用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 打氣區
樓主: garygary13
go

打氣區 [複製鏈接]

引用:我地都in+左好多間,收左一堆reject+letter

原帖由 CherryPicker 於 15-10-18 發表
我地都in 左好多間,收左一堆reject letter, 暫未有2nd in, waiting 也只得一間。
只記得一篇網上文章,每 ...
好啱聽!共勉之!

加油加油,未到下年開學日,最心儀果間未必唔收,音樂椅總有轉過來既時候,又或者得幸運之神眷顧,大抽獎抽中間好官津,前面總有出路的!

回覆:CherryPicker 的帖子

同我一樣,2nd in 全部無,waiting勉強只有一間二線,阿女非名幼,學術我又無谷,性格又怕羞,都預咗佢唔得,所以搬屋都一早預備好。不過始終有d心痛,點解無人識欣賞佢。唉,捱埋呢一兩星期,除一兩間仲未開始in, 就收工抖下算。

回覆 micmicmic123 的帖子

Same here la

回覆 echiang 的帖子

跟本來來去去都係嗰班玩晒, d學校全部揀埋同一班人, 一味齊講話睇小朋友性格呢d廢話,又唔見佢哋揀d真係乜都唔識既返去教到識為止!

回覆:打氣區

我女in3間,2間已out,希望在明天,大家加油

whitepurin 發表於 15-10-24 01:01
同我一樣,2nd in 全部無,waiting勉強只有一間二線,阿女非名幼,學術我又無谷,性格又怕羞,都預咗佢唔得 ...
學術我又無谷,性格又怕羞<= 其實呢兩樣野係好重要, 媽媽知小朋友弱點, 有無早D做到D 咩準備?

回覆:hippoo 的帖子

其實我心儀津小,考私校只係想back up, 你可以話我入唔到係自己攞來,但人生漫漫長路,實在無必要超前學習

回覆:hippoo 的帖子

另外性格天生,我自己都唔sociable, 好明白唔鐘意講嘢就唔鐘意講,文靜無問題只是不適合interview, 太內斂長大會蝕底,但我覺得應長時間慢慢tune,不是為了interview去要一個5歲小朋友改

引用:回覆+echiang+的帖子 跟本來來去去都係嗰

原帖由 CAT0112 於 15-10-24 發表
回覆 echiang 的帖子

跟本來來去去都係嗰班玩晒, d學校全部揀埋同一班人, 一味齊講話睇小朋友性格呢d廢話 ...
又係
佢地夠唔夠瞧膽收啲佢認為冇咁啱的學生,然後教到好好,好合乎佢地要的成績?

btw,我地報咗6間,4間reject曬,2間等咁結果,曾經好失落,偷偷落淚諗係咪自己唔好,好快同自己講,難過一兩天就夠啦了,學呢度啲家姐話齋,呢個遊戲未完的,大家一齊努力!

我早幾日都好唔開心,因為7間都reject,只淨下一間。我一向自覺女女outgoing,唔怕醜,學術唔算太差,無理由得一間secin (fail 了)。 後尾再睇返ek 家庭談及小朋友,才發覺而家小朋友真的好利害,雙位加減,乘數表,ort stage 9, 什麼流利英,國語,Cambridge 15 shield ,開始明白女女無offer 係正常, 亦開始唸就算俾佢成功入讀,都只會係下流份子。慢慢調整自己心態,多陪伴閱讀,準備扣門,媽媽們加油

我小朋友考4間,1間reject 3 間waiting . 日日睇人地收信收電話,自己只有等,自行收生又唔夠分! 由暑假開始考小學到現在,睇住小朋友天天進步,天天努力,昨晚先同我講好想快D知將來可以讀邊間小學。佢係年尾出世,而家都未夠五歲,四歲幾人仔自己—次又ㄧ次走入一個個陌生的環境,面對咁多陌生人,毫無怨言,我已覺得佢好叻叻!

Hillkymama 發表於 15-10-15 18:50
別灰心,朋友說拿1st waiting比拿offer幸運,因為可以繼續抽獎,抽獎後,call 返waiting的機會大。咁到時仲 ...
Waiting 仲要不用落訂金,好啊!

想入個啲全部reject , 唔想入個啲有second , third in ....

個天係咪咁唔鐘意我。。。。。。
天呀,可憐下,我呢個可憐虫,得唔得呀。。。

回覆:heisonmama 的帖子

waiting 都好好了

回覆:micmicmic123 的帖子

有3rd in都好,我一間3rd in都無。

睇到我想喊⋯您地全部都好好,我想開間學校收哂您地嘅小朋友,同佢地一齊成長學習!

我女考左7間,3間reject,一間offer(附屬小),三間未知結果。初時都有些吾開心,但見到囡囡考完最後一間講返考咩時,我反而最開心由佢考第一間時吾講野好怕醜,到最後肯講故事,覺得囡囡有進步同成長左,所以有無offer吾使睇得太重,陪小朋友一齊成長才是最重要。

每次阿囡in 完出來, 我都同佢講d老師讚妳好,
乖... 佢聽完之後好開心! 其實無論别人怎樣評價佢, 佢係我心目中, 肯入去陌生地方面試, 已經好叻!
‹ 上一主題|下一主題