用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你們抽到第幾志願呀?
樓主: 4R
go

你們抽到第幾志願呀? [複製鏈接]

Re: 你們抽到第幾志願呀?

So bad luck that I got out of my 3rd choice. I guess it's too competitive with net 41!!  I was not so worry before but I still can't help crying out when I called to tell my daughter.  Of course I tried to control myself!!  
Does anyone know that anybody can successfully knock the door of Maryknoll without any special background.  I am really disappointed as I still have another daughter to go through this struggle again!!!

I also heard someone said the draw sequence is based on that!! My daughter's ID No. is Y6XXXXX(0)!!  And she also got the school that I never heard of!!!

醒目開學勳章

Dear nanabi,

You are already the lucky one!
Your third choice maybe Holy Family or KLN Tong Government School, they are also good!

May all the Bk mom's happy! (especially for you)

dear all,

我女派到第一志願, st. mary.

各位媽咪, 派到心儀學校的~~恭喜!!!
派得比較差的祝望叩門成功~~努力!!

katiema

san0530,

check pm~~留咗message俾你
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

san0530 ,

就算第日點麻煩都好~~星期二點都一定要去註冊先架.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

Not the case, it is actually not any of my choice. The school name is Chi Tak , have you heard of???

有冇人聽過有人派o左廿幾志願?
我個女o係舊年就係派廿二志願,我見到個result,仲即時諗'乜有揀呢間o羊'?
我係cheuk yu爸爸!

Hi Zoey,

係呀我簡番TKO區既小學, 真係好失望.............:-x  :-x 諗都無諗過派到咁後既志願, 因為睇報紙同電視都話有80%機會派往頭三志願, 我自己最壞打算都係派5或者係6既志願.

Zoey 寫道:
[quote]
HoTing 寫道:
我今日都好努力搵學校, 行到腳都軟! 我派左第11志願呀....唉............

HoTing,

妳是選回 TKO 的小學嗎?  幹麼要派到 No.11          !??  乜競爭真係咁大!~[/quote]

醒目開學勳章

simoomhot .winwin323:
                     多謝你地,尋日己經有好多人恭喜我,圍住我睇我張綠色表,仲問我點解咁勇淨係揀3間跨區而藍田本區一間都冇揀,原來好多人唔知可以放棄乙部選校.尋日有好多唔識既人恭喜我,我真係好似仲發緊夢咁.

carollam310 寫道:
simoomhot .winwin323:
                     多謝你地,尋日己經有好多人恭喜我,圍住我睇我張綠色表,仲問我點解咁勇淨係揀3間跨區而藍田本區一間都冇揀,原來好多人唔知可以放棄乙部選校.尋日有好多唔識既人恭喜我,我真係好似仲發緊夢咁.

請問你派咗邊間呀

醒目開學勳章

唔係名校黎架,協和下午咋

你仲話唔係名校, 協和好出名架, 弓起弓起, 我朋友囡囡都係協和讀, 成績都唔錯, 真係鄧係開心

我個女班學琴同學仔, 有3個女仔抽41網, 2個派到第一志願瑪利諾, 另外一個派到第2志願, 入聖家新校. 反而荃灣區2個都派唔到好學校.

醒目開學勳章

協和唔算名校,中上啦,請問協和程度深唔深呀?我女讀緊約克我怕程度追唔上?我識得一個讀迦南升上去都讀唔掂,你朋友的女女讀乜幼稚園架?介唔介意話我知呢?

carollam,
請問協和小學係邊架?我見我識親果d家長都派第一志願,我都唔知我幫個女揀果間正唔正確,因我上年自行分配已收了~

有冇人知基法點架?優點近我屋企~
我家有對雙子公主

carollam,
我想問你放棄乙部時,又冇諗過可能會派咗去一d沙頭角咁遠的學校?因為甲部係唔分地區的.乙部最壞打算都係同區入面一d唔係咁好的學校,但甲部最壞打算真係唔知係乜架喎!?

我囡囡中唔到第1志願,不過抽到第2志願跑馬地st. paul   

反而我地比佢第1年就走,冇所謂啦,都好開心   

關於軒尼斯官小,我囡囡有個同學仔個哥喳係果度畢業(e+入左黃仁)選校時我好奇怪個同學仔媽咪咩事冇選軒小,我問佢: 佢話佢唔鐘意軒小e+冇左精英班,同埋佢個仔讀時佢覺得學校d老師好傳統式教法,佢唔鐘意,都覺得學校少support,咩野都係其實學生同家長自己去努力 <-你講的bad comment 我唔知係咪尼d. 不過,個同學仔好叻女考左入st. paul co-ed

另外,提醒一d"再搏"的媽咪,如果你入唔到第1志願而仲想搏下,send 信同form比學校時,除左佢地講要d文件,記得send 埋你選校張copy 比校長睇到你放佢地學校係第1志願 <-記得之前聽talk時有間名校的校長強調過佢地淨係面見選佢地第一志願的學生
我o岩o岩整緊囡囡個 website, 需然未完成, 得閒睇下呀~~~

王國長老

應該唔關出世紙number事,我咪幫我朋友個女拿結果既,佢個尾number都係9,但佢派左第一志願喎。

Yukyuk 寫道:
iris-pc,

Maybe my daughter own the last random number, because Bk' mummy find that the random number (maybe) is equal to the last no. of the cert. of birth or passport.

Because:
I've got the 12th choice. My daughter's number is Y6XXXXX(9), is number 9. Number 9 is the worst one!
Oh! So unluckily!

carollam310 寫道:
唔係名校黎架,協和下午咋

[size=medium]協和下午一向都比協上出名好多架!!!課外活動又多又正。

恭喜!!恭喜!!恭喜!!!

‹ 上一主題|下一主題