用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一統一派位方法係唔公平既 , 大家知道嗎? ...
樓主: 123BB
go

小一統一派位方法係唔公平既 , 大家知道嗎? [複製鏈接]

我個人覺得如果有一半的學位是以成績來分配,總好過以什麼父母畢業生、宗教分及電腦號碼來分配,而且父母有選擇權,認定自己子女適合讀那間就去報讀,總比現在被派去不知名的學校好吧!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-10 10:23 發表
1000% agree
用成績黎排, 我第一個反對, 而家個社會仲唔夠變態? 5歲人仔個portfolio仲厚過父母, 香港考唔到既公開試就返大陸考, 細細個又考呢樣比賽果樣, 夠喇!!
其實一早都知唔公平架啦! day one已經知架啦, 所以咁 ...

10000% agree

如果真係咁, 嗰d 小一面試班 學校可能重多過小學! 佢哋發達囉! 再者咁細個小朋友想開開心心讀書啫,點解要佢咁辛苦??

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-10 10:23 發表
1000% agree
用成績黎排, 我第一個反對, 而家個社會仲唔夠變態? 5歲人仔個portfolio仲厚過父母, 香港考唔到既公開試就返大陸考, 細細個又考呢樣比賽果樣, 夠喇!!
其實一早都知唔公平架啦! day one已經知架啦, 所以咁 ...

agree!

原帖由 LuLuCheung 於 09-6-10 11:25 發表

如果真係咁, 嗰d 小一面試班 學校可能重多過小學! 佢哋發達囉! 再者咁細個小朋友想開開心心讀書啫,點解要佢咁辛苦??

原帖由 LuLuCheung 於 09-6-10 11:25 發表

100000% agree

如果真係o甘,又對細仔細女多一個唔公平 .佢地考幼稚園巳經輸蝕,大仔大女在幼稚園一般都會較細仔女好成績.如果計成績,o甘大仔大女就去哂d最好學校,細仔細女就要去d2,3線學校.o甘又叫公平咩.雖然我都唔鐘意大抽獎呢個制度,但現階段只有呢個制度對大家都公平.但係去到中學派位,我又覺得應用成績來排.到時大細仔女能力一樣,用成績來派位最公平.

用成績黎排, 我第二個反對。 抽籤既然可以話唔公平, 成績一樣有唔公平嘅論點, 攞嚟拗。 既然知道呢個係大抽獎又要參加, 就要接受結果。

人嘅劣根性就係對自己有利嘅就係公平, 對自己不利嘅就話唔公平。  憤世嫉俗嘅人會製造出憤世嫉俗嘅下一代, 對社會一 D 好處都無......身教係好重要。  

香港競爭力已經下降, 請父母們將投訴時間變回親子時間, 培育子女成為可以為社會貢獻嘅人。

願天下父母們共勉之。

PS) 我個小朋友派位一般, 入讀嘅只係一間平凡小學, 唔係名校。

醒目開學勳章 王國長老

1000000000% agree (我大你 )
雖然現今system係好唔完善, 但亦唔可以鬥叻lor! 盞惡性循環
考中學用成績+luck就好合理
原帖由 BBTWIN 於 09-6-10 12:33 PM 發表
100000% agree
如果真係o甘,又對細仔細女多一個唔公平 .佢地考幼稚園巳經輸蝕,大仔大女在幼稚園一般都會較細仔女好成績.如果計成績,o甘大仔大女就去哂d最好學校,細仔細女就要去d2,3線學校.o甘又叫公 ...

有制度就唔會有公平架啦,實會順得哥情失嫂意

年年派完位都有一堆呢d投訴,都幾悶下

原帖由 waswinlmo 於 09-6-9 18:06 發表
真珠個真珠, 是我小朋友個老師話比我知,
我小朋友的電腦隨機很後, 如果唔系亞x同學抽到第三志願, 系我第一志願

咁你要打去教統局投訴喎,叫佢睇返果間學校,係咪真係有人第二三志願抽到,而你抽唔到喎,因為佢地話係,第一志願抽晒,先抽第二志願架喎,唔係一個人張form睇晒,先至睇第二個人喎

另外,據我知道,隨機號碼,係排位時電腦先出,唔係你張form 號碼,仲有,就算隨機號碼係一,都未必係你抽先,仲會抽多個號碼出黎,決定邊個抽先,即係隨機號碼出左後,抽多個號碼,例如3,咁呢年既先後會係 3,4,5,6,7,8,9.....而唔係由一先

原帖由 Kyoto123 於 09-6-10 09:35 發表
應該唔関no. 前後, 我因為填錯咗再取新表格再填, no. 係68XXXX, 係最後一組, 但就派到第一志願, 而我朋友 (小朋友是同校不同班), no.係好前, 卻派了一間沒有填上的學校。不過昨天註冊時, 我看見有位家長的小朋友是20 ...

可以係早一年既九月出世都合資格

無話公唔公平,大家參加抽獎就無計啦
港教育制度一直以來都係0甘名校,唔好學校總要派學生去讀!!無可能全部都可以入到名校,band 5學校都有佢生存空間!!
大家平常心面對,放下包袱
又唔係世界末日,又唔係無書讀
比多0的支持小朋友,只要有心讀去邊間都一樣

原帖由 apple~y 於 09-6-10 13:55 發表
無話公唔公平,大家參加抽獎就無計啦
港教育制度一直以來都係0甘名校,唔好學校總要派學生去讀!!無可能全部都可以入到名校,band 5學校都有佢生存空間!!
大家平常心面對,放下包袱
又唔係世界末日,又唔係無書讀
比多0的支持小 ...

比如名校開多d學校,係咪就無晒band3學生?自己呃自己囉

原帖由 Sindy 於 09-6-10 13:44 發表
有制度就唔會有公平架啦,實會順得哥情失嫂意

年年派完位都有一堆呢d投訴,都幾悶下

原帖由 20032008Loo 於 09-6-10 13:12 發表
用成績黎排, 我第二個反對。 抽籤既然可以話唔公平, 成績一樣有唔公平嘅論點, 攞嚟拗。 既然知道呢個係大抽獎又要參加, 就要接受結果。

人嘅劣根性就係對自己有利嘅就係公平, 對自己不利嘅就話唔公平。  憤世嫉俗嘅 ...

醒目開學勳章

原帖由 20032008Loo 於 09-6-10 13:12 發表

人嘅劣根性就係對自己有利嘅就係公平, 對自己不利嘅就話唔公平。  憤世嫉俗嘅 ...

我好同意你o既講法!

當我一知道自己派第7志願, 都即時有"唔公平"3個字o係個腦入面出現, 不過好快就冇再諗, 因為只有"唔好彩"o既人先會咁諗, 諗o黎都無謂, 不如行快兩步去叩門好過~~

依家個仔叩門入到第3志願, 我好肯定我依家一定會開心過當日話俾我知抽到第3志願!

做人積極d開心d知足d, 好運先會o黎o既!

回覆 1# Geni 的文章

邊個想將d時間浪費係公平唔公平之上????當我知道同校同班同屋苑既同學仔當中,得我女女派唔到呢間學校既時候,你地又知唔知我有幾痛苦??仲要有d家長唔係從一而終選擇該校既! 當我女女知道佢既同學仔都係呢間小學一起讀書,而佢唔係既時候,你地知唔知我女女有幾唔開心???如果全港第一志願選同一間小學既表格全部一齊參加抽籤既話,我相信我唔會係道呻!!!!!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-10 13:12 發表
1000000000% agree (我大你 )
雖然現今system係好唔完善, 但亦唔可以鬥叻lor! 盞惡性循環
考中學用成績+luck就好合理

唔敢再大你啦,再o甘落去d零數唔完

醒目開學勳章

原帖由 123BB 於 09-6-10 14:43 發表
邊個想將d時間浪費係公平唔公平之上????當我知道同校同班同屋苑既同學仔當中,得我女女派唔到呢間學校既時候,你地又知唔知我有幾痛苦??仲要有d家長唔係從一而終選擇該校既! 當我女女知道佢既同學仔都係呢間小學一起讀 ...

你o既心情我諗好多媽咪都會明白, 我又何常唔係覺得晴天霹靂呢? 而bk呢度係一個好好o既地方俾大家釋放一o下情緒, 你有乜o野想法亦不妨o係度同大家傾傾, 而呢度都有唔少媽咪會o係唔同o既角度去同你分享o家! 點都好, 派得唔好已經係事實, o係唔開心o既同時都係要諗d辦法去解決o家o勒! 叩門係方法, 接受亦係一種方法, 呻完之後, 就要正面d積極d o勒! 大家一齊努力啦!

至於女女方面, 我諗就真係要睇你o既態度o勒! 小朋友唔會知乜o野係好乜o野係唔好, 好唔好都係大人灌輸俾佢地o既. 女女覺得唔再可以同依家d同學一起番學當然會唔開心啦, 唔捨得嘛, 但唔可以再做同學唔等如無哂前途o家, 係咪? 今晚就同個女傾o下啦!

原帖由 123BB 於 09-6-10 14:43 發表
如果全港第一志願選同一間小學既表格全部一齊參加抽籤既話,我相信我唔會係道呻!!!!!

唔係既咩?

回覆 1# Sindy 的文章

如果你既號碼(我唔肯定係幾時俾既號碼,)係後面既,你唔會有機會參加抽籤,因為前面既號碼已經囉晒該校既名額啦,明未????

原帖由 123BB 於 09-6-10 15:28 發表
如果你既號碼(我唔肯定係幾時俾既號碼,)係後面既,你唔會有機會參加抽籤,因為前面既號碼已經囉晒該校既名額啦,明未????

號碼係指咩號碼? 邊度有有關資料?
‹ 上一主題|下一主題