用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 hkca plk
樓主: tultul1
go

[小學] hkca plk [複製鏈接]

我女今年收咗K1下午,不過校巴得回程,請問有冇人自組校巴?同埋有冇學校WhatsApp group join? Thanks ?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

inj.tam 發表於 21-7-28 20:50
我女今年收咗K1下午,不過校巴得回程,請問有冇人自組校巴?同埋有冇學校WhatsApp group join? Thanks ?(em ...

已pm

請問有沒有2021-2022 Year 1 WhatsApp group? Thanks!

mama987 發表於 21-4-29 15:42
回覆 macychu1988 的帖子

我入K1啊~ 我個人覺得HKCA PLK好啲啊~

想請問K1嘅interview會考啲咩,對小朋友英文程度要求高嗎?

super_cat 發表於 21-10-19 23:55
想請問K1嘅interview會考啲咩,對小朋友英文程度要求高嗎?

我小朋友in時考左好多嘢&有好多tasks啊~ 不過玩住、講住故事咁考,過程都輕鬆嘅。考K1時未夠3歲,基本跟倒英文指令、用英文對答(age appropriate questions)就可。不過我知有啲小朋友無考咁多嘢的…

mama987 發表於 21-10-20 00:20
我小朋友in時考左好多嘢&有好多tasks啊~ 不過玩住、講住故事咁考,過程都輕鬆嘅。考K1時未夠3歲,基本跟 ...

我小朋友先啱啱兩歲多啲,屋企基本上係講中文,只係識少少英文單字,平時有上開英文playgroup 同興趣班,但我諗佢唔識對答.....

因為原本無考慮IS呢條路,係最近先突然想試下   

super_cat 發表於 21-10-20 00:41
我小朋友先啱啱兩歲多啲,屋企基本上係講中文,只係識少少英文單字,平時有上開英文playgroup 同興趣班, ...

唔洗擔心~ 可以宜家開始多啲同佢講多啲英文練下~ 我嗰時有請啲native Eng speakers嘅大學生上門同小朋友互動下、講下故事玩下遊戲,你可以考慮下。另外,我知有啲小朋友interview 易啲的,可能大細B有分別。Interview時老師仲會同家長傾下計&有份家長問卷要填。加油~

回覆 lovelysnake 的帖子

想問下荃灣早上幾點上車?放學幾點返到荃灣?現在疫情,是不是返半日?謝謝!

babybabyjoy 發表於 21-10-21 23:49
回覆 lovelysnake 的帖子

想問下荃灣早上幾點上車?放學幾點返到荃灣?現在疫情,是不是返半日?謝謝! ...

已經返全日,放3点
‹ 上一主題|下一主題