用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 快考試了‥........ 想哭了
樓主: Gary_family
go

快考試了‥........ 想哭了   [複製鏈接]

回覆 judy 的帖子

温中文有樂趣ga,一齊睇書,講吓人生道理,古人修身齊家治國平天下,幾有志向。不過可能我咁做係自娱多d,唔够目標為本。

IloveJJ 發表於 17-6-1 13:48
大家都咁鐘意你!
咁Little Yolky又確係幾好人

little_yolky    發表於 17-6-1 15:02

little_yolky 發表於 17-6-1 13:33
我要boot過部機至得。見到大家咁關心我, EK真係好。

幾驚睇吾反你打嗰d野 ...好采睇得反啫。。

little_yolky    發表於 17-6-1 15:02

IloveJJ 發表於 17-6-1 13:48
你阿細有睇書喎!我阿細係理科人,唔鐘意睇書架!俾本數學練習佢仲開心!
我阿細都係鐘意數學練習多過英文練習, 不過, 你俾佢睇barbie英文版DVD佢又好鬼開心。佢睇果D書實在無乜用, 係D歷史呀, 科學偵探漫畫, 掃埋大字都唔夠一籮。

温中文有樂趣ga,一齊睇書,講吓人生道理,古人修身齊家治國平天下,幾有志向。不過可能我咁做係自娱多d,唔够目標為本。

但有得温嗰10分(課本連成語)真係好悶,我就唔想理啦。

我除咗上香敬拜佛外,趁大台播<<射雕>>,趕緊塞套<<射雕英雄傳>>俾阿仔,阿仔睇到入神,希望對中文有幫助。

judy 發表於 17-6-1 15:13
但有得温嗰10分(課本連成語)真係好悶,我就唔想理啦。

我除咗上香敬拜佛外,趁大台播,趕緊塞套俾阿仔, ...
其實中文我都係叫阿女們自己KO咗去就算。

Jane1983 發表於 17-6-1 14:06
回覆 judy 的帖子

温中文有樂趣ga,一齊睇書,講吓人生道理,古人修身齊家治國平天下,幾有志向。不過可能 ...

小女上到中學即刻現形,唔係文人即唔係文人,體會唔到即係體會唔到,睇幾多書都無法改變,閱讀都係為樂趣好啲,如果純為改進語文好易失望。

小女上到中學即刻現形,唔係文人即唔係文人,體會唔到即係體會唔到,睇幾多書都無法改變,閱讀都係為樂趣好啲,如果純為改進語文好易失望。

你都識話啦,"唔係文人即唔係文人,體會唔到即係體會唔到",咁嘅情形下,又有咩好失望呢?

YolandaTam 發表於 17-6-1 15:39
小女上到中學即刻現形,唔係文人即唔係文人,體會唔到即係體會唔到,睇幾多書都無法改變,閱讀都係為樂趣 ...
睇多D, 背多D, 就會有改進了。

回覆 YolandaTam 的帖子

我地呢代仲有d家國情懷,風聲雨聲讀書聲,聲聲入耳,家事國事天下事,事事關心。想借一齊睇書,慢慢熏陶佢,承傳落去。佢so far唔反感,但再大d如何,就難說。

Gary_family 發表於 17-5-25 17:38
又到考試。每次都係唔夠時間;每次都係不斷咁追,你急佢唔急!講真,真係好想喊!壓力大過自己考試!
...
二次考試經驗 - 本人超緊張, 亞女反而退步左,  再對上一次完全吾迫佢, 只提點下, 哦下佢溫習, 成績反而重好, 所以不要給相方太大壓力

little_yolky 發表於 17-6-1 16:43
睇多D, 背多D, 就會有改進了。

唉, 一言難盡呀JM:
小學嗰陣佢中文其實OK 架, 可能因為識字多.
睇,已經日睇夜睇,衛斯理,阿濃,朱自清基本上睇晒,金庸射雕神雕天龍笑傲每套loop咗十次以上,而家睇緊張曉風,奈何水過鴨背毫無寸進,見到詩詞即時頭暈。背,只背學校教嘅古文,多一句都耍手擰頭。

Gary_family 發表於 17-5-25 17:38
又到考試。每次都係唔夠時間;每次都係不斷咁追,你急佢唔急!講真,真係好想喊!壓力大過自己考試!
...
那就哭吧。

YolandaTam 發表於 17-6-1 18:26
唉, 一言難盡呀JM:
睇,已經日睇夜睇,衛斯理,阿濃,朱自清基 ...
詩,我覺得都係要朗讀,靜睇唔會感受到壓韻

唉, 一言難盡呀JM:

請問你覺得大約幾年级可開始睇金庸?thanks

唉, 一言難盡呀JM:
咁, 查實小學時你有無陪佢一齊睇, 一面講解呢?

pino 發表於 17-6-2 12:00
中一或P6暑假!唔會影響呈分。

pino 發表於 17-6-2 12:00

小女好似係四年級

little_yolky 發表於 17-6-2 12:04
咁, 查實小學時你有無陪佢一齊睇, 一面講解呢?

有,尤其詩詞,不過可能佢學校揀寫景詩多,佢又痛恨視藝,所以覺得無聊。小說方面,我只陪過讀一學期老鼠記者中文版佢一年級下學期已自己閱讀公主傳奇,唔肯再俾我伴讀中文,嫌慢。高小主要伴讀文言文。
分數根本無法反映佢花嘅心機努力,因此佢同我不得不承認佢天賦真係平庸。
‹ 上一主題|下一主題