用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: coracora
go

校園暴力事件 [複製鏈接]

coracora
好的開始
原帖由 coracora 於 08-12-6 17:11 發表

Thank!.............

原帖由 video_ming 於 08-12-6 18:10 發表
coracora
好的開始   

如果我講大家唔聽,我在此講聲對唔住!有時討論問題時候,可能大家包括我在內都只係顧住自己而忽略人地感受.其實作為父母,點會唔明仔仔比人打感受呀!始終打人都真係唔.其實我目的只係想講私比受更有福,起碼我地對自己仔女仲有其望,反觀問題仔女父母……其實個心比我地咪仲傷.

希望大家從今日開始忘記唔開心.coracora如有得罪多多包函.

主祐各位!

主祐各位!

應該係 "施比受更有福" 至. coracora:唔好唔開心.

主祐平安!
原帖由 旁觀者阿清 於 08-12-6 18:33 發表

如果我講大家唔聽,我在此講聲對唔住!有時討論問題時候,可能大家包括我在內都只係顧住自己而忽略人地感受.其實作為父母,點會唔明仔仔比人打感受呀!始終打人都真係唔.其實我目的只係想講私比受更有福, ...

本人並不是偏幫那一面,但看完這個討論區留言後,有少許問題想問.

1. 點解被人欺負的小朋友要校,而不是欺負人的小朋友轉校呢?
2. 如沒有傷痕和沒有害怕返學就是小兒科問題,那是否代表打完人只要沒有傷痕也沒有問題呢?
3. 成年人愛惜和緊張自已的仔女都是錯嗎?
4. 現在不是小朋友搶玩具而是打人,那也是家長過份緊張嗎?
5. 如要子女們學懂被人欺負也要包融,為什麼小息要遠離他呢?
說到最後小朋友只得六歲,他們的思想還未成熟,家長應在某些事情上幫他們想解決的方法.

原帖由 旁觀者阿清 於 08-12-4 11:04 發表
如果真係校園暴力事件,係屬於刑事罪行.如果不幸發生,就應立刻為受害學童檢查有無傷痕,如果仲唔放心,就要找醫生驗傷,如果真係有傷,就一定要報警.如果驗過無事,就要留意他的性情有無改變,好似唔想講野,怕左返學等,如果有,就一定要轉 ...

原帖由 旁觀者阿清 於 08-12-6 17:27 發表

coracora:
我唔係撩交鬧,只係覺得細路有細路自己朋友同埋佢地對事物睇法.早排接放學我聽到有人話討論區有睇,原來真係咁激,仲有人講埋粗口添.我至發表自己意見. 呢個係討論區,每人都可以發表自巳意見.大家話 ...

旁觀者阿清
吾係話撩交鬧.只係每個人ga表達方法吾同.我認我係過份激動.但站響我立場.被打小朋友只有6歲.做家長一定會比較緊張.當然.係討論區講野有人撐自己梗係好.吾認同亦都冇所謂.我亦都希望以後吾洗再討論lee件事.小朋友開心上學/放學.

原帖由 旁觀者阿清 於 08-12-6 17:39 發表

coracora:
人地隔離班我冇興趣知亦唔想知, 不過肯定比我地好, 你都話隔離班仲激, 但唔知點解人地家長反而冇咁激喎!

自已班都未攪得掂.梗係吾理得咁多la.你又知隔離班吾激.你囝囝剩係睇到我惡.冇見到其他家長響門口嘈呀!不過你囝囝應該吾會見到架la.我地亦都吾會見到.(因為巳經被停課).我都係聽其他家長講.

回覆 # 的文章

樓主可能心急d, 比較用左粗俗語言, 不過我明白佢只係比較積極, 想解決事件, 但冇辦法=乾炆. 我都唔識handle. 只擔心打人者及被打人者既心理影響, 對佢地日後身長會有影響, 係呢方面: 家長/老師/社工都要落一番功夫.

我想請教: 被打小朋友如下次再遇同類事件, 應如何面對? 是否 run away & report? 避免有身體傷害.
~easybring~

原帖由 你老闆 於 08-12-6 21:08 發表
本人並不是偏幫那一面,但看完這個討論區留言後,有少許問題想問.

1. 點解被人欺負的小朋友要校,而不是欺負人的小朋友轉校呢?
2. 如沒有傷痕和沒有害怕返學就是小兒科問題,那是否代表打完人只要沒有傷痕也沒有問題 ...
你老闆, 你好!

我以為大團圓結局, 所以無上黎, 令老闆久候, 真係唔好意思:

你老闆問題:

既然學校唔可以踢走欺負人的小朋友, 而個仔又怕左返學, 唔轉校對個仔心智發展肯定唔健康, 如果去到呢個咁悲哀地步, 你仲會比佢讀落去嗎?

2.
如沒有傷痕和沒有害怕返學就是小兒科問題,那是否代表打完人只要沒有傷痕也沒有問題呢?

係問題, 但唔係大問題. 始終打人都係唔.
如果驗過冇傷而小朋友又冇話怕左返學 (可能聽日仲繼續一齊玩添), 而學校又罰左果個學生喇, 咁仲有乜問題呢? (除非好似電影咁, 用本電話簿墊住個心口打到人內傷都驗唔到, 咁就真係大問題啦!)

3.
成年人愛惜和緊張自已的仔女都是錯嗎?

冇錯. 成年人愛惜和緊張自已仔女係, 但如果過份左就變成寵跟住變成縱. (可能
老闆閣下大把錢覺得就算寵壞都唔緊要, 講笑咋.)

4.
現在不是小朋友搶玩具而是打人,那也是家長過份緊張嗎?

如果冇受傷, 我覺得同小朋友搶玩具冇太大分別, 好多時小朋友打架唔係因為搶玩具引起咩, 如果係自己仔女兩個因搶玩具或爭執打架, 打完架明天又繼續玩, 跟住又打, 你會唔會過份緊張?只不過其中一個唔係自己仔女唶. 想當年我地自己成長過程中唔係全部都經歷過晒咩!

5.
如要子女們學懂被人欺負也要包融,為什麼小息要遠離他呢?
包融係指接受同埋體諒, 遠離他係自我保護, 簡單黎講就係我唔介意有呢位同學, 但唔代表一定同佢玩.

說到最後小朋友只得六歲,他們的思想還未成熟,家長應在某些事情上幫他們想解決的方法.
, 小朋友思想還未成熟, 如果發生問題家長的確應在某些事情上幫他們. 呢大家都已經做左啦! 老師同校長亦都罰左果個學生喇, 所謂得饒人處且饒人, 好高興當事人coracora都話祝福佢地. 咁唔係已經大團圓結局咩!

我慶幸有一個幸福快樂家庭, 依家已經無欲無求. 唯一係想仔仔心身能夠健康成長. 我自己因八卦關係岔隻腳落呢過討論區, 開始覺得有, 唔想再討論落去, 以後亦唔會再上呢個網. 其實每人都有自己教仔女一套, 亦冇人敢話自己果套係最, 大家都有當局者迷時候. 一切就留番比網友自己思考. 但無可否認就係各位囝囝囡囡一定好幸福, 因為他們都有兩個痛惜佢地好爸媽, 我真係feel.

珍重!

回覆 # 的文章

現在好了嗎?
希望你們囝囡都能愉快地學習!

pls check pm!

醒目開學勳章 王國長老

請各家長在討論事件時互相尊重,如內容存有粗言穢語、人身攻擊等字眼,將會作出刪除,多謝合作!

Red2008
‹ 上一主題|下一主題