用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一英文默書,請問各位家長覺得深唔深? ...
樓主: ada29
go

小一英文默書,請問各位家長覺得深唔深? [複製鏈接]

Re: 小一英文默書,請問各位家長覺得深唔深?

AlanShirley,

同意, 臨場表現, 估都估唔到.

所以我都係咁諗, 邊樣唔掂就多補個樣.  不過..., 事實係唔會一朝一夕就可以改, 唔知幾時先無咁大意!     
[img align=right]http://www.uwants.com/customavatars/1335663.gif[/img]

我信操練多d,一定有幫助
好似根德d小朋友一樣習慣左操練,成績亦較好
所以我識個d今次都考得好好 (有3科以上係100分)
我都唔係比較, 因為人地曾受地獄式訓練
自己囝囝就嘆左成年
唯有努力以赴
因小朋友太低分會好影響自信心

嘩!咁利害!       3科以上100分, 我個仔1科都無.  不過, 真係無得講, 好似你咁話, 嘆
[img align=right]http://www.uwants.com/customavatars/1335663.gif[/img]

小一攞100分真係吾易, 除左小朋友叻之外, 仲要吾可以粗心大意,好似我朋友個仔(p.1)咁, 真係好叻ga, 中英數有P.3水平, 但每科只有98分, 原因係粗心大意, 錯左D written mistakes, 而另外一個朋友個女(p.1),佢都係老師教乜佢學乜, 無over standard, 但就因為佢能夠小心做卷, 真係科科都100分。

我覺得只要真係識,
大意錯少少都可以

小一算係o甘啦! 有得俾你讀, 上到小二, 一半默reader(core), 另一半係課外, 無得讀, 靠平日. 中英文一樣.
上到小三, sience既字都要識串.
AlanShirley 寫道:
[quote]
abc111 寫道:
Why? 寫完全無問題, 點解默有問題? 寫都需要識串格?

是否串字方法用錯了? 懂phonics和拆字易很多.

扣分是否標點符號遺漏?

不過, 個個小朋友都唔一樣的,都係最緊要間學校適合自己小朋友.

[quote]
AlanShirley 寫道:

我小朋友係讀開Internation kinder (完全無中文果隻), 佢英文講.寫同理解都完全無問題,唯獨事英默,就完全唔掂

[/quote]

應該係讀同講ok, 默就..唔得[/quote]

醒目開學勳章

After reading this post, I ask my son to dict the above words and sentences. The following is his results:-
1) sandwiches    \/
2) sawsiges        xx
3) lettuice           xx
4) cheese           \/
5) pickles           \/

1. Dan flies over a house and over a ________.
2. Sue jumps over a brighe and over a train.
3. Sam jumps over flowers, over seas and over mountains.
4. All the people ran and ran.
5. Catch me if you can.
6. Now take a bite.
7. Put some meat and tomatos on it.
:-? 8-) :-D :weapon: :sm:

好多謝各位比我嘅意見,我囡囡間學校係用圖書教學,其實最初派到這間學校,都唔知佢地用圖書教學,所以未開學就已經好擔心,有想過轉校,不過好多朋友叫我先讀一年,如果真係唔得先轉校,其實我同事個女小一都係用我囡囡現在圖書(沙田官立小學)今年小二就轉用朗文,我聽佢講學校因為轉書問題同家長開過2次會,個個家長都話一早就唔應該用圖書教學,不過我自己都覺得冇咩問題,只係覺得默書句子太多,其實一個咁細小朋友係咪一定會明呢

所以我覺得用圖書教學係有好有吾好. 對於"嘆"左三年(幼稚園)的小朋友,英文底子差吾多係一張白紙. 一下間由小一叫佢去理解一段又一段的英文句子,真係令人幾反感. 好多學校依家吾理,一味死谷. 小一英文遲早由小四,五程度教起. 真可怕!

hi Kittymummy:
其實我同囡囡找幼稚園時,已經想到這問題,所以搵左一間都出名深嘅幼稚園,又同佢參加英文興趣班,希望佢有興趣,唔會抗拒英文!

Part A is okay for P1, however, part B is........ I would say for P2-P3. Too difficult for a P1 child la, you better ask other parents in your school and express as a group opinion to the teacher/principal!

小一英文默書,請問各位家長覺得深唔深?

jigaree? What's this?  

我個女係官校讀

我記得有一本story book, 係dan, the flying man, 亦有默過呢d句子+字

因為我吾太理個女的功課, 所以吾記得呢本story book係小一定小二學, 佢今年小三................吾係小一就係小二

用 storybook 教係好,我都贊成.
但個問題係,唔需要攞嚟默書.
原本,小朋友讀 storybook 可提升佢地閱讀英文既興趣,但攞嚟默書,即係掉轉頭行,讓佢地討厭,真係得不償失.
ada29 寫道:
好多謝各位比我嘅意見,我囡囡間學校係用圖書教學,其實最初派到這間學校,都唔知佢地用圖書教學,所以未開學就已經好擔心,有想過轉校,不過好多朋友叫我先讀一年,如果真係唔得先轉校,其實我同事個女小一都係用我囡囡現在圖書(沙田官立小學)今年小二就轉用朗文,我聽佢講學校因為轉書問題同家長開過2次會,個個家長都話一早就唔應該用圖書教學,不過我自己都覺得冇咩問題,只係覺得默書句子太多,其實一個咁細小朋友係咪一定會明呢

講得好 !       [quote]
Mrssslui 寫道:
用 storybook 教係好,我都贊成.
但個問題係,唔需要攞嚟默書.
原本,小朋友讀 storybook 可提升佢地閱讀英文既興趣,但攞嚟默書,即係掉轉頭行,讓佢地討厭,真係得不償失.

Mrssslui

我初時都好似你甘諗, 用story book教學係好, 可以培養佢地閱讀的interest, 但事實吾是甘

亦可能關個老師事, 我個女一年級還好地地, 二年級, 可能英文老師吾係太好, only照書讀, 個女完全吾明story講乜(佢事後先講)

同埋用story book, 完全吾知一個二年級的學生英文grammar應該學d乜, 學校係就係有自制exercise比小朋友做, 但係, 就係考試前收左又吾派返比學生溫習, 結果上年下學期考試成績強差人意

今年一開學, 我自己買左一本text book比佢(三年級), 知道應該學乜野grammar, 再比D EXERICSE 佢做, 知道重點係邊

今次測驗, 有99分

反而中文科, 二年級的老師好好, 培養到佢的閱讀interest, 依家書不離手, 去邊都帶住本書(吾係漫畫, 全部字), 我覺得, 要培養佢地閱讀的習慣, 真係吾可以單單靠話用story book教學就得

版主 醒目開學勳章

如果未見過課文,直接默我覺得佢十分叻,錯左啲字都有番啲音,証明唔係亂來。

lokky 寫道:
After reading this post, I ask my son to dict the above words and sentences. The following is his results:-
1) sandwiches    \/
2) sawsiges        xx
3) lettuice           xx
4) cheese           \/
5) pickles           \/

1. Dan flies over a house and over a ________.
2. Sue jumps over a brighe and over a train.
3. Sam jumps over flowers, over seas and over mountains.
4. All the people ran and ran.
5. Catch me if you can.
6. Now take a bite.
7. Put some meat and tomatos on it.

Hinhinmummy,

我諗呢樣好睇個老師點樣教.
好多名校都轉用 storybook 教學,佢應用自己既一套.
‹ 上一主題|下一主題