用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 都唔知民生收生嘅標準係乜?
樓主: tsc911
go

都唔知民生收生嘅標準係乜?   [複製鏈接]

引用:講真有成5000人報,俾你1/10做得晒d+tasks

原帖由 eebabyma 於 12-12-08 發表
講真有成5000人報,俾你1/10做得晒d tasks,都有500人做到,但只有360個位,點有可能做得晒就實收,仲有, ...
agreed

回覆:HadesBB 的帖子

梁x英夠話唔知自己有x建啦

回復 HadesBB 的帖子

我同事, 因為識人一對超細B齊齊收左, 以家讀緊K1 lu.....民生特別鐘意收d全職mama既學生.....
所以...識人係好重要架.....

我知校長係㑹用心睇每張申請表來簡,當年我好用心寫,就算小孩表現不是答對全部問題,都有機,K1面試永遠不是答對全部就收的

回覆:都唔知民生收生嘅標準係乜?

我都係全職媽媽,重要返埋民生pg成年咁耐,連waiting都無,所以無咩關係

我估英文interview 會鬆手啲,問卷亦花了好多心機用英文寫。我小朋友中B 唔係完全答晒9 成左右但反應及禮貌ok, 英文母語,冇識人/兄弟姊妹。希望俾大家一個參考。

回覆:WKFai 的帖子

Dr and lawyer都唔收,真是戰況激烈

我家是accountant and teacher,大女答對大部分,waiting list

我哋係英文interview, 大B,用英文答晒所有問題。老師問我問題,我自己係美國返來,英文應該OK。問卷老公用中文填,唔敢講用咗好多心機,不過都唔係亂填. Waiting!

冇咩大感覺,因小朋友表現OK,收唔收唔係自己控制到!

問卷我相信個個都用心填,但中唔中學校心水又係另一樣嘢,所以大家唔好太介懷

Waiting 的媽媽不要太灰心,跟據去年朋友分享,最後有好多位放翻出來,仲有機會的!

大家冷靜,諗真啲,連最基本嘅生育計劃都無諗好,"必"個細B出嚟,已經係大不智,更遑論把教育好小朋友的責任交托給你呢!光宗耀祖 (民生幼小中)!!

hastalavista  。。。。。。。你咁講。。。。真係驘晒!  發表於 12-12-10 00:33

him_yan 發表於 12-12-9 12:39
大家冷靜,諗真啲,連最基本嘅生育計劃都無諗好,"必"個細B出嚟,已經係大不智,更遑論把教育好小朋友的 ...
什麼意思?生細B系無計劃? 甘計你話,知道系細B, 就落左去再黎來先系明智?

有planning都要中先得,我努力左年幾先中,呢D嘢講天意,好多人想生都仲未有,冇得講你想掂就掂

引用:大家冷靜,諗真啲,連最基本嘅生育計劃都無

原帖由 him_yan 於 12-12-09 發表
大家冷靜,諗真啲,連最基本嘅生育計劃都無諗好,"必"個細B出嚟,已經係大不智,更遑論把教育好小朋友的 ...
我就好同意。想入名幼,除左叻仲要係大b.所以除了有好的教育計劃,連生育計劃都好重要。
呢d學校咁有收生計劃,咁就教精大家啦!生仔要生大b,考學校前要識晒abc ,三国
語言。

有D係well planning做大仔,点知人算不如天算,要早産,唔通唔畀bb出世,夾硬要留喺個肚入面做大仔,咁樣未仲大不智,如此的話,bb未出世嗰D人已是怪獸家長!

受到警告

為入名幼要諗計,
提早生b必得勢,
面試不成係度吠,
呢d家長好失禮。

今年细B唔得,下年未做大B考過囉!点解要詆毁生细B嘅家長冇well planning ?

原來學校中意依啲長家失覺曬

引用:今年细B唔得,下年未做大B考過囉!点解要詆毁

原帖由 homs 於 12-12-09 發表
今年细B唔得,下年未做大B考過囉!点解要詆毁生细B嘅家長冇well planning ?
果啲咪人稱怪獸家長囉

贊同,我姐姐個仔仔也是超級細B,我地都喺諗如果今年唔成功大不了咪下年做大B。但我家小弟弟今年也有好offer,我感得無話well唔well plan既,一個年尾既小朋友interview時都可能未夠2歲,下年做大B其實也不錯
‹ 上一主題|下一主題