用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2014 St Cat 2nd interview 型式和過往試題分享 ...
樓主: Applemaamaa
go

2014 St Cat 2nd interview 型式和過往試題分享 [複製鏈接]

回覆:yanngaimama 的帖子

我小朋友都周圍走,順其自然啦,盡力便可以了。

引用:老師問咗你幾多條問題? +

原帖由 yanngaimama 於 15-03-14 發表
老師問咗你幾多條問題?
我都有4條,父母各答兩條,梅花間竹

引用:Quote:原帖由+yanngaimama+於+15-03-14+發

原帖由 ensy 於 15-03-14 發表
我都有4條,父母各答兩條,梅花間竹
2 questions has been asked.  

Actually i dunno whether they expected short or long answer.  I found that teacher still look at me when I almost finished so I continue to talk and talk.  My answer is long and take for almost 15 mins.

回覆:Catliang 的帖子

Oh dear! Ask so many questions to the kid My boy wasn't willing to sit down, I couldn't hear him answering any questions and I was so concentrated with the questions myself 完全冇理佢:;pppp:

引用:Quote:原帖由+ensy+於+15-03-14+發表我都有

原帖由 colinli 於 15-03-14 發表
2 questions has been asked.  

Actually i dunno whether they expected short or long answer.  I found ...
15 mins?! That's a super long answer! I only gave some brief answers, no wonder I got 4 questions... I probably should elaborate more

回覆:ensy 的帖子

Yes, that may be the reason as my wife and I just gave brief answer for each question.

ensy 發表於 15-3-14 22:30
Oh no! 如果又係in小朋友咁我打定輸數!
Me too....

Jijija 發表於 15-3-14 22:38
Oh dear! Ask so many questions to the kid  My boy wasn't willing to sit down, I couldn't hear ...
me too...

回覆:Theone111 的帖子

But actually no one know their deletion criteria.

都係果句,good luck!

if in 家長, 有機, 如果in child, 無機!!

回覆 Jijija 的帖子

其實我都係專心答問題無理阿女,因爲爸爸坐中間,他偷偷留意阿女,而又可能我長氣,所以爸爸可以睇到甘多野,btw,老師問佐我地4條問題,媽媽爸爸各兩條,指定答,無得揀。

回覆:2014 St Cat 2nd interview 型式和過往試題分享

in之前一直睇post,以為in家長,今日in完我覺得係in小朋友!
共問咗3條,我一條,先生一條,最後一條一齊答,我地冇理過個囝,
只隱約聽到老師不停俾嘢佢做同埋不停問佢嘢,但非常細聲。
我同先生根本唔知道小朋友答咗乜,亦都因為坐嘅方向,睇唔到小朋友反應。
我地答完晒後起身走時,只見囝囝砌高咗幾舊Lego,跟住in我地果位老師叫我囝個名,
我囝轉頭過去望住佢,老師話Lego要去沖涼,兩位老師一齊叫佢擺返入籃,
我囝分返開d Lego放返好,我見老師讚佢乖,我做媽咪嘅就拍手鼓勵下,
之後拜拜飛吻走人。個人認為整個過程根本就係in小朋友,而父母要去答問題,
係要嚟延長小朋友自己一個冇父母協助下面試,父母答案根本不是重點。

老師問左3條問題,我們2人輪流答下,和小朋友玩果位老師幾嚴肅下,我都有d驚,我懷疑係assess 小朋友多d,我覺得家長唔係答得太離譜應該無事。我聽到老師叫我個女幫薯仔砌番眼耳囗鼻、睇書答問題等,好認真架,我覺得2nd interview 係揾senior 老師覆核1st interview result, 再揀其中400人。

引用:老師問左3條問題,我們2人輪流答下,和小朋

原帖由 L+H 於 15-03-14 發表
老師問左3條問題,我們2人輪流答下,和小朋友玩果位老師幾嚴肅下,我都有d驚,我懷疑係assess 小朋友多d, ...
完全認同!
另外in我囝個老師都係超嚴肅架!

Catliang 發表於 15-3-14 21:32
老師考佐我女5樣野:

1。“你叫o羊名?“
你咁好野聽到咁多

引用:in之前一直睇post,以為in家長,今日in完我

原帖由 nic_bb 於 15-03-14 發表
in之前一直睇post,以為in家長,今日in完我覺得係in小朋友!
共問咗3條,我一條,先生一條,最後一條一齊答 ...
乜原來做左噤多嘢?

L+H 發表於 15-3-14 23:43
你咁好野聽到咁多
其實我都係專心答問題無理阿女,因爲爸爸坐中間,他偷偷留意阿女,而又可能我長氣,所以爸爸可以睇到甘多野。

我估係又in家長又in小朋友,但個比重無人知,只有學校知。
盡佐力就算,祝大家好運!

可能首要目的真是睇小朋友,家長是次要。
老師問左我地兩題,第一題爸爸答小半,之後我接力答大半,第二題指定爸爸答。
一入房坐低老師就問小朋友咩名,之後我地作答期間隱約聽倒老師攞出唔同物品放枱上,同小朋友對話,內容當然聽唔到。
我答到後半時,同我地提問果位老師眼神都不時望向小朋友,所以對於大前題是小朋友表現有同感。
完左之後我小朋友話老師問叫咩名(呢樣我肯定有),同埋問搭咩車黎,不過冇得求證。

引用:+本帖最後由+Applemaamaa+於+15-3-7+00:03+

原帖由 Applemaamaa 於 15-03-04 發表

2014 St Cat 2nd interview 型式和過往試題分享
我覺得父母同小朋友也計分。
如果父母不計分,其實冇必要父母一齊出席。至於小朋友,如果不計分也不須每台派多一位老師同小朋友玩,他們可一位老師同2-3個家庭的小朋友玩。
所以應該2邊也計,只係唔知各佔比例係點。

‹ 上一主題|下一主題