用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 佛教中華康山學校 net 14 佛教康山 20分都要抽
樓主: Janicekp
go

net 14 佛教康山 20分都要抽   [複製鏈接]

時間可以證明既,到底係得幾個人唱好,到時自行收生不足,定係會20分都要抽呢??好快會知,以我所知,而家自行既人已經有百幾個,你地實話唔知我點知,可能公關啦又,其實只係睇到派咭仔人數,見到百幾個,不過你地應該唔會明,因為你地唔會想去了解呢間小學,或者怕真係去了解後,會一齊做埋呢間學校既所謂5毛,

我地呢啲自行既百幾人,如果令到康山小學成為熱門,搞到你地連14既保險線都無埋,我好抱歉。

其實呢幾年出生率高,康山做保險線已經難左,因為太多家長怕跌落啟基,已將康山排到乙2或3。而今年傳媒吹到競爭咁劇烈,保守既家長將康山排再前D一D都唔奇。

時間可以證明,過多幾年當出生率下降番選校就真係見真章啦

happypapapa 發表於 17-9-28 10:52
回覆 ChocoMilk33 的帖子

因為講黎講去都係個幾個人唱好,製造到好熱鬧好多人討論呢間上緊位既小學:nothin ...

(emoji)(emoji)我睇曬大家ga評論。。。
我係16區咖。。自問自己無乜時間去同小朋友一齊谷,都5想無左小朋友童年,所以我今年都係110報康山。。
但大家心水清。。應該知到誇區比原區更有一定風險。。我報康山原因好簡單。。因為我去到學校openday係見到校長老師好配合,學生回應我時係主動開心,但我去左好幾間openday.只感受到2間係咁。。
康山仲有一樣吸引就係每年評估每年按小朋友能力去補底拔尖。。
講真。。我5係覺得小朋友無能力去一間大家心中ga更好學校,我只係希望我仔係愉快中搵到興趣去學習,中學會點我5知,但起碼小學6年中有大半數係有童年,自主學習。
當日我都聽聞康山係寶校,聽聞之下可以信幾多??但事實上我了解用家,學校小朋友及老師後。。我真心中意左佢地對學習及教育ga熱誠及透明度。。及校長真係會為學生爭取更多資料(校長話遲d會有巴士活動教室)
希望大家自己用心去了解一間學校,5好只係靠聽,聽幾多都未必係真,但自己感受永遠係最真,小朋友係點只有家長自己知,沒有最好,只有更好,沒有更好,只有最適合

希望大家都可以入到心儀學校,加油!!

pandawife    發表於 17-9-28 11:26

happypapapa 發表於 17-9-28 10:52
回覆 ChocoMilk33 的帖子

因為講黎講去都係個幾個人唱好,製造到好熱鬧好多人討論呢間上緊位既小學:nothin ...

其實不斷話康小係保險線都都好似得幾個。雖然呢個ek, 係言論自由,但唔鐘意呢間學校既人,可以唔入黎一齊討論,無謂晒你地時間呀。同埋講野咁偏激,你地既意見都唔值得人做參考囉。

回覆 happypapapa 的帖子

你呢個回覆,好中肯,的確過左龍年先會見到真章,邊間好,邊間要殺,過幾年就會知,大家一齊拭目以待,我都好期望呢間可以快啲上到一線,大家龍年加油啦!

回覆 子翹 的帖子

我都係去聽完校長的介紹後, 對康山改觀了, 仲愈來愈愛.
我好認同校長的理念, 每個小朋友都有佢的強項, 希望我女兒入到康山後可發揮她的興趣, 我唔使我小朋友讀書好叻, 只要佢覺得返學係開心就可以了, 所以我都110選康山(我不是住14網).

家長心態好簡單:

1. 學校唔谷+升中派位唔錯 - 一定多人爭,睇你敢唔敢博
2. 學校唔谷+升中派位麻麻地 - 都有家長選,因為唔想煩及想小朋友開心D
3. 學校谷+升中派位唔錯 - 都好多家長選,因為大家睇結果及覺得小朋友谷得及有時間幫佢地溫習或外補

無話邊類最好,都係睇家長心態及覺得邊間適合自己小朋友!

再回下樓上先,好多家長未必上BK,上左睇都未必回,係我呢D過來人本想食下花生幫下之後既家長,講佢聽14網形勢。但最近就見到不停都係個幾個人係咪出posts講差唔多既野,你地唔煩其他人都煩。如果有心想選康山既就會去open day了解,但根本無心選既,都唔會睇到有人不斷唱好而選佢。

唔好意思,我講野係直接左D,但都係講現況及事實。如要人對康山改觀,除左學校管理及對學生支援不斷提升,最重要係升中要交到成績!  咁樣唔洗人講就自自然然會多人選佢啦,係咪?

子翹 發表於 17-9-28 11:12
回覆 happypapapa 的帖子

你呢個回覆,好中肯,的確過左龍年先會見到真章,邊間好,邊間要殺,過幾年就會 ...
真章唔會係龍蛇年後馬上見到, 過多3/5年, 睇吓有邊D學校仲可以開到今時今日咁既班數未知囉!

話說7/8年前升小人數低, 11網有D名氣既私小聖嘉勒一級連40人都收唔夠, 如果直屬中學肯連B3學生都收, 收足都未用得晒直屬位. 但今時今日人地小學部都收咗一級近120人, 家長仲要開始擔心夠唔夠直屬位

有時見到家長選校好似選股票咁, 氣氛熱列 (升小一人數多) 就雞犬皆升 (學校受追捧程度), 但實際係藍籌股又有幾多呢? 只有時間可以証明  
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

所以我話「幾」年後,其實,無三不成幾...................

happypapapa 發表於 17-9-28 11:42
家長心態好簡單:

你覺得煩咪唔好入黎食花生囉。

happypapapa 發表於 17-9-28 11:42
家長心態好簡單:

其實宜家你覺得康山無人揀, 我亦都唔需要你話比其他人聽邊間學校好, 邊間學校唔好. 大家會自己去了解. 我開呢個TOPIC亦都無話對康山讚好. 你覺得睇到康山做TOPIC煩, 你可以唔好入黎食花生, 食得花生就唔好嘈. 你講野直接, 我講野都可以直接. 係咪.

hkpapa852 發表於 17-9-28 12:04
真章唔會係龍蛇年後馬上見到, 過多3/5年, 睇吓有邊D學校仲可以開到今時今日咁既班數未知囉!

話說7/8年前升 ...
7/8年前升小人數低, 11網有D名氣既私小聖嘉勒一級連40人都收唔夠 <-----無理由瓜...我地近乎讀左喎...點會40人都唔夠 ~~~

Janicekp 發表於 17-9-28 11:08
其實不斷話康小係保險線都都好似得幾個。雖然呢個ek, 係言論自由,但唔鐘意呢間學校既人,可以唔入黎一齊 ...
咁Net 14有甚麽小學可以成為保險線??....似乎呢個係現實...又係升小家長要面對既 ~~~

mcl203 發表於 17-9-28 12:52
咁Net 14有甚麽小學可以成為保險線??....似乎呢個係現實...又係升小家長要面對既 ~~~
...

係囉, 一直覺得14網無保險線,
只有一個目標就係唔好中"啟基"咁
不過同呢個TOPIC 無關的, 不如另開一個研究啦, 但我諗要等埋出左自行結果先可以有D野up 下

hohoho888 發表於 17-9-28 13:02
係囉, 一直覺得14網無啟基,
只有一個目標就係唔好中"啟基"咁
不過同呢個TOPIC 無關的, 不如另開一個研 ...
若Net 14只有啟基係必入小學...又無保險線小學...即係乙2已必中啟基
又即係代表...各小學 收生:申請者 比例係 1:1...咁先唔會跌落啟基...現實有無可能?
係就唔會有家長話唔中乙1啦...咁又即係除左啟基...必定存在乙2仲有可能派到既...又是否=啟基
粉線硬撑心儀小學...未必能扭改事實
PS..我唔知邊D小學係保險線...只估估下一定存在既...

回覆樓主

我想問係唔係今年15分無機會入康山?如果20都要抽?仲要係校方職員講喎!

mcl203 發表於 17-9-28 12:31
7/8年前升小人數低, 11網有D名氣既私小聖嘉勒一級連40人都收唔夠
嗱! 當年雖然無cap圖, 但有做統計, 2012/2014年聖嘉勒得37個小六畢業生:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2845555&pid=39437441&fromuid=1389083

咁當然有可能小一係收多過40人, 只係有人中途走咗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 17-9-28 13:13
若Net 14只有啟基係必入小學...又無保險線小學...即係乙2已必中啟基
又即係代表...各小學 收生:申請者 比例 ...

無錯,盲撐無用,講番實際先!

以今年形勢,除啟基外乙2可選既只有:

- 康山
- 北官
- 16網借位既小學 (如有)

炮米放乙2應該無機,因為聖公會都好多同教會既幼稚園家長會選!

純個人意見,希望幫到你參考

hkpapa852 發表於 17-9-28 13:23
嗱! 當年雖然無cap圖, 但有做統計, 2012/2014年聖嘉勒得37個小六畢業生:

https://www.edu-kingdom.com/for ...

如果只以小六畢業作証據,多數只係中間有人走左.....

hkpapa852 發表於 17-9-28 13:23

https://www.edu-kingdom.com/for ...
應該係走左D...我有KG同學仔係大約時段讀...P1唔會得咁少人...收足2班人架
咁...當年可以抽小學既...部門主管註冊日都無話得3兩隻貓 ~~~

‹ 上一主題|下一主題