12:45
學校可以向EDB伸請以同一牌照去延伸開辦其它課程,如中學變中學+小學,一樣只要過晒消防等審批,EDB兩星期 ...

嗰間學校咪又係崇正+朗思翻版,持牌團體根本係兩批人(個牌仲係屬於原本辦學團體,只係加咗營運者個名上去),可能見到崇正+朗思幾年都冇事,有樣學樣~又睇下幾時出事!?

何B仔Adrian 發表於 18-11-14 12:47
我覺得改名係一件事, 用祟正校舍教高小係另一件事.
如祟正一方所講是真的話, 祟正根本沒打算讓校舍作為朗思 ...

你小朋友讀緊朗思?小學部好似聽日復課,中學部就未知

Btw, 我唔信崇正讀嘅說話,如果佢真係冇打算俾朗思小學生用,咁係咪應該兩年幾前同朗思提出?俾佢地用咗兩年幾而家先唔同意?個校長仲話唔知情,唔知有小學生用緊,講真,點會唔知情,中學同小學嘅校服都唔同,日日同一班小學生留校全日,身為校舍持有人點會唔知?我對崇正嘅說法有所保留

回覆 何B仔Adrian 的帖子

我都曾經係朗思家長(非九龍塘分校),當年入到N班係好開心,亦好滿意佢嘅教學(當local school咁睇),我仔果間分校在區內仍是熱門私幼之一。當年蔡校長親自來開講座sell教育理念,我感覺佢係一個有heart的教育家,印象都幾好,不過對於香港人創辦的「國際學校」始終欠信心,所以未有打算升上Think的小學。
但講到開中學,我就覺得蔡校長變得利慾薰心了,很心急想sell呢一間中學,未開學已經請N班家長去參觀,學期尾(2017年中)已經在folder改叫自己做「一條龍學校」,但係小學行IB,中學行A-level,咁都算一條龍?
我都好奇怪點解會有小學生去長沙灣返學,因為到我仔離開Think之前,校長一直都話長沙灣果間係中學。
其實我兩個都唔想幫,兩個都是自私的生意人,不是校長...
P.S. 朗思中學係17-18先第一年開校,今年係第二年,唔係run左幾年

祟正17日校長當所有人係白痴, 點會唔知朗思在自己校舍教小學.
點會以為日日有朗思既小學生來參觀, 點會唔知上手校長同朗思點傾,
上手冇白紙黑宇齋傾? 簡直荒謬, 祟正推個阿伯出來話自己新校長乜X都唔知,
就推卸所有責任.

同意當年蔡校長係一個有heart既校長, 人很隨和, 開IB小學初年仍是.
近幾年, 不知是否她的智囊團隊令佢變得利慾薰心, 收費開始離譜.

何B仔Adrian 發表於 18-11-14 15:27
祟正17日校長當所有人係白痴, 點會唔知朗思在自己校舍教小學.
點會以為日日有朗思既小學生來參觀, 點會唔知 ...

不如你舉例邊一間行ib既小學收費會平過朗思小學?

N 年前,我地回流香港,去過 Think 幼稚園參觀,而家我仔都大學畢業。
差唔多二十年,Think 算係有口碑,幼稚園一早上晒軌道,自然想搞小學中學。
耀中,維多利亞也是這樣走來。
但人地行得早,以前買落唔少校舍。
近十年香港地價升,要自置地點唔易。
心雄,想大搞,但要一步步走,
搞唔掂地點 / 校舍,不如唔好搞,
而家搞臭晒,睇怕以後做得成,也令家長冇信心。
二十年基業,唉。

columbae 發表於 18-11-14 15:46

唔係呀, 我講既收費並不是學費阿.

我想講係:
1. 每年學期尾會收取下學期既雜費. 我小朋友離開一年多了,
不知現在情況如何. 當年雜費單我亦冇留下來. exactly既價錢唔太記.
(如有現朗思小學家長在此請提供)

Break down既內容大約是: 手冊: $9xx,  profolio (只是硬皮file)過千元,
field trip車費過千(一年得一兩次) 書簿費又幾千, (直到Y4都冇教科書, 只是library借書和幾本簿, )
教材又幾千等等...

總之, 每次收取各項雜費既總和剛好是湊夠當時一個月學費.

2. 我大的已在朗思由N班讀上, 一直沒有按金這回事.
朗思前年學期尾忽然要收按金, 連雜費及下學期第一個月學費,
一次過要交三個月學費.

3.  同年我幫我細的報埋朗思Y1, 到面試當天見很多家長
議論紛紛, 原來我們報了之後, 學校網頁不知何時加上要收取廿萬按金的條款,
要滿6年可全數取回.

columbae 發表於 18-11-14 15:46

學費除了軟件,還要看硬件。請問有那間行IB的校舍會好似佢咁細咁殘咁舊?

adios 發表於 18-11-14 17:58
學費除了軟件,還要看硬件。請問有那間行IB的校舍會好似佢咁細咁殘咁舊?
...

呢啲嘢豐儉由人, 又要喺市區 又要學費收得平, 又要校舍靚, 呢個世界有冇咁著數嘅嘢呀

何B仔Adrian 發表於 18-11-14 16:25
唔係呀, 我講既收費並不是學費阿.

我想講係:

攪吓攪吓,如果朗思摺埋,咪廿萬按金凍過水。

回覆樓主

http://www.rthk.hk/radio/radio1/programme/openline_openview/episode/537931

2nd part

回覆樓主

朗思國際學校違規於私立學校崇正中學的長沙灣廣利道校舍營運中、小學,朗思下午舉行家長會交代事件。一名不願透露姓名的家長表示,朗思的高小生將在明天(15日)於該校另一位於界限街的校舍復課,孩子可以暫時上課,雖鬆一口氣,但「相信仍有些混亂」,由於教師數目不足,有班別需合併上課,令部分班別由10多人增至20多人。該家長指,現時對復課及日後安排仍有疑問。

家長葉先生的女兒在廣利道校舍就讀4年級,他指,家長會並非由朗思國際幼稚園/幼兒園總校長蔡麗如主持,會上主要交代明天復課安排。...

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20181114/mobile/bkn-20181114184702715-1114_00822_001.html
‹ 上一主題|下一主題