用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 美國升大學
樓主: Radiomama
go

[美國] 美國升大學   [複製鏈接]

Radiomama 發表於 24-2-25 09:18

好奇一問,囡囡的公司順利幫佢申請H1B定本身已是US citiz ...
Citizen。2022年return offer,本來2023年undergrad畢業後返工,但申請到獎學金讀一年master,所以向公司apply defer,2024年8月先返工。

dlam141231    發表於 24-2-25 11:46

ckh689 發表於 24-2-25 10:29
Citizen。2022年return offer,本來2023年undergrad畢業後返工,但申請到獎學金讀一年master,所以向公司ap ...

恭喜啊!祝未來一切順利。
Master 去咗邊度讀?

Radiomama 發表於 24-2-25 10:49
恭喜啊!祝未來一切順利。
Master 去咗邊度讀?
回歸祖國,學好普通話

giver    發表於 24-2-25 19:04

ckh689 發表於 24-2-25 09:09
好呀,已經加咗你做好友,可以一齊傾。你提過嘅地方,我會留意下。
我個女因為而家唔响美國,會8月 ...

每晚都凌晨以後才放工? 傳聞每星期工作80。

barque 發表於 24-2-25 13:47
每晚都凌晨以後才放工? 傳聞每星期工作80。

其實好視乎個別公司文化,同一間公司,唔同team 又會唔一樣,聽聞做S&T嗰啲,時間應該冇咁差,但相對地又會冇咁高收入,所以行內都有鄙視鍊,不過80應該係常態,我女兒試過100+

ckh689 發表於 24-2-25 14:28
其實好視乎個別公司文化,同一間公司,唔同team 又會唔一樣,聽聞做S&T嗰啲,時間應該冇咁差,但相對地又 ...

未知佢會入什麼team, 通過暑期工可以提早了解這個行業的發展和運作。佢都有提過可能會有大量OT夜放工,所以都寧願貴些,租住比較安全的區份。佢話公司8:00 PM後會包晚餐和Uber.

giver    發表於 24-2-25 19:03

barque 發表於 24-2-25 17:16
未知佢會入什麼team, 通過暑期工可以提早了解這個行業的發展和運作。佢都有提過可能會有大量OT夜放工,所 ...
我記得當年阿女公司會叫佢哋揀Team,要interview同networking,有啲team好多人爭,有啲就冇人吼。

好呀,已經加咗你做好友,可以一齊傾。你提過嘅地方,我會留意下。
阿女學校今年係九月三號開學。二號係 labor day, 剛好可以清閒啲執吓嘢 ⋯ ⋯

弱弱一問:呢版好似有個默契—— 大家都唔提 uni / college 名,與留英嗰邊大不同⋯⋯ 是有什麼「前因」嗎?

p.s.  講起就慚愧,我在ek 咁多年都淨係間中上嚟 forum 睇吓,向大家偷師!之前都有加咗幾位好友,但都未識得聯繫 ⋯ 總之有咩錯漏也請見諒!

好多 Apartment 都包大型傢電,or else online 買都方便,令千金工作太忙就加錢組裝啦。阿囡同上一位室友一齊砌咗一張床、書桌、梳化、coffee table … … 做到隻積咁!係我衰!我叫佢搵室友幫手,因為在美國長大的孩子多數擅長手作仔,咁我想乘機俾佢練習吓吖嘛。

阿女依家的室友都已經畢咗業,返緊工啦,等我問吓佢哋放工有冇同樣情況?⋯ anyway 可以問吓啲同學,甚多party animals, work hard play hard ,不過阿囡話冇同佢哋一齊落pub 喎⋯⋯咁我唯有信佢囉 :)

如蒙不棄,令千金可以考慮跟小女做室友喔!佢都勤力執屋、乾淨整齊㗎。仲經常在家(簡單)煮食,咁令千金放咗工咪有夜宵囉 \^ v ^/  hehe 我哋努力睇吓有咩租盤方便九月入住先啦。

ckh689 發表於 24-2-25 14:28
其實好視乎個別公司文化,同一間公司,唔同team 又會唔一樣,聽聞做S&T嗰啲,時間應該冇咁差,但相對地又 ...

80是常態, 是每週五天抑或六天工作?

我認識一個男孩, 聽說他選了朝六晚六 (另一選擇是朝九晚九), 他選朝六晚六是因為覺得放工後仍然可以跟朋友們相約晚飯.  若80是常態的話, 就不能真的晚六可以下班了.

giver 發表於 24-2-26 02:07
阿女學校今年係九月三號開學。二號係 labor day, 剛好可以清閒啲執吓嘢 ⋯ ⋯

弱弱一問:呢版好似有個默 ...

我覺得是專重他人私隱, 如果家長自己說出孩子大學名稱, 沒問題, 但人家沒提, 旁人就不好公開了.

giver 發表於 24-2-26 02:33
好多 Apartment 都包大型傢電,or else online 買都方便,令千金工作太忙就加錢組裝啦。阿囡同上一位室友一 ...

我兒是幾個男生合租apartment, 我見他們基本上都是從IKEA購買傢俱, 男生動手做這些, 省時省力.

giver    發表於 24-2-26 05:06

dlam141231 發表於 24-2-26 02:40
我覺得是專重他人私隱, 如果家長自己說出孩子大學名稱, 沒問題, 但人家沒提, 旁人就不好公開了.  ...
感謝提點啊!  

barque 發表於 24-2-25 17:16
未知佢會入什麼team, 通過暑期工可以提早了解這個行業的發展和運作。佢都有提過可能會有大量OT夜放工,所 ...

公司的OT計薪酬,又有車津飯津,所以後生仔女會特別起勁,中年成家立室之後就未必肯每星期80+了。

我覺得加班過勞也是一種社會病,所以还是要work life balance.

dlam141231 發表於 24-2-26 02:42
我兒是幾個男生合租apartment, 我見他們基本上都是從IKEA購買傢俱, 男生動手做這些, 省時省力.  ...

我仔也是在IKEA買傢俬,全部自己動手砌。

Radiomama 發表於 24-2-26 07:24
公司的OT計薪酬,又有車津飯津,所以後生仔女會特別起勁,中年成家立室之後就未必肯每星期80+了。

我覺得 ...

其實每星期工作40小時已經唔算少,每星期80小時是不健康,亦都唔係可持續的。 睇吓佢12個星期實習後有什麼體會,亦看行業嘅exit opportunities

giver 發表於 24-2-26 02:07

弱弱一問:呢版好似有個默 ...

佢哋細個嗰陣,較多討論揀學校的話題, eg. xx vs yy , 但唸大學之後,其實邊間學校唔係重點,有時反而係想互相分享學習/生活/工作模式多啲。
當然美國之大,唔同州份,學習同生活可能有好大分別。例如我仔在埠仔,佢嘅生活紙水真係平好多。

giver    發表於 24-2-28 05:35

dlam141231 發表於 24-2-26 02:37
80是常態, 是每週五天抑或六天工作?

我認識一個男孩, 聽說他選了朝六晚六 (另一選擇是朝九晚九), 他選朝 ...
可惜是這工種沒有一星期工作幾多天的選項,而是必須於deadline 前完成工作。初級員工主要負責做報告,所以要先集齊資料,但這些資料往往係最後一刻才到手,而報告一定要精準無誤,壓力不少。女兒說每天當中也有清閒時間,不過仍要留在工作崗位,所以他們基本上是最遲放工的一群。

Radiomama 發表於 24-2-26 07:24

我覺得 ...
晚上的車津飯津是有的,但不確定可否claim OT,所以我常說這工種是廉價勞工,唯一優點是,他們基本上沒有時間花錢

giver 發表於 24-2-26 02:33
好多 Apartment 都包大型傢電,or else online 買都方便,令千金工作太忙就加錢組裝啦。阿囡同上一位室友一 ...
阿囡因為改過好多次上班日期,每一次又要重新簽offer letter,所以未收到詳細資料,我哋可以一齊留意下

giver    發表於 24-2-28 05:33
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊