用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣海壩街官小與寶血會思源
樓主: PMbb
go

荃灣海壩街官小與寶血會思源 [複製鏈接]

回復 wayneng 的帖子

應係fw9166既fd叩到仁紀, 唔係fw9166自己小朋友, 因佢小朋友9月先升k3

您小朋友好叻呀咁冇校車又真係幾煩wor, 尤其落大雨個下

回復 MAYANGUSPO 的帖子

哦?是嗎?睇錯了,我眼大睇過龍
係煩既,不過都唔煩得咁多,叩左兩間成功既都係誇區。講真我住果頭,最近果間就是天佑,都要行5-10分鐘,要讀其他學校係咪都要塔校車,無得好揀,更何況我一早就知道62區今年一定爭餐死,所以從沒有打算去同人去拼命。所以誇左去葵涌區對我黎講同響番62區無乜分別,好似現在去仁紀或者仲近過去番自已62區既某些學校(如麗城荃景圍的學校等等),仁紀未收果時我都有D碟埋心水去主愛(石蔭)算,不過仲遠,所以最後揀左仁紀

其實我有考慮過思源,不過由於有朋友響果度教緊,都係咪搞,費時個細路仔好似有人照住咁,呢D事都係避忌下好D

MAYANGUSPO  agree~有時有熟人仲煩!!!  發表於 12-7-5 14:24

回復 MAYANGUSPO 的帖子

你見個個都話思源好但又走去叩門其他學校..我見意你諗清楚睇定啲先.仲有好多時間你去慢慢收隻資料同意見.

MAYANGUSPO  唉! 當然明白要做功課, 但係而家出生率咁既時勢, 相信可以抓住思源再扣已十萬個求不得la...  發表於 12-7-5 14:39
fw9166  個個實係大包圍,唔通妳想入油天, 仲係叩洋油天咩, 有邊個唔係十間八間架.  發表於 12-7-5 13:56
哲哲寫真 哲哲私相集

仁紀同思源多數揀仁紀,你揀得系岩.唔關係有無朋友系果度教.系人都想更上一層.

wayneng  有朋友響度教,是很早期已決定唔去報同叩的因素來了,所以才無報無叩  發表於 12-7-5 14:05
fw9166  朋友囡唔只仁紀,仲有一間誇區7月3日有埋offer, 只要攪得店校車,連仁紀都唔讀了. 事關沒校長呀.  發表於 12-7-5 13:58
fw9166  而我意見係每個小朋友有不同性格,要揀一間適合佢既,唔係學術高就可以.  發表於 12-7-5 13:57
哲哲寫真 哲哲私相集

mw7183 : 我覺得思源好,但我沒有去叩思源,我寧願選其他區,可能會仲方便,要考慮既事都好多,並唔係單單一間學校是好代表我要去選,其實為小朋友諗去邊一間學校好重要,要知道個小朋友一入就係六年(當唔轉校,很煩的),我會好慬慎去選

P.S. 我派位都唔係派去思源,派左去石圍角,所以我一直同思源無緣了

BY THE WAY..請問各位荃灣葵青區既家長,石小好唔好? 好似無咩人講咁.

wayneng  石鐘山嗎?轉了新校長,新校長看來很嚴肅的模樣,無記錯好似想學生提升英文方面既能力....詳細你可找找資料  發表於 12-7-5 14:09
哲哲寫真 哲哲私相集

回復 mw7183 的帖子

所以自行時都系要諗清楚..可能會影響自後既誠意分.
哲哲寫真 哲哲私相集

朋友囡唔只仁紀,仲有一間誇區7月3日有埋offer, 只要攪得店校車,連仁紀都唔讀了. 事關沒校長呀---->請問你朋友最終揀邊間?

fw9166  無校長, 仲有間九龍塘 XX小學有校長,仲考慮緊.  發表於 12-7-6 13:01
哲哲寫真 哲哲私相集

fw9166  而我意見係每個小朋友有不同性格,要揀一間適合佢既,唔係學術高就可以. <-------說了重點,十分認同!

石鐘山嗎?轉了新校長,新校長看來很嚴肅的模樣,無記錯好似想學生提升英文方面既能力....詳細你可找找資----我朋友好LIKE 石鍾山,佢明年讀小一所以幫佢問下,佢得15分入既機會唔知大唔大.. 換左校長唔好左?
哲哲寫真 哲哲私相集

fw9166  而我意見係每個小朋友有不同性格,要揀一間適合佢既,唔係學術高就可以. <-------說了重點,十分認同!--------------------> 每個家長都好想搵岩既小學比自己既小朋友,但你覺得岩學校一定收嗎???

fw9166  緊係收左至考慮邊間更加適合個小朋友啦, 唔係比較學術行頭, 我反而會揀邊間近,唔洗小朋友晨Q咁早上身....  發表於 12-7-6 13:03
哲哲寫真 哲哲私相集

呢間認識唔多, 但又係放第一都唔夠分...

其實係荃灣既學校都較平均, 好幾間放第一都唔夠分有...浸聯, 兩間官小, 伍小, 思源, 馬基, 深天, 石鐘山

其實絕大部份都係學校揀我地多架la... 我地可以做既唯有漁翁撒網再騎牛搵馬 除非高於同level既尖子, 但相信如係咁絕大部份尖子都唔會再係62網搵食

wayneng  正確觀念,有時見到D流料真係忍唔住笑,有時流果D好快就不攻自破,有D係要去証實,真係要做做功課先有掂  發表於 12-7-5 15:43
wayneng  咁可以留意定多D了,多資料肯定會有幫助的,需注意很多人放流料,見唔少,但我無必要出聲,我都怕煩  發表於 12-7-5 15:34
wayneng  你真係做足功課呢~  發表於 12-7-5 15:26
wayneng  你都幾有遠見,幾心水清  發表於 12-7-5 15:20

咁講喇,人地決定收唔收,呢個已經超越左家長們的控制範圍了,並無甚麼特別事可以做我只可建議多留幾手準備會洽當點

MAYANGUSPO  嗯~對我黎講堅流聽下都冇壞, 當多個參考/笑料而已, 最重要我並唔係盲頭烏英/羊太   發表於 12-7-5 15:37
MAYANGUSPO  我仲要做多兩年論文先畢業, 因9月先升K2, 仲要靠您同各位EK媽咪報料架   發表於 12-7-5 15:28
MAYANGUSPO  其實我只係講番現實情況, 老實講...有幾多尖子屋企會低調屈就係62網, 唔係話冇, 一定有tim, 只係機會率係.......   發表於 12-7-5 15:24

係啦, 控制唔到既野都唔值得去諗, 做好自己做好功課已算有交代lu, 最後就係等待上天既安排

MAYANGUSPO 發表於 12-7-5 12:18
純粹依我個人認為, 即使有通告, 但思源應都會過濾下學生質數OR志願行先既, 只係相對較其他KG優先取錄並唔出 ...

你真係分析得好好, 利益申報我囝仔係思源學生, 9月升四年級喇, 當年我仔係叩門入思源, 記得當時副校長IN阿仔時, 佢同我講呢個階段係佢地有得揀學生既時候, 所以一定會揀一D叻既學生, 所以我亦相信除左幼稚園校長與小學校長因交情而收生外, 佢地係唔會隨便收生既.
今年我有個朋友個女派得差, 佢囡女質素唔差但就唔好彩, 叩左好多間都唔得, 好彩我識一個朋友係一間唔差既學校任教, 但佢都要朋友個囡女先考叩門試後, 有比校長接見才可以幫佢, 最後好彩囡女都OK叩門成功, 而個老師朋友再講有間幼稚園既校長, 推薦兩個學生比佢既小學校長, 最終只收左一個, 因另一個小朋友原來當日考完叩門試後無被校長接見, 最終唔收喇, 所以有時睇交情都要揀嫁.

**我都想係呢道溫馨提示下明年小朋友升小一既家長, 今年一定要操練小朋友, 因為有D學校真係會考PAPER嫁, 我見今年叩門真係好困難, 呢個情況真係令家長好誓心**

回復 billysim 的帖子

係呀, 我都只係想帶出呢個重點!! 唔係您係某kg就收硬您, 只係同level既學生, 咪幫下手lor, 如質數真係唔掂or個一刻真係睇唔出您小朋友幾有質素都冇辦法...唯有認命, 或者真係同思源冇緣份吧~

係呢, 題外話...都想了解多d有關思源學校, 重點係...您小朋友讀得開心ma? 因我非常認同小朋友愉快學習, 係會令到佢地吸收得更好, 亦會更有興趣多多學習, 當然亦明白, 呢個係現實社會, 壓力在所難免, 但希望所指既壓力唔會話真係令到您同小朋友感到透不過氣...

MAYANGUSPO 發表於 12-7-5 14:58

係呀, 我都只係想帶出呢個重點!! 唔係您係某kg就收硬您, 只係同level既學生, 咪幫下 ...
我囝仔係思源讀得都幾開心, 我就好滿意&喜歡思源, 而學習上其實唔係太死板, 每年既10至11月時(一年班至三年班)會安排家長觀課, 觀課時我見老師都幾互動咁教學生, 我覺得學校既老師好有愛心, 我仔係比較活躍&專注力較弱, 而當時我有帶囝仔上專注力班 & 與治療師傾, 所以果段時間我經常搵老師傾, 亦將與治療師傾既野講比老師知, 老師了解後亦問我可以點配合去幫囝仔, 而老師有時仲會係晚上&星期日打電話比我傾, 我真係覺得好感動老師咁幫忙, 而另一樣我欣賞思源既就係學校既行政透明度好高, 好多野都會通知家長, 所以到現在我都好滿意, 希望可以幫你了解思源多d啦!

多謝您既詳盡描述呀...真係令我了解多左...因愛心對小朋友黎講真係好緊要, 小朋友會感受到, 從而建立互信再去提升就會容易得多...

MAYANGUSPO 發表於 12-7-5 18:36

多謝您既詳盡描述呀...真係令我了解多左...因愛心對小朋友黎講真係好緊要, 小朋友會 ...

係呀, 我仔都同我講感受到老師對佢既包容同比機會佢改過{:1_1:}
‹ 上一主題|下一主題