用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果有親戚在官小做副校長...
樓主: ken0512
go

如果有親戚在官小做副校長... [複製鏈接]

引用:Quote:se6b03+發表於+14-12-4+10:20+會唔會

原帖由 小曳人 於 14-12-04 發表
以我所知,官校都非教學職員校長係無得郁佢地嘅
但教師就可以申請調走佢 (20年前已經可以),而且部份係合約 ...
講得無錯,我曾經喺官校做過,感受到官校既問題(當然就算係官校都可能會出現呢啲問題),所以除非小朋友入到一線官中(小學唔諗),如果唔係唔會俾小朋友讀官校。

回覆:ken0512 的帖子

不諗好過,做到副校收番自己親戚太出面了,朋友都冇咁覺,無謂強人所難,叫佢推薦你去第二間好過

JoyceMum 發表於 14-12-9 23:03
不諗好過,做到副校收番自己親戚太出面了,朋友都冇咁覺,無謂強人所難,叫佢推薦你去第二間好過

...
其實冇所謂嘅,我朋友教小學,有學生口快快叫副校做姑媽,又試過聽到有學生叫老師做表姐!呢啲人脈唔係個個有,已有優勢真係不妨用盡佢,個個家長谷個小朋友都係為咗有優勢啫,有又點解唔用?官津直私都有好有唔好,啱小朋友嘅學校就一定好啦!

JoyceMum 發表於 14-12-9 23:03

...
最重要係佢想唔想幫你, 佢想幫既話係唔係太出面根本唔係一個問題.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chingcging 發表於 14-12-10 14:35
其實冇所謂嘅,我朋友教小學,有學生口快快叫副校做姑媽,又試過聽到有學生叫老師做表姐!呢啲人脈唔係個個 ...

我唔覺得呢d有優勢,反而小朋友係校內既行蹤同成績仲容易比自己親人知道晒向父母報告,對小朋友係一種無形壓力,無親人係學校做,小朋友可以無咁拘束。

同樣道理,相信唔係咁多小朋友鍾意自己爸爸媽媽係學校教書,平時屋企日對夜對仲唔夠 ? 返學又要一齊返,爸媽係學校又要管住晒,一d自由都冇,小朋友好慘。

se6b03 發表於 14-12-10 15:06
我唔覺得呢d有優勢,反而小朋友係校內既行蹤同成績仲容易比自己親人知道晒向父母報告,對小朋友係一種無形 ...
當一個offer都冇而又中寶時,唔到你介意啦。
我妹係教會直資教書,係主任,當年校長已俾定推薦信我女,話有咩事就攞住封個信去叩教會學校!好在用唔著,但問心,必要時我一定會攞出嚟囉。

chingcging 發表於 14-12-10 15:55
當一個offer都冇而又中寶時,唔到你介意啦。
我妹係教會直資教書,係主任,當年校長已俾定推薦信我女,話有 ...

唔會一個offer都無,政府保證香港所有適齡兒童都會有小一學位,只係你接唔接受。

回覆:如果有親戚在官小做副校長...

呢啲野,其實真係唔應該係度問

王國會長

chingcging 發表於 14-12-5 11:06
請問告得入嗎?唔好傻啦,唔好話叩門,自行都黑暗到爆!任何一個地方都係講人事架啦,呢啲先叫贏在起跑線呀 ...
反而我覺得津校直私拉關係入容易過官校.

回覆:瑩瑩老豆 的帖子

我朋友喺未首輪已經有後門有位,不過要最後輪叩門先比,好黑暗

rsx 發表於 14-12-11 08:11
我朋友喺未首輪已經有後門有位,不過要最後輪叩門先比,好黑暗

...
叩門先收好正常, 叩門位就係咁用架拉. 有關係都要跟規舉辦事, 咁先唔會俾人話. 唔跟規舉, 出咗事就要去ICAC
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:rsx+發表於+14-12-11+08:11+我朋友喺

原帖由 hkpapa852 於 14-12-11 發表
叩門先收好正常, 叩門位就係咁用架拉. 有關係都要跟規舉辦事, 咁先唔會俾人話. 唔跟規舉, 出咗事就要去ICAC ...
我唔肯定官校有冇收叩門指引,但校長就算冇收利益,私下唔跟著指引收生,都有得告,因為佢係公職人員。

當然指引有幾闊,走盞位有幾大就唔知了

津小(我估即使如保記/東記/聖公會)都未必有呢啲指引,只要唔收受利益,校長收親友其實都「冇錯」

‹ 上一主題|下一主題