用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請各位私立/直資小學校長,大發慈悲。 ...
樓主: 4eyesDad
go

請各位私立/直資小學校長,大發慈悲。 [複製鏈接]

MrBeast 發表於 13-9-2 15:25
我想講係可能校長咁做背後有他原因,或者你會覺得無聊及浪費時間,但校長可能唔係咁諗。
你唔認同咪唔報law ...
D學校又真係好人性化,依家係人多位少,係你地來求我呀,我鐘意點就點,唔高興就唔好來報囉。早幾年少學生又殺校潮,係學校叫老師企街一字排開派傳單收生,入讀送電腦呀!邊個可憐我地學校呀!

Janbaby 發表於 13-9-3 12:39
我覺得check文件係一個重要的step,一個基本起跑點,尤其在現今的社會,要肯定個小朋友係有居港權及係佢本 ...
可註册才check文件,不對,next,反正條waiting list 都水蛇春咁長。 正常人不check百幾人而選擇去check幾千人,我常理推測係所check既资料真確性對鄰選既process係有用的。

mttmtt  有道理!  發表於 13-9-4 09:35

lawsonmoon 發表於 13-9-3 13:27
D學校又真係好人性化,依家係人多位少,係你地來求我呀,我鐘意點就點,唔高興就唔好來報囉。早幾年少學生又殺 ...
現實就係咁,睇下邊個需要邊個,但有時做阿Q安慰下自己。講真排隊只是小兒科,冇offer又派得差除時要日日送校長返學和放學才是真情的時候nei。

簡單來說這是一個供求的問題,求過於供自然難度也高,而且,人龍是由家長自發排出來的,如果樓主有留意新聞,DSE 放榜之後,就算是報 IVE 也一樣排長龍,扣門找學位由幼稚園起已經開始。

學校有權決定收生程序,家長一樣有權決定報名與否。如果學校有違你的人生價值觀,我覺得你連一秒也不應該浪費,正如我無想過排隊食一籣拉面一樣。

chunyatmama  Can't agree more.  發表於 13-9-4 10:05

MrBeast 發表於 13-9-3 13:40
現實就係咁,睇下邊個需要邊個,但有時做阿Q安慰下自己。講真排隊只是小兒科,冇offer又派得差除時要日日送 ...
係,係人性化, 章顯人性既醜惡。

Then you can make less applications.........

回覆:lawsonmoon 的帖子

如果因為自己早到而要等,學校又開放冷氣禮堂或課室讓你坐住等,你都認為咁係彰顯人性的醜惡,咁我真的建議你不要去報男拔,乾脆這些要親身交 form 也不要報了......

mttmtt    發表於 13-9-4 09:35

引用:Quote:pauljr+發表於+13-8-27+12:42+回復+y

原帖由 little_yolky 於 13-08-27 發表
我報4間, 全部心儀, 全部適合小朋友。但依家諗番都有啲牙煙, 如果有朋友, 我都會勸佢多報幾間。 ...
agree!

引用:回復+yantabo+的帖子 我小朋友今年小一,

原帖由 pauljr 於 13-08-27 發表
回復 yantabo 的帖子

我小朋友今年小一,咁又有咩分別呢?  問下自己,報咁多間係咪真係間間都心儀,定係人 ...
係架真係怕洩底架,費事到時大抽獎報八間,派第七咪死,喊成晚就無謂啦!

引用:簡單來說這是一個供求的問題,求過於供自然

原帖由 fsforth 於 13-09-03 發表
簡單來說這是一個供求的問題,求過於供自然難度也高,而且,人龍是由家長自發排出來的,如果樓主有留意新聞 ...
其實這是一個「效律」的問題,學校用資源要求數千名申請人(用他們的資源)親自交表去核對文件的真實性,其中只有一至二百個申請是有關鍵,這是那麼的低效律啊!

引用:我覺得check文件係一個重要的step,一個基

原帖由 Janbaby 於 13-09-03 發表
我覺得check文件係一個重要的step,一個基本起跑點,尤其在現今的社會,要肯定個小朋友係有居港權及係佢本 ...
冇人反對學校check文件,只是祈求學校有關愛他人之心,容許mail in or dropbox,或押後在第二輪面試時去check文件,提高效益,減少親自交表對申請人之不便(甚至十分不便)。對申請多間小學,還要應付每間小學可能是二至三次面試的家長來看,取消申請時親自交表,是愛及關懷的表示。校長應該引以為榮。

WingBB-222 發表於 13-9-3 22:54
如果因為自己早到而要等,學校又開放冷氣禮堂或課室讓你坐住等,你都認為咁係彰顯人性的醜惡,咁我真的建議 ...
我相信今年一定又有好多家長鬧你指果間學校,去簡介會要排、交表要排、去in要排、接返小朋友又要排,全部分分鐘要排個幾鐘,仲唔借厠所添!好彩有2 in的話,又要再排。  唔鍾意排果d家長真係唔好去交表啦,加加埋埋慳十個八個鐘頭。 但如果交咗表就唔好上黎鬧啦!因為你地已經一早知道係咁!

4eyesDad 發表於 13-9-4 08:20
冇人反對學校check文件,只是祈求學校有關愛他人之心,容許mail in or dropbox,或押後在第二輪面試時去che ...
都係果句,如學校行政可以等到2nd  in先check文件,相信佢地一定會咁做。check文件d職員点都辛苦過排隊d家長卦?

引用:Quote:WingBB-222+發表於+13-9-3+22:54+如

原帖由 mttmtt 於 13-09-04 發表
我相信今年一定又有好多家長鬧你指果間學校,去簡介會要排、交表要排、去in要排、接返小朋友又要排,全部分 ...
學校權大,家長無權。如有改善方法,以愛為本,何樂而不為?

引用:Quote:4eyesDad+發表於+13-9-4+08:20+冇人

原帖由 mttmtt 於 13-09-04 發表
都係果句,如學校行政可以等到2nd  in先check文件,相信佢地一定會咁做。check文件d職員点都辛苦過排隊d家 ...
咪係囉,Check文件的職員辛苦,交表的家長辛苦,efficiency rate 只有幾個百分點,何必呢?

4eyesDad 發表於 13-9-4 09:35
學校權大,家長無權。如有改善方法,以愛為本,何樂而不為?
相信唔關權大權小問題,學校內部行政運作大家都唔知,如有改善方法,早就做咗啦!  學校d職員仲會好開心添。

冇人反對學校check文件,只是祈求學校有關愛他人之心,容許mail in or dropbox,或押後在第二輪面試時去che ...

Well, I think that's the limit of the school can do.  They spent the max amount of resource to handle the max amount of applications.  Exceeding the limit, they will not process.  Period.  I think DBS is DBS.   You like it, apply for it.  If you don't, just drop it and not even go to their seminar.  Simple as that.  Others may think KTS or TSL is better as they are not considerate and more efficient.  Go for it.  All in all, it is about matching.

To me, I like DBS, though my kid was not lucky enough to be selected.  I do not mind spending 2 hours for the seminar (though I should not as I can attend the 2nd session without lining up) and accept the chaos when I was picking up my son after interview.  Still, I hope that I could have luck after some years to apply for it again.

就算有 drop box, 家長都會不停打電話問"收到未?" "check 左未?" "仲有野未交齊咩?" "做咩話我未交齊? 信唔信我搵律師告你?" 歡樂滿東華式50條熱線都頂唔住呀!

回覆:fsforth 的帖子

我敢寫包單,如只用 drop-in box or mail in.....很多家長會send 多過 required pages of profile, DVD, 相冊、畫冊等,你係校長會點做?garbage bin? 家長投訴到教署都似。。。 Reject the application? 投訴你無公平處理佢既申請。。。。。

Who doesn't want to make it in more efficient way? But sorry to say it's the reality.

回覆:請各位私立/直資小學校長,大發慈悲。

其實大家有沒有想過為何高主教過往都是用 mail in or drop box 來交表,今年反而要反其道而行,要求親自交表,莫非學校想留難家長?考驗家長誠意?又或是故意製造人龍自抬身價?還是為勢所逼要做好把關工作?

‹ 上一主題|下一主題