用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問軒銅功課量多唔多
樓主: Siuefsae
go

請問軒銅功課量多唔多 [複製鏈接]

rsx 發表於 21-7-28 20:14
聯繫的band2生?
聯繫位都係B1學生先抽, 除非兩軒加埋搏QC/BPS既B1學生少過聯繫位, 否則繫位既無機會留到俾B2學生

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

rsx 發表於 21-7-28 08:47

咁都比想像中好

平均分8字尾真係有機會5x名架...

hkpapa852 發表於 21-7-29 11:42
聯繫位都係B1學生先抽, 除非兩軒加埋搏QC/BPS既B1學生少過聯繫位, 否則繫位既無機會留到俾B2學生

...

明白,幾乎冇可能的。

supermanhk 發表於 21-7-29 13:20
平均分8字尾真係有機會5x名架...

請問你小朋友依家升小幾?如果考到大概幾多分及名次才keep到band one?

hkpapa852 發表於 21-7-29 11:42

...

QC 有幾多聯繫位比聯繫小學?大抽獎是真抽獎 or 跟聯繫小學學生排名? Thx

Siuefsae 發表於 21-7-29 14:53
QC 有幾多聯繫位比聯繫小學?大抽獎是真抽獎 or 跟聯繫小學學生排名? Thx
...

Schoolland有講:兩軒共15個聯系位!

大抽獎就係首先派左聯系(band1&2)揀QC既先,之後再派其他所有揀QC既band1的學生,當然,大家都係band1, 都係睇你個隨機number派得前定後!

換句話說,假設band1, 有聯繫位既學生有兩次抽獎機會!

希望我嘅理解冇錯!

rsx 發表於 21-7-29 15:26
Schoolland有講:兩軒共15個聯系位!

大抽獎就係首先派左聯系(band1&2)揀QC既先,之後再派其他所有揀QC ...

又係果句,當兩軒號碼靚嘅頭15位派左,假設正常分佈係軒軒他(或自行調節先後),街位第一個甚至第七個都係派俾其他小學。兩次機會都要考慮排位先後,從而影響真正機會是否存在。不過,灣仔並非咁多會要搏街位嘅真本區B1生~~~~~~

Siuefsae 發表於 21-7-29 14:53
...

兩間聯繫小學依隨機號碼先後 派聯繫位,本區B1先派,有剩B2(基本上機會不存在),B3不能享有聯繫位資格~~~

mcl203 發表於 21-7-29 16:55
又係果句,當兩軒號碼靚嘅頭15位派左,假設正常分佈係軒軒他(或自行調節先後),街位第一個甚至第七個都 ...
計漏了這方面, 即係聯系位派完後, 兩軒同其他小學爭既號碼普遍較後, 失去優勢!!!

rsx 發表於 21-7-29 17:25
計漏了這方面, 即係聯系位派完後, 兩軒同其他小學爭既號碼普遍較後, 失去優勢!!! ...

正常分佈理應如此推算,所以要自己評估一下點解兩軒年年可以取走咁多街位了。我好似同你講過啦喎~~~

兩軒對他校比例: 2:1 係軒軒他, 2:2係軒軒他他,2:3係軒軒他他他~~~

mcl203 發表於 21-7-29 17:29
正常分佈理應如此推算,所以要自己評估一下點解兩軒年年可以取走咁多街位了。我好似同你講過啦喎~~~

...

記得,明白不要太樂觀!

Charlotte_mom 發表於 21-7-28 11:44
我姨甥比這range好d
驚到腳震,學校話40內係b1,姨甥唔係唔識,係唔小心,一錯少少,跌幾名都有機會跌出b1 ...

你姨甥是否H班(精英班)?聽聞只要入到6H班的男生,每年都超過90%去到皇仁!是否真的?

darkbson 發表於 21-7-30 13:36
你姨甥是否H班(精英班)?聽聞只要入到6H班的男生,每年都超過90%去到皇仁!是否真的?
...

問題係幾多男仔讀H班?軒銅每三個學生有兩個係男仔!

darkbson 發表於 21-7-30 13:36
...

其實唔係因為精英班先會派到皇仁,只係考試考得好既人在精英班。令人錯覺精英班一定可派皇仁。如果成績好,其他班既同學仔都可以派到皇仁; 相反,在精英班既同學仔,呈分試差左,佢地都派唔到皇仁。
總之,學校確認學生係B1,派位入皇仁機會便會大些。不過留意,軒銅啲男仔好似越來越多,競爭大左..

supermanhk 發表於 21-7-30 14:44
其實唔係因為精英班先會派到皇仁,只係考試考得好既人在精英班。令人錯覺精英班一定可派皇仁。如果成績好 ...

正是,睇命水,但如果盡咗力都只係band1c, 入QC也未必係好事

rsx 發表於 21-7-30 16:16
正是,睇命水,但如果盡咗力都只係band1c, 入QC也未必係好事

入唔到QC也未必係好事~~~

mcl203 發表於 21-7-30 16:19
入唔到QC也未必係好事~~~

我有冇睇錯

回覆樓主:

咁其實H班所教嘅嘢與其他班分別大唔大?

rsx 發表於 21-7-30 17:29
我有冇睇錯

要先考慮每間中學嘅學生組合,頗大比例就係靠自行去突出學校成組,又可以粗啲叫佢哋做打手~~~

統一係難保證學生質素,QC自行唔太傾向收聯小生,可能就係知道放佢哋出公海都好大機會游到入QC。係非常一線中學係未必會刻意催谷學生,反為地區一線或力求上一線嘅中學,先會力谷成績,若果非常一線都生存唔到,莫非係非常催谷嘅中學會容易啲生存?

不過,每個家長/學生睇法係可以有別,尤其是果啲一直深信B1A中學必定打殘啲名次較後學生嘅支持者。都係自行判斷,自行取捨~~~

mcl203 發表於 21-7-30 18:20
要先考慮每間中學嘅學生組合,頗大比例就係靠自行去突出學校成組,又可以粗啲叫佢哋做打手~~~

統一係 ...

明白,當然,玩完緣份遊戲、數字遊戲同埋抽獎遊戲,最後都係同枱食飯各自修行
‹ 上一主題|下一主題