用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請各位私立/直資小學校長,大發慈悲。 ...
樓主: 4eyesDad
go

請各位私立/直資小學校長,大發慈悲。 [複製鏈接]

WingBB-222 發表於 13-9-4 13:43
我敢寫包單,如只用 drop-in box or mail in.....很多家長會send 多過 required pages of profile, DVD, 相 ...

拆 folder 都拆到手軟, 如果人人跟 instruction 去做,就算是當面check 文件,都唔使排好耐。

引用:Quote:4eyesDad+發表於+13-9-4+09:35+學校

原帖由 mttmtt 於 13-09-04 發表
相信唔關權大權小問題,學校內部行政運作大家都唔知,如有改善方法,早就做咗啦!  學校d職員仲會好開心添。 ...
你唔似係校長,只係估估下。咁多間學校,好多都唔要求申請人親自交表噃,佢地沒有行政問題噃。

引用:誠意不是學校收小一學生的標準呀! 面試的表

原帖由 4eyesDad 於 13-08-26 發表
誠意不是學校收小一學生的標準呀!
面試的表演才是呀!
未正式收生時,學校無需浪費時間去睇幾千分正本文件去 ...
不如你叫學校網上交資料庫,1st round網上interview,,到第二輪或最後階段先面對面interview及交資料核對,真係收嘅先見家長,甘就最好

引用:Quote:原帖由+CreativeAccount+於+13-09-02

原帖由 4eyesDad 於 13-09-02 發表
希望你唔係教育界人員。如果校長的目的是考誠意,我覺得好殘忍喎,以三千人申請一百個學位,除了成功的一百 ...
不喜歡學校行政方式,便不要報了,免得將來對學校不滿。

引用:Quote:原帖由+mttmtt+於+13-09-04+發表我相

原帖由 4eyesDad 於 13-09-04 發表
學校權大,家長無權。如有改善方法,以愛為本,何樂而不為?
你去做校長就好,我帶個仔去你學校讀。

我覺得第二做得好應是dgjs, 網download form,填完放落個箱或郵寄,神級又唔洗排,有錯漏就your problem, 講真咁simple instructions 都follow 唔到佢都未必想收你。

MrBeast 發表於 13-9-5 10:40
我覺得第二做得好應是dgjs, 網download form,填完放落個箱或郵寄,神級又唔洗排,有錯漏就your problem,  ...

所以,大發慈悲的著眼點人人都不同,自己企耐少少但給你一個改機會,又或者找個信差幫手交表,但失敗了都不知道因由,什麼重要些?

作為一個成年人,如果有人在重要時刻提醒我,又給我一個改過的機會,我會感恩。

If it is the government, everyone will scream at them. Increase the application fee to hire temp resources to help them to check documents.

引用:If+it+is+the+government,+everyone+will+s

原帖由 notcool 於 13-09-05 發表
If it is the government, everyone will scream at them. Increase the application fee to hire temp res ...
通常有幾千個申請人不能過第一輪面試噃,咁check佢地的文件冇乜用噃!製造就業或over time 的機會?

回覆:請各位私立/直資小學校長,大發慈悲。

其實同去報考試一樣,都要證實左符合basic requirement 先可以有得考,無理由入左試場考先check, 咁樣先對其他考生公平

回覆:請各位私立/直資小學校長,大發慈悲。

去交表可以見到學校行政手法,有D好流暢,有D好繁複

引用:其實同去報考試一樣,都要證實左符合basic+

原帖由 Rickyccp 於 13-09-05 發表
其實同去報考試一樣,都要證實左符合basic requirement 先可以有得考,無理由入左試場考先check, 咁樣先對 ...
你的考試比擬很有趣,但不適合。唔Check幾千名失敗申請人的文件,對成功的申請人,不會不公平!

引用:Quote:MrBeast+發表於+13-9-5+10:40+我覺得

原帖由 fsforth 於 13-09-05 發表
所以,大發慈悲的著眼點人人都不同,自己企耐少少但給你一個改機會,又或者找個信差幫手交表,但失敗了都 ...
親自交表令填表正確?代價很大啊!大多數小心填表的人,要陪小數不小心填表的人去交表,合理嗎?

WingBB-222 發表於 13-9-3 22:54
如果因為自己早到而要等,學校又開放冷氣禮堂或課室讓你坐住等,你都認為咁係彰顯人性的醜惡,咁我真的建議 ...
男拔?冇報過呀,犬兒冇咁叻,亦唔夠錢讀呀。

引用:如果因為自己早到而要等,學校又開放冷氣禮

原帖由 WingBB-222 於 13-09-03 發表
如果因為自己早到而要等,學校又開放冷氣禮堂或課室讓你坐住等,你都認為咁係彰顯人性的醜惡,咁我真的建議 ...
在幼稚園論壇,亦有家長投訴,親自排隊交申請表,真係苦了家長。是教育家聰明,還是家長蠢,自願受罪?

引用:我覺得第二做得好應是dgjs,+網download+for

原帖由 MrBeast 於 13-09-05 發表
我覺得第二做得好應是dgjs, 網download form,填完放落個箱或郵寄,神級又唔洗排,有錯漏就your problem,  ...
yes agree!!
like co ed, they asked ppl to hand in form in person and they can manage quickly and smoothly !! 超讚!

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+13-09-05+發表我

原帖由 yantabo 於 13-09-08 發表
yes agree!!
like co ed, they asked ppl to hand in form in person and they can manage quickly and smo ...
有壇友話: 現今通訊發達仲要人親自排隊交報名表實在落後同浪費時間。 我絶對同意!

引用:Quote:原帖由+yantabo+於+13-09-08+發表yes

原帖由 4eyesDad 於 13-09-08 發表
有壇友話: 現今通訊發達仲要人親自排隊交報名表實在落後同浪費時間。 我絶對同意!

...
我想講培正仲衰,比一小時既時段你交表,但排隊超過個半鐘, 有d C9見到自己friend就走埋去,學校個d叔叔,嬸嬸見到有人打尖, 都唔理。呼籲埋家長們,交表時排隊,唔該!

也許排長龍成個墟讓學校感覺良好。i agree with 4eyesDad.

回復 4eyesDad 的帖子

Open a few counters to check. The school cannot control number of parents, they can offer more windows to check if they think it is important to check documents when applying.

But I do agree application by post is the best and the school needs to think something if it takes more than an hour to just queue
‹ 上一主題|下一主題