用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華有3000人報名
樓主: 無氣同你講
go

英華有3000人報名 [複製鏈接]

hmmm...甘你真係要好好考慮清楚先喇.... 如果真係"甘好彩"比英華收左, 甘萬一你又"甘吾好彩"冇再好D嘅高質素學校做Backup, 你又要委屈個仔係英華, 到時又有另一個錯配出現, 又白白浪費你仔仔時間......甘你都係諗清楚好D!
:;pppp:
你要了解多D英華教育理念, 再睇下係咪同你配合, 勉強冇幸福麻!

Good luck anyway!

My son will go to P1 in the coming September (i.e. 2011/12).
We did not attend the 3rd interview with Mrs. LAM.
I am not YW parents. How can I give you some real example/ experience/ data/ recommendation ? Of course, it is only my personal impression and feeling in the last year P1 application.  
I think I should shut up now.  Only YW parents can comment/talk about YW. (That is why the positive comments are much more than the negative one in this forum).
However, how many YW top student are going to other "famous school" to seek and interview for P2-P6 seat ?  You should know clearly.
My tips to all new applicants for YW.  Mrs. LAM is looking for her true believer.
At last, I admit that YW is a good school, but "new".  It may became Hong Kong No.1 Primary School in future.  Who knows !
Good Luck to all new applicants !   

原帖由 jeremyphlam 於 11-8-13 23:01 發表
年年臨interview前總會有人出呢類型負面posts,因乜原因心照啦,無需動氣吖。

我只係覺得如果個細路係叻既, 去邊間都叻, 唔叻既去邊間都唔叻, 作為父母都係比個機會佢試試下咁, 所以只要符合我考慮範圍, 讀邊間都冇所謂, 但每個人心目中緊有自己既至愛, 但我都唔會強求, 因為上天自有安排, 所以求求其其就算.

仲有樣野真係不吐不快, 每間學校果d所謂教學理念真係得啖笑, 最大作用係用黎考時背返比佢聽, 我身邊好多好多朋友個細路都讀各大名校....真相係....有邊幾間真係做到有教冇頪, 又有幾多考師真係真心熱愛孩子,熱愛自己既工作? 我一日見咁多人, 唔通唔識分咩? 只不過大家都玩緊個遊戲, 咪跟住個規矩玩囉

Hi CF2010,
I would like to share my feeling on this topic. My son was YW P1 student and he will go for P2 in another boy school. I have stuggled between YW and another boy school before. Finally, I picked another boy school and the main concerns are same religion for my family and the traveling time will be shorter. YW is good choice and popular school. I appreciated all efforts from YW. Never forget the wonderful moment in YW and also YW team spirit.
I believe that you had better choice and made a best decision so that you gave up YW 3rd interview for 300 short-listed applicants only. Your son is so smart! All the best!
原帖由 CF2010 於 11-8-14 00:28 發表
My son will go to P1 in the coming September (i.e. 2011/12).
We did not attend the 3rd interview with Mrs. LAM.
I am not YW parents. How can I give you some real example/ experience/ data/ recommendat ...

我想,當網友說了句「津校既level點同英華比呀!」時,你或妳是否動了不必要的氣來回應呢?一句「學生的能力及成就還未入流」是否有貶低孩童之嫌、令持分者產生心有不甘之感呢?若被孩子看到或聽到,又是否對他們有好處呢?對他們的自信心有多大打擊呢?

首先,我在這裡申報一下我是英華2011/12小一生家長,雖然如此,我並非該校校長的fan,她演說雖動聽,卻不是我替兒子報讀的原因,更從來未曾想過它是否名校(我始終覺得名校是社會的集體概念,是人家授予的,不是自己說是便是)。以我的觀察和感覺,英華的家長一般都頗踏實,亦能互相幫助。他們沒有架子,在孩子管教上、價值觀的拿捏等都較一致。我相信孩子在這類家庭成長和薰陶下,我孩子能與他們成為同學是有裨益的,就以「喜愛閱讀」為例,孩子們能結伴與書為友,相信是他們終身的福氣!

只顧標榜學生取得的所謂獎項(包括大部份是家長自己安排與學校完全無關的),來想証明學生的實力十分可笑。

可能我較為愚昧,我以為所有學校(小學或中學,甚至大學,因我仍然經常收到大學的電郵及通訊告知學校和學生/校友的成就)都會把其學生的得獎或學術/非學術的成績公告天下,使學生們產生歸屬感,替同學感到興奮,對未能得獎的同學有鼓勵作用。我只覺得校長經常宣傳自己的教學理念,甚麼甚麼"designed for boys"而已,不覺得她會宣傳學校學生得了甚麼獎項喔(如有,請告知)。

在這裡,我又要申報一下,小兒從來沒有得過任何公開試或比賽的獎項(幼稚園頒發的除外),去年報小一的portfolio也如實反映了,英華校長應該不會旨意小兒為學校贏取獎項o掛?!

巧婦難為無米炊,以英華之資源,難以提供真正一流的教學水平,擴闊眼界,認真看清楚怎樣才是優質教育。

以我有限的知識,我以為直資學校無論在資源和自主性方面比一般管津校佔優;論資源,每一學生收取家庭學費外,還獲得政府按官津學生的同樣補貼,即是說若一所直資學校是收費的話,其可撥動到學生的資源是較官津學校學生為高。論自主性,直資學校享有收生自主權(但當然有利弊),相比官津學校收生的隨機性,確有不同。

若說「以英華之資源,難以提供真正一流的教學水平」,那麼是否所有的官津校都沒有足夠的資源以提供優質教育呢?你/妳說的「擴闊眼界,認真看清楚怎樣才是優質教育」,真的願聞其詳。

最後,我想補充一點,就是考慮學校時不用「名與不名」,更重要的是要注意「適合與不適合」。

原帖由 Brisingr 於 11-8-12 13:01 發表
論小學,大把津校小學比英華好;論中學,英華更加不用說,比較共開試成績便一清二楚。英華小學素來都不是名校,跟真正名校還差得遠,他只是一間喜歡吹噓的學校,學生的能力及成就還未入流,不同意的話何不像 DGJS 般在網頁共開學生平日的習作,讓大家看看水平如何,雖然 DGJS 之水平其實也是不外如是,沒有甚麼值得驚喜的地方。

只顧標榜學生取得的所謂獎項(包括大部份是家長自己安排與學校完全無關的),來想証明學生的實力十分可笑。那些所謂比賽只是給業餘般水平的學生玩玩吧,參加也無妨,當吸入經驗,及鼓勵學生負出努力,而不應大認真看待其結果,更無須大鑼大鼓去宣傳這些所謂成就。真正有實力的學生不會去參加這些低水平的比賽,正如沈詩鈞不會再去參加甚麼奧數比賽,沈靖韜也不會再去參加甚麼校際音樂節。真正有實力的學校也無須做那麼多無謂的宣傳,寧願將精力提高教學質素。

巧婦難為無米炊,以英華之資源,難以提供真正一流的教學水平,擴闊眼界,認真看清楚怎樣才是優質教育。
引用:
原帖由 overview 於 11-8-9 15:11 發表
津校既level點同英華比呀!

所謂有教無類,似乎已經不再是大部份名校的教學理念,它也許只是我們想當然而已。
原帖由 無氣同你講 於 11-8-14 00:41 發表
我只係覺得如果個細路係叻既, 去邊間都叻, 唔叻既去邊間都唔叻, 作為父母都係比個機會佢試試下咁, 所以只要符合我考慮範圍, 讀邊間都冇所謂, 但每個人心目中緊有自己既至愛, 但我都唔會強求, 因為上天自有安排, 所以 ...

我也是2011/12的英華小一生家長,當日選擇英華是經過慎重和多方面的考慮,校長的理念是因素之一但不是唯一或最重要的。學生給我的印象,他們在學校的表現,學校的氛圍,配套及對學生的栽培,都是我考慮的因素。另外,家長們相當熱心幫忙亦很謙虛,教育小孩的價值觀頗為一致,更加強了學校的向心力。

較出名的學校經常有把學生比賽的成績列載在其網頁上,這是見怪不怪的事,這樣做是吹噓還是對學生的鼓勵,只屬觀點與角度的問題。

有批評說英華的學生參加的比賽"不入流",說真的,難道校長和家長會不知道比賽的水平嗎?如果學校把成績刊登出來是為了吹噓,怎會把這些比賽成績公開出來,給別人踐踏?再者,這種批評對參與的學生來說,似乎是扼殺了他們的努力。作為家長,我們看重的是建立孩子的自信心,拿甚麼獎我們並不在乎,當然他拿到獎項我們會替他高興和加以鼓勵,拿不到獎亦是一種寶貴的經驗。

將一家新進學校和一些百年老店比較,論往績前者固然吃虧一點,不過我們在考慮學校時,最重要還是學校是否適合自己的小孩,學校是否出名並不是首要考慮。

其實呢度所謂護航既家長,完全唔係一班唔理智既擁疐.大部份都係有親身經歷,或者理性分析既人.
唔係話唔俾非家長發表意見,但係如果只係道聽途說而作出既批評.對被批評既人的確好唔好平.
例如有人話老師冇熱誠,我唔知佢基於乜野原因啦.但係我認識既老師,都係好有心去教好小朋友既.
大家可能見過有篇係講一個患癌學生既事,如果話係做宣傳,我諗果段報導真係做得太低調啦.仔仔同果個小朋友同班,我地睇到學校既安排,的確唔係有心既話,好難做到.當時個小朋友仲未confirm到係乜野病,情況亦都好唔樂觀.於是為左俾佢再可以返學既心願,安排左兩堂俾佢上.好短時間入面,老師做左好多掉動,除左果兩堂要特別設計之外,為左佢可以同番p1果時既同學一齊上,係要響咁多班抽番佢既舊同學出來.當日要默書,好多同學仲要抽去唔同既班默書...
我諗如果老師冇心,冇熱誠既,真係好難響呢間學校教囉,真係隨時要做多好多野既喎.

當然,我亦都覺得好多學校既老師都有愛心有熱誠既,唔係yw既專利.所以都係果句,鐘意咪報,收左咪讀囉.理念唔同既,就千祈唔好讀啦,咪大家都辛苦.

http://era-central.blogspot.com/

老實講, YW生活都可以話係幾aggressive (Work hard, Play hard), 如果你真係諗住"求求其其"嘅學校生活, 甘你可能會覺得比較吃力....當然, 如果你係諗住配合到, 你小朋友會有好多發展空間...

我估DBS係你target嘅學校, 而DBS比英華應該更aggressive, 真係要諗清楚自己想點, 定位後再去搵出適合自己同小朋友嘅學校...

Good luck!

原帖由 無氣同你講 於 11-8-14 00:41 發表
我只係覺得如果個細路係叻既, 去邊間都叻, 唔叻既去邊間都唔叻, 作為父母都係比個機會佢試試下咁, 所以只要符合我考慮範圍, 讀邊間都冇所謂, 但每個人心目中緊有自己既至愛, 但我都唔會強求, 因為上天自有安排, 所以 ...

原帖由 Chloe.Mat 於 11-8-14 04:06 發表
老實講, YW生活都可以話係幾aggressive (Work hard, Play hard), 如果你真係諗住"求求其其"嘅學校生活, 甘你可能會覺得比較吃力....當然, 如果你係諗住配合到, 你小朋友會有好多發展空間...

我估DBS係你target嘅學 ...

感謝你的祝福, 我也祝福大家, 我相信大家都係愛子女的家長, 一同正努力為子女找尋最適合他們的,雖然最終都要看子女的造化.

我雖然是不是太喜歡英華, 但沒說不喜歡, 英華是我在一年搜集資料後想報的4間之一, 他收我仔, 我也會高興

希望覺得某些學校不入流的家長真的不要報這些學校,無謂哂學校和自己時間吖。

不喜歡又要報,收咗又話會高興的想法真係理解唔到。

有理據的討論, 才值得討論, 否則相信在這裏的家長也不洩浪費時間.
似乎小學並沒有一套客觀的尺去衡量各間學校的成績, 但中學有. 當然會考成績只代表各學校在學術方面的水準, 在參考之餘, 也應該考慮學校在其他方面對學生的栽培, 究竟有無一套健康的學習風氣等…
有人懷疑英華書院的質素, 比官津校差一大截云云, 因此質疑為乜要入英華小學. 我們也来參考吓英華書院的成績, 因為畢竟這也是選擇邊間直資私校的重要考慮因素, 至於官津校, 便要參考各校的升中成績.
在中學嗰邊嘅Blog,  已經post 咗2010年各校的6科14分百份比:
最高分的非DGS及St Paul Co-Ed莫屬, 參考埋其他年份的成績, 也是他們最Top. 好就係好, 還要穩定地好.
在大家心目中的理想直資私校, 男拔 (72.5%), 跟最Top的兩間低-一截, 反而St Paul Convent 及德望還做出矚目的成績. 可能男拔裏的學生參差較大, 叻到狀元級的年年都有, 但也有普普通通的, 所以整體成績也被拉下去.
至於英華, 成績跟男拔相若 (72%), 這是否令好多家長驚奇? 但事實就係咁, 即使其他年份的成績也很相若. 所以印象歸印象, 學校整體的努力也可以令成績推上. 若說英華書院的成績平平, 那男拔的也好不到哪裏.
DGS                94.5%
St Paul Co Ed         91.6%
聖保祿學校        86.1%
德望學校                85%
拔萃男書院        72.5%
英華書院                 72%

而在大家心目中的理想官津校, 我想喇沙也算首選了(但喇小不能直上喇沙書院, 相信大家也很清楚), 但看看以下%, 一大串名字之後才見喇沙, 醒吧! 學校的成績也會退步進步的, 百年老店不能再靠食老本了. 有很多家長, 死谷爛谷為求插班入喇小, 真的藉得嗎? 要知道除了喇小不能直上喇沙書院外, 喇小也是汱弱留強的, 不断洗牌, 成績差的要轉校走人.
走官津途徑的, 不如想想甚麼小學的學生多去林護/曾肇添/聯合會鄧顯還實際. 女仔嘛, 何不想想聖瑪利/瑪利曼, 當然這些熱門學校25分才有機會入, 不過奉勸大家, 選校/轉校時, 真的要看清楚數據才為子女決定, 世襲生多的百年老店, 未必是質素的保證
聖公會林護        84%
皇仁書院                83.3%
英皇                75.7%
嘉諾撒聖瑪利        87.3%
聖公會曾肇添        88.2%
道教聯合會鄧顯        92.3%
保良局第一        81.3%
瑪利曼中學        90.6%
伊利沙伯                84.1%
寶血會上智        82.7%
英華女學校        80.4%
梁銶琚                76.7%
浸信會呂明才        77.2%
庇理羅士                79.1%
喇沙                74.7%
聖若瑟英文書院        72.91%
香港華仁                66.4%

原帖由 Era 於 11-8-13 00:11 發表
諗諗下....全港最好果間....唔會又係德瑞呀麻?....又返咗來?....真係咁猛?

你地乜咁唔醒目架
而家先知道 "聰明老豆" 回歸?
人地一早回魂啦

原帖由 Cara2006 於 11-8-15 22:30 發表

你地乜咁唔醒目架
而家先知道 "聰明老豆" 回歸?
人地一早回魂啦

如果是他, 已经有進步了, 重未見到啲stupid, ignorant....

英華就算成績好得過男拔,喇書, 你估大部分家長會棄拔,喇而投英華咩? 英明的家長又點會被呢D數字蒙蔽.
點解讀緊英華要千辛萬苦插班入喇小, 你估家長真係咁無知.

quote]原帖由 hwm399 於 11-8-15 14:41 發表
有理據的討論, 才值得討論, 否則相信在這裏的家長也不洩浪費時間.
似乎小學並沒有一套客觀的尺去衡量各間學校的成績, 但中學有. 當然會考成績只代表各學校在學術方面的水準, 在參考之餘, 也應該考慮學校在其他方面對 ... [/quote]

你又有幾多數據話英華要千辛萬苦插班入喇小?
無數據点說服人? 唔通信你齋講?
係咪有得選擇男拔/英华就實揀男拔, 我今年就親身見到個家長為個仔揀英华棄男拔, 咁又点解釋?
不如你放開吓眼界, 去吓中學嗰邊討論區, 睇吓点解有男拔中一家長要轉校過去林護, 佢話係因為男拔中有好多屋企有米的不思學習, 影响讀書風氣.
世界會進步的, 如果學校只係靠毎年一兩個狀元頂住個名氣, 唔撐得好耐

你冇睇你地小學部有人今年插班入喇小咩?
咁大家咪放長雙眼睇幾時英華書院D公開試成績會起飛囉!  不過有咁巴閉的家長, 學校衰極有限, 因佢地一定合力撐住.
原帖由 hwm399 於 11-8-16 13:41 發表
你又有幾多數據話英華要千辛萬苦插班入喇小?
無數據点說服人? 唔通信你齋講?
係咪有得選擇男拔/英华就實揀男拔, 我今年就親身見到個家長為個仔揀英华棄男拔, 咁又点解釋?
不如你放開吓眼界, 去吓中學嗰邊討論區, 睇 ...

我真係睇唔見小學部有人今年插班入喇小, 除了你不斷講之外
至於喇沙, 在咁多官津強校後面, 的確要加好多倍…..好多倍….好多倍努力先得, 又或者洗多啲牌, 吸多些外來強學生, 踼走多些自己的弱學生, 其實而家都做緊啦, 不過就苦了現時的喇沙仔了

講人地間學校講咗咁耐, 其實我並不覺得英华是最好最勁的學校.
就如BK內有家長分享, 這世界並沒有最好的學校, 只有是否適合自已子女的學校
不過時移勢易, 有些家長仍然固執地/盲目地覚得某兩間百年老店才是最好的, 那就必需要醒醒了, 有人進步, 自己停滞不前就己經係退步咗, 咁簡單的道理,小朋友都應該識啦

原帖由 hwm399 於 11-8-16 14:23 發表
講人地間學校講咗咁耐, 其實我並不覺得英华是最好最勁的學校.
就如BK內有家長分享, 這世界並沒有最好的學校, 只有是否適合自已子女的學校
不過時移勢易, 有些家長仍然固執地/盲目地覚得某兩間百年老店才是最好的, 那 ...
百年老店能夠不倒,是學挍不斷改進+歷史持續佳績才能在時間巨輪中處於領導地位。

新進明星始終需要時間證明自己能保持佳績。

即使有形資產(成績)一樣,但無形資產(名氣)卻一定比不上名店。
‹ 上一主題|下一主題