用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 係咪個個都會報神級小學,試下運氣?
樓主: happyritamama
go

係咪個個都會報神級小學,試下運氣? [複製鏈接]

回覆:係咪個個都會報神級小學,試下運氣?

我都無報....

唔想浪費時間

每個人想法唔同, 有些係唔試過唔心息, 當年我女都冇報

完全無報, 因為阿囡身在凡間, 只是凡人, 不敢越軌挑戰神明。收都唔會讀, 所以無報。

引用:如果明知自己小朋友吾係好bright,+屋企又吾

原帖由 happyritamama 於 13-10-02 發表
如果明知自己小朋友吾係好bright, 屋企又吾算有錢,仲會否試報?eg. DBS, St Paul Co-ed

...
我只係報咗4間直資…2間超熱門,2間較為次熱,就偏偏無報DBS & SPCC…一嚟遠,二嚟收都唔會讀,所以唔想嘥時間,嘥紙張報名…只會報我認為有機會考入同我會去讀嘅直資小學,最重要係我唔係有錢人,好自量,只會考慮是否負擔到學費才去報名!!

引用:一家四口,一人工作,一個月月薪得萬一,二

原帖由 yuenedmund 於 13-10-02 發表
一家四口,一人工作,一個月月薪得萬一,二。所以唔會讀私校或直資,收入有限,所以只是等大抽獎。
就算知 ...
唔好give up。有朋友一家五口,一個工作(只是文員),一個仔讀医、一個讀建築,細女今年都入U, 真開心!

絕對不能和以前年代比較, 以前冇直資,在官津名學校也有窮人,當然也可入U啦!試問神級學校,樣樣都要$,如:籌款活動丶賣物會(當然可以唔買學校產品,但個個同學有你就冇,幾難受)、個個也有車、靚書包、遊學團、補習(通常名校教的有限,個個出去補)、學樂器等。我覺得唔係要勁有$,但至少要中產,否則好難叫小朋友睇開D。

神級學校有有錢人亦有普通家庭, 正如名津校亦會有有錢人讀, 甚至將來讀大學做嘢你身邊總會有有錢人的, 我又唔覺得要同人比。

556699 發表於 13-10-4 09:39
神級學校有有錢人亦有普通家庭, 正如名津校亦會有有錢人讀, 甚至將來讀大學做嘢你身邊總會有有錢人的, 我又 ...
如實反映真實情況。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 irischowys 的帖子

是你的第一身經驗或想當然?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

For my son's case, we applied the school when we feel like it and suitable for my son irrespect if this is a renowned elite school.  We applied DBS but not SPCC as the later one is too far from home.  Though my son did not manage to get an offer, its a good experience.

回復 happyritamama 的帖子

往年只報了一間, 算是去見識下

一間直資,私小,甚至地區名校都無報過,因為自知小朋友唔太標青,無謂浪費時間

引用:沒報dbs和spcc. +

原帖由 marcuscyrus 於 13-10-03 發表
沒報dbs和spcc.
我同你一樣

回復 happyritamama 的帖子

其實都不能話係運氣,可以話係狀態,有實力的小朋友不會是長勝將軍。有沒有錢不是問題,不過如果我好了解我個小朋友,又明知小朋友學習能力不是很好,我就不會報了,因為不是靠運氣。收都唔讀的就更加唔會報啦,玩咩。

不過都有很多人報來當係rehearsal,也有很多人其實報了都來不到,因為撞期。報名人數多不代表面見的人都有咁多。

醒目開學勳章 貢獻勳章

有報db,無報spcc (基本上報得嘅都諗過點返學!)
報,因為我地覺得佢會讀到書,明知氣質未必啱,但可以一試,最終入咗第二輪叫見識過!
恐龍家

完全無報到神級學校。 唔係對個女無信心, 而係唔想人云亦云, 唔執輸心態去處理阿女既前途。
我只想揀最適合既學校比阿女。

SPCC - no la, just waste of time. Nearly 100 seats are reserved for people with connection.

我想開下眼介,收到未必讀,因為我唔想我個乞兒囡比人睇低,始終唔同level

irischowys 發表於 13-10-3 23:05
絕對不能和以前年代比較, 以前冇直資,在官津名學校也有窮人,當然也可入U啦!試問神級學校,樣樣都要$,如 ...

agree~ 名校放完長假, 有意無意都會問 "放假去左邊到旅行呀?"
‹ 上一主題|下一主題