用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 下學期離開一條龍,返回LH
樓主: fredachowct
go

下學期離開一條龍,返回LH [複製鏈接]

民生絕對是谷的一類型學校

我覺得考到神校跟做生意會發大達一樣,要天時地利人和.  單憑讀一間好幼稚園是不夠的,但還要做多什麼又好難定條方程式出來,所以真是有時要用"一命二運三風水"來解釋.  但如果只是希望生活穩定舒服, 比上不足比下有餘就容易好多;所以如果target 有質素的直資, LH除了可協助小朋友考到之外, 上到小一小朋友亦可遊刄有餘。

引用:Quote:原帖由+fredachowct+於+14-01-15+發

聽到大家對LH有咁好的平價,我都好放心俾阿仔入來年的K1! 希望個個小朋友都响LH讀得開心!

elizatyy 發表於 14-4-11 20:21
民生絕對是谷的一類型學校
So is LH.  

Jane1983  都係ga  發表於 14-4-24 17:12

回覆:victoryu19 的帖子

我會覺得lh想谷家長多過小朋友,小朋友吾算多功課,lh想家長幫小朋友從玩或身教學習。e.g. 剛舉行的家長講座是講遊戲治療,通過與小朋友玩了解小朋友內心

回覆:下學期離開一條龍,返回LH

Support LH

回覆:JJ_Parents 的帖子

大仔(非LH生)今年考小一,十分認同壓力不少,慶幸有不錯的offer 在手,現在細仔考到LH PN,本人非常鐘情LH,亦見placement result 極之亮麗,只有兩個疑問,有無LH K3家長分享,offer會否只集中在小數學生? 英普班跟英粵班考小一成績,前者好D?或差不多?
PS: 只想為細仔好好部署將來考小一。

LH is no longer a happy school.  The material are getting more and more difficult and it is becoming more of a pushy school.  They are focusing more and more on academic results now.

That's one of the reasons why we are pulling our son out from LH after PN this year (we are looking forward to this 'jail break' day in 2 months).

回覆:victoryu19 的帖子

Then which school will ur son go next school year?

引用:LH+is+no+longer+a+happy+school.++The+mat

原帖由 victoryu19 於 14-04-25 發表
LH is no longer a happy school.  The material are getting more and more difficult and it is becomin ...
打手

MSKAKACHAN  agree with jane1983  發表於 14-4-28 17:58
Jane1983  佢吾係,有好多threads見過佢,佢應該係行IS,吾接受谷  發表於 14-4-26 11:27

引用:我會覺得lh想谷家長多過小朋友,小朋友吾算

原帖由 aquasee 於 14-04-24 發表
我會覺得lh想谷家長多過小朋友,小朋友吾算多功課,lh想家長幫小朋友從玩或身教學習。e.g. 剛舉行的家長講 ...
Agreed, 每年課程講座,課程總監都千叮萬叮囑家長唔好太心急迫啲小朋友要平衡,比多啲空間小朋友。教家長點配合,反而谷家長多d.

引用:大仔(非LH生)今年考小一,十分認同壓力不少

原帖由 mylee6 於 14-04-25 發表
大仔(非LH生)今年考小一,十分認同壓力不少,慶幸有不錯的offer 在手,現在細仔考到LH PN,本人非常鐘情LH ...
我都想知

回覆:下學期離開一條龍,返回LH

引用:Quote:原帖由+aquasee+於+14-04-24+發表我

原帖由 Monstereasy 於 14-04-26 發表
Agreed, 每年課程講座,課程總監都千叮萬叮囑家長唔好太心急迫啲小朋友要平衡,比多啲空間小朋友。教家長點 ...
今天上完家長分享會,內容豐富。學校支援充足!讚!

回覆:Busybody! 的帖子

請問有何特別?

引用:LH+is+no+longer+a+happy+school.++The+mat

原帖由 victoryu19 於 14-04-25 發表
LH is no longer a happy school.  The material are getting more and more difficult and it is becomin ...
仔仔現在k1,pn也是在lh讀,pn教嘅野吾算淺,但好神奇,老師在學校已教識晒佢,回到家不用操心,加上又無乜功課,所以放學後係全情玩,pn可以話係十分之hea

引用:課程冇研究,但在朋友家看到該校派比k1準備

原帖由 Busybody! 於 14-04-26 發表
課程冇研究,但在朋友家看到該校派比k1準備入學的月曆上面的文字如下,大家可參考學校英文的程度。

April: ...
呢個月曆唔係只予K1而係PN至K3。至於上面嘅字眼,我本身無留意,但經你一講解我就發現其實係回應番今年全年學校每月重點嘅德育教導。我唔覺得學校要學生識,佢只不過係每月金句嚟啫。

vlucky 發表於 14-4-26 19:33
仔仔現在k1,pn也是在lh讀,pn教嘅野吾算淺,但好神奇,老師在學校已教識晒佢,回到家不用操心,加上又無乜 ...

我女讀緊K2, K1先入LH, 所以唔知PN情況, 但提提你只係hea埋K1, K2一開始就要學寫字, 每天都有功課做的.

P.S. 我好buy LH的, 我覺得囡囡喺度讀好開心, 但讀上去唔hea得的.

‹ 上一主題|下一主題