用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 爆腦:St Cat 下午英粤 vs 學之園(LH)下午英普 ...
樓主: EstherChoo
go

爆腦:St Cat 下午英粤 vs 學之園(LH)下午英普 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+dragon2013+於+15-07-04+發表

原帖由 ensy 於 15-07-04 發表
舊年21個offers from St Paul coed, 29 offers from DGS, shared嘅媽媽只有囡囡,所以無留意DGS。其他直私 ...
以百分比計, SC & LH 不相伯仲

回覆:dragon2013 的帖子

我估LH一年都有500畢業生,成績都唔錯,兩間各有捧場客啦

引用:我估LH一年都有500畢業生,成績都唔錯,兩

我估LH一年都有500畢業生,成績都唔錯,兩間各有捧場客啦
LH around 300, SC around 800

引用:Quote:原帖由+ensy+於+15-07-04+發表我估LH

原帖由 dragon2013 於 15-07-04 發表
LH around 300, SC around 800
4間分校得300人?SC好似~600-700

引用:Quote:原帖由+dragon2013+於+15-07-04+發表

4間分校得300人?SC好似~600-700
SC 7xx, LH 3xx, SC比LH多一倍!

引用:Quote:原帖由+ensy+於+15-07-04+發表4間分

原帖由 99dogdog 於 15-07-04 發表
Thanks! 兩間學校嘅學生都叻叻

引用:Quote:原帖由+ensy+於+15-07-04+發表4間分

原帖由 99dogdog 於 15-07-04 發表
原來LH 4間加埋只有3xx人咁少

回覆:nic_bb 的帖子

If only based on 2013 to 2014 graduate, even adjust SC has more students.  SC has higher ratio of students got offer to those three schools mentioned.  
But I still think since already study well in LH, not much points to change school.

引用:揀SC。。。。各方面不相伯仲LH有過之而無不

原帖由 傻太 於 15-06-23 發表
揀SC。。。。各方面不相伯仲LH有過之而無不及,但歷史就是歷史,名氣就是名氣

...
非常同意

是,我自己也認為神校是dg, db + st Paul co edu 。

樓主當初考sc, 唔多唔少有種"sc或者有可能好過lh小小"的心理..我女那年也有一同學有類似煩惱,最後決定去sc, 那同學媽媽也很滿意sc, 她說她們sc那班有7個入到dgjs 2nd in (我們lh得一個),雖然她女兒入不到2nd in, 但相信她也覺得"sc或者有可能好過lh小小"。

引用:樓主當初考sc,+唔多唔少有種"sc或者有可能

原帖由 GreenMaDad 於 15-07-05 發表
樓主當初考sc, 唔多唔少有種"sc或者有可能好過lh小小"的心理..我女那年也有一同學有類似煩惱,最後決定去 ...
真心想知,其實真係關幼稚園事?定係本身小朋友叻+家長力谷嘅結果?

當然,有很多因素,亦永遠不能完全拆解收生標準,甚至根本沒有特定的標準,不過從實際的收生情況,我都覺得學校有大約的收生quota, eg. 游泳叻的收幾個,田徑叻的收幾個,音樂叻的收幾個,某名幼稚園可收幾多個,另一名幼稚園的又可收幾個,舊生小朋友又要收幾個,教會的又幾個,什麼也沒有亦要收幾個,基層家庭也要收幾個。

回覆 ensy 的帖子

其實真係關幼稚園事?定係本身小朋友叻+家長力谷嘅結果?

...真心答你: 小朋友本身係叻,入到好的幼稚園,幼稚園教得好+家長力谷=小朋友更叻!
小女今年剛sc 畢業,當年同幾個同學仔由lh pn升sc k1, 其中小女好友冇乜催谷下考到dgjs

964000 發表於 15-6-22 09:00
如果你只是為了St Cat扣門強似乎不大值得

st cat 叩門真係好强, 入了St cat 你就知道值, 坊間講的都是真的, 真係一所好好的幼稚園!

cpychung 發表於 15-6-22 14:54
咁你有冇見報道話蝦餃仔入到名小學(斷估有應該大肆宣揚吧)?sc lh 呢啲幼稚園本身收既學生已經係揀過,如 ...

SC 其實幾傳統的, 我見過兩次蝦餃仔上台表演, 小女也試過同他一班SC暑期班, 我覺得他在SC 麻麻地, 我相信國際學校更O岩佢

引用:Quote:964000+發表於+15-6-22+09:00+如果你

原帖由 baby_sasa 於 15-07-08 發表
st cat 叩門真係好强, 入了St cat 你就知道值, 坊間講的都是真的, 真係一所好好的幼稚園! ...
yes. SC去到最後叩門好強。所以俾我一定SC。我覺得兩間都唔同level...

EstherChoo 發表於 15-6-21 19:35
各位,我女现在LH,有K1下午英普。St. CatK1收左下午英粤。正路是否应转去St. Cat? 但阿囡讀LH好開心、 ...

如果你女本身在lh 個個星期都全部5分就真的冇所謂, 一定考得好...

無論在sc, lh, 家長都會緊張子女表現, 一樣會去谷仔女, 呢樣其實兩間都冇分別.....

我自己過來人, 由lh pn 升去sc k1, 放棄lh 上午英普, 一點也不後悔

在sc的小朋友如單是在學校學習的話, 都是自信, 主動, 開心的, 只是父母要谷才辛苦....學校老師沒給家長大壓力, 都是俾advice 點去幫小朋友, 學校認為每個小朋友步伐不同, 長短不同, 老師都是包容和鼓勵的, 只是家長們太緊張和催谷....

我只在k1下學期讓女兒學了幾個月英文, 然後都是靠學校, 沒有外補phonics, starter 是見她程度可以handle, 自己同佢溫串字考15循的, 因為沒有特別外補學術行快d, 早期考的直資學術不及其他谷的小朋友, 但也考入只雖一次面試又不收portfolio的小學, 最近剛叩入中西區一大熱男女校, 是全靠學校和家教配合的, 叩門面試當日, 小女一個人跟校長和主任面試, 讀了中英各一篇, 遇到不懂的英文字, 自己嚐試拼出來, 又自信地用英文對答, 用自己方法跟校長介紹自己近來喜歡的magic tree house故事(這故事就是這學期學校NET跟她們講的).....輪到我們見校長時, 校長第一句就讚小女好聰明....O個刻真的感到好自豪, 事後得知小女和校長的對答, 真是感激入到一所好好幼稚園, 育成今日自信好學的女兒....

身邊好多同學基本上都不只一個直私OFFER, 考到的都是熱門神校, 一線直私校, 叩到地區名津全港名津, 聖心, ST CLARE's 後補收又有, 拎住KTS offer叩入油天又有.....簡單講, 去sc 冇得輸

不過lh 也是好學校, 好多朋友也考得好好, 有d一手都係offers tim......

老實講, 小朋友的成功最重要是有父母在身邊給予無盡的愛, 無限的支援和鼓勵, 小朋友有自信去到邊都會做得好!

引用:Quote:EstherChoo+發表於+15-6-21+19:35+各

原帖由 baby_sasa 於 15-07-08 發表
如果你女本身在lh 個個星期都全部5分就真的冇所謂, 一定考得好...

無論在sc, lh, 家長都會緊張子女表現,  ...
Thanks baby_sasa! 小女今年SC PN, 因性格怕羞慢熱愛觀察,一直有擔心佢唔敢表現自己。聽完你講我信心大咗,希望佢遇到有耐性嘅老師,幾年後可以有信心同陌生人大方對答!

‹ 上一主題|下一主題