用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖家爸爸事件後, KL3區, Band 1 位非常促夠 ...
樓主: HKPAPA2010
go

聖家爸爸事件後, KL3區, Band 1 位非常促夠 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-10-31 17:16
如果係黃大仙, 咁梗加要轉網.... 不過要瞭解清楚知道小學大既B1學生有幾多
...

Why??? 住黃大仙咪死!?

我仲以為灣仔好過九龍城區

借位問,九龍城區強小學多,咁如果較弱的學校如䈓小、聖提摩太等,自然band 1學生少(當20%)。
但請問是否弱校的band 1生在升中一時,抽入band 1中學的機率,與其他同區強校band 1生是一樣的?謝!

回覆 HKPAPA2010 的帖子

乜野係聖家爸爸事件 ?

hkpapa852  係EK打呢4個字你會搵到  發表於 16-11-2 09:45

醒目開學勳章 貢獻勳章

lovelinda 發表於 16-11-1 22:17
借位問,九龍城區強小學多,咁如果較弱的學校如䈓小、聖提摩太等,自然band 1學生少(當20%)。
但請問是否弱 ...
如果係B1,就係同B1一齊抽

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

SingMom 發表於 16-11-1 22:30
回覆 HKPAPA2010 的帖子

乜野係聖家爸爸事件 ?

google 幫到你:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3060089

肥win  已開不到  發表於 16-11-2 12:18
恐龍家

lovelinda 發表於 16-11-1 22:17
但請問是否弱 ...
同組別(Banding)學生係一齊抽(統派位階段),不過"弱校"既B1學生比例,相信唔會有20%,多數只係1X%, 甚至低於10%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

whycyh 發表於 16-11-1 22:12
我仲以為灣仔好過九龍城區
以全港升中網嚟講, 灣仔係好過九龍城, 九龍城係只係全九龍最好.

不過九龍城網升中比灣仔網又另一好處: 選擇多

灣仔升中網雖然B1學位充足係全港最高, 但其實係天地網, B1中學基本上各自只有2個選擇, 唔係B1A就係B1C, B2好少少, 不過都係不多於4個選擇

九龍城中學網, B1位足之餘, B1A同B1B都多選擇 (反而無乜B1C可選), B2一樣又係多選擇

hppa    發表於 16-11-2 17:59
肥win  請教如何分辨學校屬B1A, B1B和B1C?  發表於 16-11-2 12:21
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

朋友讀九龍城名私,成績麻麻,老師話佢喺九龍城網係band 2,但在全港性係band 1;另一例子係朋友在元朗網係band 1,但在全港性係band 2。所以由黃大仙轉網去九龍城的話,有危機跌banding。

hppa    發表於 16-11-2 17:59

bananaGi 發表於 16-11-1 18:36
Why??? 住黃大仙咪死!?

其實唔同區都有唔同問題, 而且多數區其實官津中學既B1位都唔係咁夠.

好似黃大仙區, 真係屬於B1既官津英中, 只有保一, 協和, 何蔭棠同德愛

至於可立, 睇過5年前既校務報告, 當年3322率同現今既聖母差唔多, 咁可唔可以叫B1呢?

聖母唔駛講, 區內有名既B2英中, 仲有間多年嚟無公佈過成績, 坊間估計係B2既英中文理.

不過文理好似又將會搬去九龍城網, 咁黃大仙區, 仲有咩較出色既中學呢?

唔通真係諗住伍華, 聖文德, 培敦, 孔仙洲呢批二線學校會大幅升值?

小曳人 發表於 16-11-2 09:09
如果係B1,就係同B1一齊抽

Thx

hkpapa852 發表於 16-11-2 09:44
同組別(Banding)學生係一齊抽(統派位階段),不過"弱校"既B1學生比例,相信唔會有20%,多數只係1X%,  ...

Thx

我開始明白升降banding玩法喇~
多謝各位數據王回覆

回覆 hkpapa852 的帖子

嘉諾撒 (新蒲崗) 是較強.

旦嘉諾撒 (黃大仙) 又應怎和 KL3 綱內的小學比較呢 ????

請多多賜教!!!!

HKPAPA2010 發表於 16-11-2 11:04

嘉諾撒 (新蒲崗) 是較強.
黃大仙區兩間嘉諾撒都係屬於強校, 新蒲崗個D既B1%高一點, 本區派B1%多年嚟係4X%-5X%, 黃大仙個間就只有40%-4X%.

兩間既學生想轉網升中而唔影響Banding, 建議排名要係升B1%既數字打個8折.
即係大約要係以下既範圍內先安全:

CPS (SPK): Top 40% 內
CPS (WTS): Top 33% 內

Dear hkpapa852,

Thank you so much!!!

hkpapa852 發表於 16-11-1 15:40
個人認為, 轉校網會否跌Banding, 唔係單單因為由A網轉B網, 主要係要睇呢幾方面:

1. 本身小朋友讀邊類型學 ...
想請教舊華德在九龍城區內算是一線小學嗎?

回覆 小曳人 的帖子

但有一事想問,B1 成綪抽籤係指全港學校而唔係學校內嘅 B1,對嗎?

mayyylai 發表於 16-11-2 12:40
回覆 小曳人 的帖子

但有一事想問,B1 成綪抽籤係指全港學校而唔係學校內嘅 B1,對嗎? ...
B1 成綪抽籤係指全港學生分組 (甲部)....本區學生分組 (乙部)
學校若有提供真誠估計學生組別....應係基於本區情况去估計
‹ 上一主題|下一主題