用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有沒有人正式向教育局勢投訴過hold 多個直資小一位呢? ...
樓主: 花花之家
go

有沒有人正式向教育局勢投訴過hold 多個直資小一位呢? [複製鏈接]

講起雙非 我想到當年生仔有過類似hold 位的現象 , 是和現在好似的, 當時2008-2010仲有好多雙非, 於是私家生仔床位非常緊張. 有D錢的, 想找名醫 去名院生, 有D錢的, 也不想入公立醫院去逼, 怕呢様怕嗰樣. 於是一有BB的便要預約私家醫生, 但明明好早去約, 又話waiting . 有勢力的, 識得多人的, 又可以走後門經多個醫生在不同私院hold 位慢慢決定去邊最好. 排waiting 的, 局住去自己住的一區的政府醫院留位, 死死地氣一路鬧一路等. Hold 住位的又一日未生一日hold 住先, 係都要問九千幾個親戚朋友的意見才決定, 但肚就只得一個, 按金又唔退得, 我理得其他人姐!

waiting 的, 唔鐘意本區的, 又有人去別區出名hospital 碰下運氣, 有時又叩到門收佢喎( 尤其特別的case , 破例接收) 等下等下, 私家又call waiting 話有位!但你個心已經準備好去政府, 又唔想去, 思前想後,又生啦, 可能大家無乜記憶,

但當年有好多人嘈, 結果, 話平衡各方需要, 由中央登記, 一個人不可以在不同私家醫院同時hold 床位囉!

hkpapa852 發表於 16-12-16 11:18
題外話:

有幾多個反對既人真係瞭解TSA係做乜? 相信所謂"問題"又係人云亦云為主
唔好咁諗, 都有好多人知既, 唔出聲者 , 我都唔鍾意係forum出聲,  但真係想大家拗落去

wingt903 發表於 16-12-16 12:08
唔好咁諗, 都有好多人知既, 唔出聲者 , 我都唔鍾意係forum出聲,  但真係想大家拗落去 ...
如果你見識過個FB群組既人講既嘢, 可能又有另一番睇會
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

講起雙非 我想到當年生仔有過類似hold 位的現象 , 是和現在好似的, 當時2008-2010仲有好多雙非, 於是私家生仔床位非常緊張. 有D錢的, 想找名醫 去名院生, 有D錢的, 也不想入公立醫院去逼, 怕呢様怕嗰樣. 於是一有BB的便要預約私家醫生, 但明明好早去約, 又話waiting . 有勢力的, 識得多人的, 又可以走後門經多個醫生在不同私院hold 位慢慢決定去邊最好. 排waiting 的, 局住去自己住的一區的政府醫院留位, 死死地氣一路鬧一路等. Hold 住位的又一日未生一日hold 住先, 係都要問九千幾個親戚朋友的意見才決定, 但肚就只得一個, 按金又唔退得, 我理得其他人姐!

waiting 的, 唔鐘意本區的, 又有人去別區出名hospital 碰下運氣, 有時又叩到門收佢喎( 尤其特別的case , 破例接收) 等下等下, 私家又call waiting 話有位!但你個心已經準備好去政府, 又唔想去, 思前想後,又生啦, 可能大家無乜記憶,

但當年有好多人嘈, 結果, 話平衡各方需要, 由中央登記, 一個人不可以在不同私家醫院同時hold 床位囉!
‹ 上一主題|下一主題