用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 小朋友固執性格如何改善?
樓主: yannietimb
go

小朋友固執性格如何改善? [複製鏈接]

yannietimb 發表於 15-7-29 11:05
我都有照開,諗住佢會抵唔住誘惑,點知佢真係寧願唔睇,佢真係好講心情!食野都一樣,唔肯試新野, ...
我細仔出街唔肯食屋企未煮過的菜色,結果有次同婆婆一齊去飲茶,他只肯食白飯,激死婆婆。我地都唔理佢,出街食飯,好多時讓他自己揀自己想食的,若是一班朋友食飯就唔理佢,由得佢唔食。
for every one criticism, three positives must be given.

睇到你地個post,原來我個女細個都好多奇怪固執野,有d一定要做嘅野我吾會遷就,(例如要去照相鋪影相,佢次次都吾肯,係門口喊成粒鐘,結果眼都腫埋,我都要佢第二日再去影,又係門口磨一輪,真係吾明)要喊就喊到夠,只怕就壞左佢,或者人地話我吾識教女。。。而家個女10歲,固執巳經少好多,只係仲有d焦慮....

細時如果有d無傷大雅嘅,我會比choice佢,但大大下吾work lor,佢會提出其他選擇,下下討價還價,超累

YanKanMom  有時的確是好勞氣及好攰的!  發表於 15-7-30 16:39

阿囝也是固執仔一名。隨著年歲漸長,某一些固執行為是有改善的,例如願意嘗試多一些不同的食物,去一些不同的地方,參與多一些活動。不過骨子裡仍是固執焦慮的,到某一些位便會浮出來。悲觀的想這些特質或會伴隨他一生,樂觀些想他能與這些特質共處,適當時修飾一下,做到不妨礙他的生活社交便好了。

回覆:小朋友固執性格如何改善?

想請教大家,此類小朋友適合傳統重學術型的小學?新派活動教學型直資小學?或國際學校?哪類型發展較佳?

引用:Quote:yannietimb+發表於+15-7-29+11:05+我

原帖由 lillymarie 於 15-07-29 發表
我細仔出街唔肯食屋企未煮過的菜色,結果有次同婆婆一齊去飲茶,他只肯食白飯,激死婆婆。我地都唔理佢,出 ...
我仔都唔鐘意食出面野。。。所以到現在我還會煮飯俾佢出街食,因為食自己煮的可以食成大壺,食街的就一隻小碗,去飲茶佢淨係食叉燒包,其他所有都唔肯食,唯有諗自己煮既健康d, 無咩所謂啦!

引用:+本帖最後由+idy926+於+15-7-30+15:06+編輯

原帖由 idy926 於 15-07-30 發表

睇到你地個post,原來我個女細個都好多奇怪固執野,有d一定要 ...
謝謝分享,我地而家努力向個仔說道理,教佢不用每樣東西都順序,希望潛而默化,佢慢慢會接受改變!

yannietimb 發表於 15-7-31 16:57
我仔都唔鐘意食出面野。。。所以到現在我還會煮飯俾佢出街食,因為食自己煮的可以食成大壺,食街的就一隻小 ...
亞女小時出街又係吾肯食,開頭我以為佢挑食,漸漸發現佢好多食物會敏感,有時味精都會,所以出街吾願食,但果時佢細講吾出,只係覺得吾對路,咪嘜都吾肯試!有時食完無耐會周身痕甚至咀腫。到我明白左佢有嘜野吾食得,避開吾食,佢先慢慢肯食街野。你不妨留意下有無這方面的問題

引用:Quote:yannietimb+發表於+15-7-31+16:57+我

原帖由 idy926 於 15-07-31 發表
亞女小時出街又係吾肯食,開頭我以為佢挑食,漸漸發現佢好多食物會敏感,有時味精都會,所以出街吾願食,但 ...
我仔都會,一敏感就咀腫或起粒粒

引用:Quote:yannietimb+發表於+15-7-31+16:57+我

原帖由 idy926 於 15-07-31 發表
亞女小時出街又係吾肯食,開頭我以為佢挑食,漸漸發現佢好多食物會敏感,有時味精都會,所以出街吾願食,但 ...
佢又無敏感,不過我都諗過係佢唔鐘意街外野味濃同味精,佢而家出街除左烏冬,湯粉,叉燒包,其他試都唔試。。。

引用:想請教大家,此類小朋友適合傳統重學術型的

‹ 上一主題|下一主題