用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有無知48網排名
樓主: Ashleykenneth
go

請問有無知48網排名 [複製鏈接]

回覆:請問有無知48網排名

我又入嚟搭訕先,我聽丫仔同學爸爸說基顯叩門要有錢先有得in無錢無得in,他說3條1都冇得in,我說吾一定可能你欠一封校長推薦信呢!

引用:我又入嚟搭訕先,我聽丫仔同學爸爸說基顯叩

原帖由 6211 於 13-06-27 發表
我又入嚟搭訕先,我聽丫仔同學爸爸說基顯叩門要有錢先有得in無錢無得in,他說3條1都冇得in,我說吾一定可能 ...
油基可能睇小朋友是讀邊間學校&住邊,因為我是統一派位無填佢,無校長信,只是比d學校評估表&家長信,佢地都通知我地可以interview~

回覆:emily0605 的帖子

丫仔同學派坪石聖公會聖約翰小學住油塘

同錢又拉得上關係?如果錢可買位,我即買拔小

佢拎左啲乜睇到邊個有錢?
佢會唔會睇成績表先in?

朋友想知會吾會工作有關

佢個表有似有問排第幾志願,至於父母工作,好似有一兩間學校要填,但唔記得邊間,叩得太多間了錯無放過

有朋友的小朋友讀緊油基顯,很開心。之前去過學校open day, 學生都有禮貌(學校當然會安排精英在open day做好image la, 呢個我明), 著重多元體藝,校舍大,真的很吸引。但聽聞3年級開始就會好多功課,因要應付呈分試,有冇人知係咪真?

我本身住藍田,但藍田嘅小學差距太大,一係勁谷(2間小強 & 藍循), 一係比人話飛仔(聖愛德華), 所以轉戰油塘。

話佢聖愛德華係飛仔學校 有無具體啲既証據呢

我自已覺得聖愛德華係細啲 可能食飯可以出街食 小學生或者無咁靜
感覺上用飛仔黎話佢 未勉太柯剋

我自已覺得聖愛德華係細啲 可能食飯可以出街食 小學生或者無咁靜

飛仔學校唔係中學先有咩?

我今年排聖愛德華 第2都入唔到

我自己是聖愛德華舊生,畢咗業好耐,以前藍田舊屋村時候讀的,現在真的唔知道學校係點,所謂飛仔,係從網上comment所見所聞,如果大家有朋友的小朋友讀緊,可以share多D資料嗎? 我也想搜集最update最真確的資料。

從網上comment所見所聞 - 網上講法有欠公平  例如小朋友响街度流連
我唸呢個係父母責任居多吧
對我黎講 飛仔 起碼食煙 打架 講粗口 最起碼我未見過
我個姪女幫一個小二既補習 仲話佢幾乖
聖愛德華體育唔錯的

油基好???我都想知呀?

回覆:小兔~阿比 的帖子

小兔唔使緊張,或者循收呢,我隔離屋個內地男仔就係讀聖愛,一回到家門口就「該炆」(普通話)唔該都無聲,不過呢d可能同家教有關

引用:小兔唔使緊張,或者循收呢,我隔離屋個內地

原帖由 Ashleykenneth 於 13-06-28 發表
小兔唔使緊張,或者循收呢,我隔離屋個內地男仔就係讀聖愛,一回到家門口就「該炆」(普通話)唔該都無聲, ...
網上所講的飛仔,都應該唔係食煙,講粗口那種,小學唔會掛,嚇C人咩!

無論如何,家教一定緊要過學校教,但學校氣氛真的很重要,到小五六,朋輩會好影響小朋友的行為思想,所以真的想找一間氣氛和諧,關愛,包容的,雖然我知道很難!

emily0605 發表於 13-6-27 20:59
油基可能睇小朋友是讀邊間學校&住邊,因為我是統一派位無填佢,無校長信,只是比d學校評估表&家長信,佢地 ...
我都係聽人講基顯叩門位,學校收既小朋友其中一個共通點係住得近近。
‹ 上一主題|下一主題