用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有無大人學緊小提琴? 一齊交流下!
樓主: cheapbombom
go

有無大人學緊小提琴? 一齊交流下! [複製鏈接]

明年2月, 就學左小提琴一年, 心思思想換一個更好既琴當生日禮物, 問題係, 自己部琴已經係BV300, 成2千蚊, 又唔係唔夠用, 只係初級, 問題係自己貪心, 又覺得有能力, 想買部再好少少當獎勵自己, 算唔算過份? 換的話, 可能budget 4千蚊, 可以去到BV600....會唔會又勁過頭呢? 我驚襯唔到部琴....

問左2個無學樂器既朋友, 佢地話我起碼用多一年至考慮啦, 花錢都要睇需要...太好既琴, 技不如人都是浪費了一部好琴...

老公叫我想換就換, 係心頭好既話, 自己最清楚....旁人又點會明呢? 買左既話, 部BV300又點處置?

有一樣野你要注意, 個琴貴左, 唔等於一定好聲左, 每個人對聲音既喜好會有出入, 而且琴耍拉好一段時間才開聲, 開始既時候好多時會覺得拉返原來個琴仲好聽d, 除非你原來個琴真係好差. 另外, 好容易買開會有癮.
原帖由 cheapbombom 於 09-11-13 22:09 發表
明年2月, 就學左小提琴一年, 心思思想換一個更好既琴當生日禮物, 問題係, 自己部琴已經係BV300, 成2千蚊, 又唔係唔夠用, 只係初級, 問題係自己貪心, 又覺得有能力, 想買部再好少少當獎勵自己, 算唔算過份? 換的話,  ...

算吧啦!2千幾到4千幾升唔到幾多level,可以話唔3唔4。

聽你地咁講, 買到4-5千都唔3唔4既話, 那麼我暫時都係拉住部BV300先啦....我都明白, 係無止境既追求, 不如練好些再算...

尋晚學完琴, 仍要repeat, 工人同老公都話, 仍然未得咩? 你已經跟CD差不多了...我就話, 老師說我按4手指時雖然音是準了, 但1, 2, 3手指位未放好, 都仍然未掌握了基本技巧...

又係一死穴, 以前老師唔要求我轉線時按4手指, 同時要按埋
1, 2, 3手指, 咁真係要練下先做到, 個4手指只係1/4拍, 如果再按埋123手指, 時間馬上拖慢了....

我已是第5堂拉同一首歌, 今次只久2個bar, 由頭從來...恐怕我是蚊都訓了.....

老師又重提我的指甲問題, 你咁長, 唔會學到上去....係咪又叫我早早放棄算了呢?  
原帖由 小伊 於 09-11-14 14:42 發表
算吧啦!2千幾到4千幾升唔到幾多level,可以話唔3唔4。

放棄妳的指甲吧,唔剪指甲會影響按弦的。按3、4指時,無理由要求按埋1、2指,妳是否誤會了老師的意思?

係呀...要剪指甲...
我細個學琴都慣左剪指甲,所以大個之後都無留長剪甲習慣....

我現在都要陪大仔練小提琴...
我地用鈴木.因為學校採用鈴木教學法...

原帖由 小伊 於 09-11-15 17:24 發表
放棄妳的指甲吧,唔剪指甲會影響按弦的。按3、4指時,無理由要求按埋1、2指,妳是否誤會了老師的意思?

我唔係唔肯剪指甲, 係剪到盡都剪唔到...
我甲型係天生長, 就算剪盡了, 仍然指甲長過肉, 我老師都說我學上去會有問題..
我學琴, 也是3級停了, 因為用指甲按黑鐽, 滑了位, 否則就打扁隻手指襟, 手勢錯...

所以, 我只有3日剪一次指甲.....唔學琴既朋友, 就讚我甲型靘, 唔洗去修甲, 本身已即呈弧型, 我巴不得剪光佢...

如果我有得剪唔剪, 就抵自己死啦, 仲有面ling出黎講咩....啊女手甲完全無我既情況, 真係天生...

原帖由 isak 於 09-11-15 17:46 發表
係呀...要剪指甲...
我細個學琴都慣左剪指甲,所以大個之後都無留長剪甲習慣....

我現在都要陪大仔練小提琴...
我地用鈴木.因為學校採用鈴木教學法...

...

佢示範左N次, 我覺得係無理由囉....

原帖由 小伊 於 09-11-15 17:24 發表

比如說, 我在拉A弦, 有一個音是Ab, 即是要在D弦用4手指拉, 不能拉A空弦, 那麼, 老師要求我1, 2, 3手指位也要按住D弦, 或者就算不能實際接住, 也要輕輕放在上面, 作好隨時準備妥當的狀態...因為, 這首歌不用你往下音階拉, 但下一首歌就可能要了...

我尋晚練了少少....相對就咁襟4手指, 就難了少少..但, 相信練夠100次, 我也能辦到罷...

原帖由 wootaitai 於 09-11-16 09:49 發表

--> what does that mean??

Suzuki suggests we practice in small chunks....I try his method recently and it works! Don't rush, a few bars per each time, and then knit the whole piece together.  

Actually, my teacher asked me to "Study" the piece every time before we actually play it.  Highlight which pattern is repeated.  Indeed, you may find the music full of repetition.  Do concentrate on practising the main melody - normally it consists of 34 bars and it already helps you complete almost 1/2 of the song.  Proceed by picking a few diversions as it's basically developed form the scale....

Most importantly, practice the scale, pick the key melody, you've already finished 90% of the song.  I love learning a new music piece in such a mechanical way, haha...

原帖由 wootaitai 於 09-11-16 10:26 發表
I see... your teacher has really hight "requirements" bor.

I also started lessons with my daughter's teacher. He corrected my bow hold again and I had some breakthrough in the song I am playin alread ...

可以看得出妳老師都幾有心機教妳. 妳要加油!

原帖由 cheapbombom 於 09-11-16 10:13 發表
比如說, 我在拉A弦, 有一個音是Ab, 即是要在D弦用4手指拉, 不能拉A空弦, 那麼, 老師要求我1, 2, 3手指位也要按住D弦, 或者就算不能實際接住, 也要輕輕放在上面, 作好隨時準備妥當的狀態...因為, 這首歌不用你往下音 ...

等妳練得多手指頭可能會練出一舊肉, 咁就冇問題喇!

原帖由 cheapbombom 於 09-11-15 20:48 發表
我甲型係天生長, 就算剪盡了, 仍然指甲長過肉, 我老師都說我學上去會有問題..
我學琴, 也是3級停了, 因為用指甲按黑鐽, 滑了位, 否則就打扁隻手指襟, 手勢錯...

所以, 我只 ...

不過我唔同意你老師這樣按弦!

其實好多人開始都係指甲長過肉的, 當日子有功, 指甲修剪頻密, 指甲會慢慢縮左上去, 我以前彈結他都係咁樣既, 最初學都係指甲長過肉, 彈左幾年, 就會愈剪愈入, 而家無彈好幾年又再生番出d, 呢個係一個正常又普遍的情況, 你老師無理由唔知喎
原帖由 cheapbombom 於 09-11-15 20:48 發表

所以, 我只 ...

我也是這般要求我的學生﹗因為vertical movements 必定是最快速和準確的。其實多做左手的關節活動練習及按弦練習﹐日子有功﹐這個看似艱難的approach所需的技巧也可以穩定的進步和達到目標。另外﹐這種approach也能加強演奏者的sense of key。

原帖由 cheapbombom 於 09-11-16 10:13 發表
比如說, 我在拉A弦, 有一個音是Ab, 即是要在D弦用4手指拉, 不能拉A空弦, 那麼, 老師要求我1, 2, 3手指位也要按住D弦, 或者就算不能實際接住, 也要輕輕放在上面, 作好隨時準備妥當的狀態...因為, 這首歌不用你往下音 ...

基於什麼理由不同意?

對我來說﹐不論以拉奏小提琴作為專業或長遠的興趣﹐這種技巧都是必備的。

原帖由 小伊 於 09-11-17 01:35 發表
不過我唔同意你老師這樣按弦!

請問有冇家長學小提琴o既班可以報讀,如果有,在那裡上課?
‹ 上一主題|下一主題