用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果有親戚在官小做副校長...
樓主: ken0512
go

如果有親戚在官小做副校長... [複製鏈接]

mcl203 發表於 14-12-3 19:08
都要睇下邊間官小,否則,有可能係幫你變成害你!
點解講到官校咁差?真係咁差?? 好有興趣想知全港34官立小學中邊間為之好?邊間為之差???

kk80400 發表於 14-12-3 17:36
我淨係知道, 比較出名而又真係值得打人情牌去入官立, 只有馬官同軒官, 如果係呢2間, 甘就試下搵下你表姐
( ...
點解直得入的官立只有馬官和軒官?? 其餘真係咁差???

熊牛不兩立 發表於 14-12-4 10:09
點解講到官校咁差?真係咁差?? 好有興趣想知全港34官立小學中邊間為之好?邊間為之差??? ...

會唔會係因為官校校長同老師都係政府公務員,鐵飯碗,做野hea d,反正唔驚無得撈,又唔驚殺校減薪裁員,唔洗好似津校咁有排山倒海既測驗功課同考試,又要keep住好成績來討好家長,所以官校無其它津直私校咁好呢。

熊牛不兩立 發表於 14-12-4 10:10

我反而覺得馬官唔係咁值得入, 馬官間聯繫中學伊中係另一區, 1X個聯繫位4間聯繫官小分, 咁同其它九龍城區無聯繫既學校機會唔係多好多

軒小上下午校(聯繫QC, BPS), 般官(聯繫KC, BPS), 沙官(聯繫沙官中), 荃灣2間官小(聯繫荃官中)

呢幾間值D, 起碼間間聯繫中學同小學同區, 入到機會大D, 而且間間中學都係一線中至一線頭
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

從朋友的facebook看到一個官津老師的分享,内容大致說其實官津老師現在也不完全是鉄飯碗,收到投訴都好麻煩,但該老師認爲官津與直私最關鍵性的差異係學生的質素。程度差距太大、家庭對教育重視程度的差異,這些對老師的教學都帶來很大的難度。不過,我覺得官校最大的問題是其完全沒有能力對EDB推行的this and that say no,其他津貼學校,看個別辦學團體,都可以有自己的立場。

點解講到官校咁差?真係咁差?? 好有興趣想知全港34官立小學中邊間為之好?邊間為之差??? ...
邊到睇到我講官校好差??.....樓主亦 無講 /亦唔方便講 係边間....呢d吹水意見好行嫁喎

有人問津/私/直...我d吹水意見都係一樣...乜叫好唔好??...存在太多變數+睇法 ~~~

mcl203 發表於 14-12-4 11:25
邊到睇到我講官校好差??.....樓主亦 無講 /亦唔方便講 係边間....呢d吹水意見好行嫁喎

有人問津/私/直... ...
咁你話都要睇下邊間官小....如果唔係都係幫變左害. 所以我咪assume你心中有對某間官小有良好感覺....所以我咪八掛想請教下你

醒目開學勳章 貢獻勳章

講名氣/成績,軒小、福馬、紅馬、沙官、荃官都應該唔錯其他嘅就有d參差,聽聞有d甚至收生不足

但係,我老師就叫我唔好只睇成績,佢覺得官校教德育無教會學校咁好 (佢自己係教徒)

最終,其實都係要睇返家長想要乜
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

se6b03 發表於 14-12-4 10:20
會唔會係因為官校校長同老師都係政府公務員,鐵飯碗,做野hea d,反正唔驚無得撈,又唔驚殺校減薪裁員,唔 ...
以我所知,官校都非教學職員校長係無得郁佢地嘅
但教師就可以申請調走佢 (20年前已經可以),而且部份係合約教師,自己面試請嘅,唔鍾意就唔叫佢走,不過聽聞唔可以幫合約教師renew contract,就算renew都無人工加

所以,教師唔難頂,係職工難頂,連老師都要受其他非教職人士嘅氣!
恐龍家

熊牛不兩立 發表於 14-12-4 11:56
咁你話都要睇下邊間官小....如果唔係都係幫變左害. 所以我咪assume你心中有對某間官小有良好感覺....所以我 ...
多謝你用上" 你assume我" ~~~

醒目開學勳章

熊牛不兩立 發表於 14-12-4 10:10

其它唔係唔好, 只係自行或者大抽獎, 都好多機會入到, 冇乜必要打人情牌, 可以話係2線學校
(之前已經有JM補充仲有其它官立係1線學校)

stepyau 發表於 14-12-4 10:48
從朋友的facebook看到一個官津老師的分享,内容大致說其實官津老師現在也不完全是鉄飯碗,收到投訴都好麻煩 ...
True.  The difference between gov't school and subsidized school lies in the extent of policy autonomy.  e.g. Gov't school has to follow suit with EDB policy with regards to civilian education, while subsidized school e.g. who is run by religious organisation may have less stringent in this sense.  
Getting back to the topic, gov't school should follow very closely to EDB policy regarding their authority in admitting students, they're civil servants, they don't dare to break rules to take students without official procedure.  So they mostly exercise their discretion at the stage after lucky draw.  

其實, 一D唔係教緊官校既老師, 同一D唔係有小朋友係官校讀緊既家長, 憑咩去話官校德育無個D有宗教背景既學校咁好, 同會比所有津校更用力推行教育局既政策?

話說當年全城反國教時, 沙田某名津小高調宣佈如期推行國教.... 某宗教辦學團體個幾個阿頭, 依家都係做緊政協, 咁又點睇?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tkinwong 發表於 14-12-3 21:31
我唔敢講香港讀書無人事關係,但你親戚作為公務員如果提供協助,就算沒有收受利益,都有利益衝突。報小學, ...
請問告得入嗎?唔好傻啦,唔好話叩門,自行都黑暗到爆!任何一個地方都係講人事架啦,呢啲先叫贏在起跑線呀!大把人死谷爛谷考直私end up total loss啦!個小朋友唔叻咩?

chingcging 發表於 14-12-5 11:06
請問告得入嗎?唔好傻啦,唔好話叩門,自行都黑暗到爆!任何一個地方都係講人事架啦,呢啲先叫贏在起跑線呀 ...
叩門用人事關係收, 一定無得告, 但如果自行用人事關係收而"又有証據", 一定告得入

回覆:如果有親戚在官小做副校長...

叩門冇得告啦,本身叩門位冇官方指引,要求校長點揀學生。
自行位要計分抽簽,我估官小全部都交俾EDB搞。

自行出古怪,就算唔去icac開file, 件事見光校長好大鑊。你估有冇校長肯咁幫?

官小最大問題係「校長會調,好少由原校升上,本身申請到升校長既都會調去其他學校」另外,近年EDB請既CM/GM/apsm位都係由入職點計起,唔計喺津小既教學年資,即係有經驗津小教師唔會去做官校(但佢跳糟去其他津小又計年資」

即新入職既都冇乜經驗(喺classroom management 黎講係最大影響)

而好多時教師升職又好可能要調校,最終係中高層會成日轉變

呢樣係好定唔好,就人人睇法唔同了。

sorman 發表於 14-12-5 14:34
其實每個辦學團體屬下學校既教職員都有機會互換, 唔係單係官校問題. 不過你話入職年資問題, 呢樣真係會有影響

引用:Quote:sorman+發表於+14-12-5+14:34+叩門冇

原帖由 hkpapa852 於 14-12-05 發表
其實每個辦學團體屬下學校既教職員都有機會互換, 唔係單係官校問題. 不過你話入職年資問題, 呢樣真係會有影 ...
主要係東記/保記同聖公會,不過佢地調派頻率細過官校好多。

引用:+如果有親戚在官小做副校長,咁有無分加,女

原帖由 ken0512 於 14-12-03 發表
如果有親戚在官小做副校長,咁有無分加,女兒入讀机会大嗎?
自行無分加。叩門應該有d用。

引用:叩門冇得告啦,本身叩門位冇官方指引,要求

原帖由 sorman 於 14-12-05 發表
其實仲有,官校老師普遍諗法係多一事不如少一事,盡可能唔好搵咁多野搞,做少啲就煩少啲錯少啲。每年升調問題,差唔多去到學期尾,可能六七月先知(由教育局決定,唔係校長),其實老師都唔會知自己來年係咪一定喺度教,合約既又唔知來年有無得續約咁。當然,特別叻既一線官校呢方面會控制得好啲,學生成績好,校長講句說話都大聲啲。。。

‹ 上一主題|下一主題