用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 贏在起跑線......咁終點係邊?
樓主: hkpapa852
go

贏在起跑線......咁終點係邊? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

終點?學海無涯呀!

licpd    發表於 14-10-19 00:05
恐龍家

王國會長

hkpapa852 發表於 14-10-17 10:23
大家成日話驚輸在起跑線, 所以成日話要盡量為小朋友做呢樣做果樣, 咁到底大家心中既起跑線由幾時開始? 終點 ...
你在小一選校區問, 終點當然係入到心儀小一

回覆:贏在起跑線......咁終點係邊

冇終點架,到佢做左父母,繼續陪仔女跑……

little_yolky 發表於 14-10-17 11:51
即係教到小朋友最後上天堂就贏, 落地獄就輸。
你認真就輸了!

終點我控制唔到,各人有各人的目標。

在人生旅途中,我只能做到有限的教導:

1。正確的價值觀
2    懂得待人接物
3。禮貌謙厚守時
4。兩文三語
5    Give and take
6。認識上帝

其他,看他的做化及命定!

小小山  agree  發表於 14-12-8 12:18
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

終點,就是能達到不需再同人比較,咁就冇赢同輸

hkpapa852 發表於 14-10-17 10:23
大家成日話驚輸在起跑線, 所以成日話要盡量為小朋友做呢樣做果樣, 咁到底大家心中既起跑線由幾時開始? 終點 ...

都唔係終唔終點的問題。而家D父母學歷、經濟一般比上一代好,想在能力範圍內為孩子舖條好行點的路而已。我承認這做法有其壞處,但作為父母心,我想也是無可口非的吧。

maomaochoi 發表於 14-10-17 14:25
重點有冇伴讀?
當然有, 讀埋比佢聽都唔聽

Argyle 發表於 14-10-19 22:25
終點,就是能達到不需再同人比較,咁就冇赢同輸

根據你既定義, 即係要帶小朋友到七十歲, 因為孔子曰:七十而從心所欲。唔知我有無咁長命呢, 到時我XX歲了。

引用:Quote:maomaochoi+發表於+14-10-17+14:25+

原帖由 sugarbun 於 14-10-20 發表
當然有, 讀埋比佢聽都唔聽
咁真係好傷心...你阿女鍾意啲乜?我昨天買了本"說到做到"的繪本,讀俾阿仔聽,佢笑到哈哈叫。本書講應承人的事一定要做(其實本書好"無聊",但我誇張的講,佢聽得好入神好鍾意),佢好入腦,我一提番本書的主角,佢就記得應承我的事一定要做

sugarbun  你仔仔好乖, 我都唔知可以點了   發表於 14-10-20 12:10

ANChan59 發表於 14-10-19 15:16
終點我控制唔到,各人有各人的目標。

在人生旅途中,我只能做到有限的教導:
除咗4同6比較簡單, 我睇你都唔駛有終點了

小曳人 發表於 14-10-18 08:36
終點?學海無涯呀!
但莊子話:唔生有涯, 大家都唔好咁辛苦, 幫得幾多得幾多, 都要顧下自己

little_yolky 發表於 14-10-20 10:57
好彩不是我的終點——
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

little_yolky 發表於 14-10-20 10:57
正所謂三歳定80, 價值觀不能正青春期前建立好,真是唔好諗太遠

MrBeast 發表於 14-10-20 11:18
正所謂三歳定80, 價值觀不能正青春期前建立好,真是唔好諗太遠
個框定好咗, 都仲要不停咁tune, 我睇ANChan59都好難有休息既一日了。

MrBeast  我估佢應ok  發表於 14-10-20 11:37

little_yolky 發表於 14-10-20 11:20
個框定好咗, 都仲要不停咁tune, 我睇ANChan59都好難有休息既一日了。
到高中已經好難 tune, 入大學,住埋宿舍,鍾唔鍾意都要放手。

你問我,我都放心㗎!

ANChan59 發表於 14-10-20 11:31
到高中已經好難 tune, 入大學,住埋宿舍,鍾唔鍾意都要放手。

你問我,我都放心㗎!
女仔真係要愁耐啲, 又要愁佢青春期會唔會掛住拍拖唔讀書(基於呢一點, 我已經安排咗間女校中學俾佢), 又要愁佢有無帶眼識人, 結到婚又要愁佢家婆好唔好, 生小朋友又要愁佢佗得安唔安全, 生完又愁佢坐月補得好唔好, 仲要幫手湊埋B。嫁得好又愁佢會唔會俾老公飛無嘢做生活唔到, 嫁得唔好又怕佢辛苦命。所以, 我已經同阿女講, 媽媽會保持良好既體魄, 等你生完小朋友我會幫你一齊照顧的, 唔駛擔心。

sugarbun    發表於 14-10-20 12:11

little_yolky 發表於 14-10-20 11:43
女仔真係要愁耐啲, 又要愁佢青春期會唔會掛住拍拖唔讀書(基於呢一點, 我已經安排咗間女校中學俾佢), 又要愁 ...
睇完好有孫悟空點都逃唔出如來佛掌心既feel
p.s. 你樓上個留言做乜咁睇唔開自揭年齡?

little_yolky  改咗了, 好彩, 多謝提醒 :fortun   發表於 14-10-20 12:29
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 14-10-20 12:12
睇完好有孫悟空點都逃唔出如來佛掌心既feel
p.s. 你樓上個留言做乜咁睇唔開自揭年齡?  ...
哎哋, 係喎, OH, my God !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

‹ 上一主題|下一主題