用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對衡道方方N班
樓主: virginbaby
go

對衡道方方N班 [複製鏈接]

原帖由 hobby 於 11-12-14 13:11 發表
我都好似見過, 不過, 方方又冇再收茶點費, 食餅, 食包都好正常, 總之唔係食朱古力, 薯片我都覺得ok, 有時仲有juice飲添;

當然有啲學校會煮埋粉, 但有時都唔可以要求咁多嘅, 因為一間學校總有好有唔好, 如果真係覺得 ...

如果係茶點,
包包餅餅果汁我覺得係冇問題既,
因為有D人係會驚小朋友唔夠飽...
我自己認為又唔係當LUNCH...
LUNCH人地會收錢架嗎,
咁當然食既野會唔同,
會有飯呀粥呀粉呀果D又好正常,
反而要諗下小朋友應該乜都要食(除左零食)...
就算茶點係得果D都冇問題架,
當係一個習慣,
咁小朋友就唔會揀飲擇食,
好似我咁,
我個女乜都食架,
去INTERVIEW果陣,
老師問我個女有乜野鐘意食,
乜野唔鐘意食,
我答佢我個女乜都食架喎,
冇食物敏感,
我反而覺得佢問得奇怪,
咁細個小朋友,
除非有食物敏感既啫...
唔係會揀飲擇食既機會都好低架喎...

原帖由 hobby 於 11-12-14 13:18 發表
其實真係間間唔同, 好似有啲學校會included 係埋雜費, 好似think (半年收差唔多元

去旅行總會影下團體班相架嗎?
定家長要自己去搵老師要返D相呢?

原帖由 hobby 於 11-12-14 13:30 發表
haha, in 埋先la, 或者你會好like 嗰2間學校呢, 因為個style真係好唔同;

其實我哋都會同囡囡係k1轉校, 係屋企附間一間幼稚園, 或者大家會問點解, 我哋主要原因係間k 都收咗全日班, 唔洗再搭校車, 覺得同學校理念一 ...

咁既家長都有...仲打個小朋友...
我會IN埋果兩間先...
但係我多數都係想個女讀方方架...
因為果兩間係有學劵既KG,
我成日都擔心課程淺,
第時阿女讀小一會好辛苦...
我有留意K班架啦,
小學都有留意緊...
我其實好想個女讀音小架...
但都係我老公果句,
"你又唔知你個女鐘唔鐘意,
或者佢一D興趣都冇呢,咪好痛苦?"
咁佢又講得啱,
話唔定佢既資質平庸?
又或者佢叻得緊要可以再入勁D既呢?
冇人知...
所以我有諗,
入方方就算我比佢一直上讀埋K班都係好事,
因為方方都算係一間好既又好耐歷史既KG,
(SO FAR我冇見有人講方方唔好)
到K班果陣我都會比個女出去考下其他KG,
當係一個歷練又好,
見識下都好,
有就考慮轉,
冇就留返係度,
所以點解我到家下都仲係心儀方方,
因為入到佢就"冇死錯人",
聽其他家長講,
方方既程度都算深,
咁上小一就一定冇問題了,
我係咁諗,
唔知大家可唔可以比D意見我呢?

原帖由 virginbaby 於 11-12-14 13:42 發表
希望你囡囡會有畢業班相啦...因為大家都覺得呢啲好正常要有架麻!!
有時問學校,又無為意啲小事,都會漏呢樣果樣,問唔哂咁多..唯有再努力啲..做好啲!

...

我總覺得,
佢影左冇比家長,
家長又可以自發性去問學校老師攞返,
或者關注下都係好事,
多D同學校溝通,
可能會有所得著!

原帖由 virginbaby 於 11-12-14 13:48 發表
無錯...家長雖然想小朋友讀呢間..但若然出年返左之後覺得唔啱..小朋友辛苦..唔開心..大人一定唔好過!

大人心目中好既...未必係小朋友最啱...又唔係只睇K,要睇埋佢升小條路...經濟..人手配合,總之唔簡單 ...

咁唔知應該點睇啦...唉...
因為我個女未返過學,
好難知道佢鐘唔鐘意,
或者好似我奶奶咁講,
好多野最好唔好比個小朋友自己揀,
要佢明白,
返學你唔鐘意嗎?
冇得你唔鐘意,
因為呢個係你既責任...
反而係要諗辦法令小朋友點樣去投入學校生活...

回復 35# 梅媽媽 的帖子

好似同對衡道個間唔同, 我12月開始返, 冇收過要做功課呀, 但就有2本簿, 1本係英文歌, 叫家長返屋企同小朋友唱(每2星期加1首唱仔), 另一本係普通話, 一個月一版, 係用來同小朋友讀吓幾個字咁咋

生日會就老師話生日之星交$340, 包晒所有嘢, 唔使自己再買;

我之前問過老師, 佢話全日班有得瞓, 好似由12點幾瞓到2點幾, 我估唔夠2個鐘, 我相信有得瞓掛, 我囡囡以前瞓開3個鐘, 如果冇得瞓, 佢實頂唔住, 因為依家己經早咗起身搭校車, 但佢真係倦咗好多

回復 42# cat8141210 的帖子

我都冇份去旅行 ... 學校11月去咗, 囡囡仲未返學

原帖由 梅媽媽 於 11-12-14 14:43 發表
其實方方係透明度不足.
佢地無茶點費, 星期一 , 三四五都係面包或餅干, 星期二就有熱食粉.粥.咁.一般飲料係水或奶.
  親子活動係每個星期一份既閱讀填色活動. 另外我十月開始返,就收過四份通告係一些活動你可以俾錢 ...

我覺得你講既茶點係可以接受的,
我想問你講既"佈道會"係乜野黎架?
學校會要求小朋友信教嗎?
我地本身係冇宗教的,可以唔參加的嗎?

生日要買水果回學校請同學食,
我記得我細個學校要幫我地開生日會,
我媽媽都係要出唔記得幾多隻紅雞蛋...
都係要買水果...
所以呢D好正常,
但估唔到原來方方係咁傳統,
好開心知道呢D資料,
多謝你~~

原帖由 梅媽媽 於 11-12-14 14:45 發表
我係聽朋友講嫁, 唔一定成績唔好.
係你俾錢就可以join既.
朋友住得遠,屋企又有個細既, 所以放佢係學校,做埋功課,玩埋先返屋企.
詳情你要入左學再問老師 ...

好的,
我開左學一段時間就會問下老師先~~~

原帖由 梅媽媽 於 11-12-14 14:47 發表
我朋友個女係pn呀!!我聽朋友講冇得訓教嫁喎, 你問返老師.我係太子道冇呢樣野, 係對衝道先有

sorry , 我打錯價錢呀, 哈哈係加多2.3千呀
真係對唔住 ...

加多$2000-$3000既話...
可能轉全日會抵D喎...哈哈...

回復 39# virginbaby 的帖子

嗰2,3千係功課輔導班收費, 其實好多學校都有, 都係加幾千咁

而生日會要買嘢, 或俾多啲錢都好正常, 我哋出年讀嗰間k1(有voucher的)都會叫學生買零食, 學校得birthday cake咋, 仲好所以活動都係另外收費, 有啲會有sponsor

原帖由 virginbaby 於 11-12-14 15:03 發表
咩野2-3千呀?咁貴 ?仲要買60個梨 ?
真係唔明..呢啲係咪就係私小既作風...乜野都同錢有關...
定係我唔了解...學卷K都係生日會要夾錢既呢 ?

咁我地作為家長..除左唔參加..就唯有比$$$$$....

...

梅媽媽講既$2000-$3000應該係功課輔導班,
你應該可以唔參加的,
至於夾錢開生日會,
我所知既係有學劵既KG都係一樣架咋...
我細過讀既KG係村校,
一樣都咁樣,
我媽媽話乜都要比錢,
所以唔關係咪私校事既.

原帖由 hobby 於 11-12-14 16:15 發表
好似同對衡道個間唔同, 我12月開始返, 冇收過要做功課呀, 但就有2本簿, 1本係英文歌, 叫家長返屋企同小朋友唱(每2星期加1首唱仔), 另一本係普通話, 一個月一版, 係用來同小朋友讀吓幾個字咁咋

生日會就老師話生日之 ...

我想問你,
有一本書係歌仔,
係咪即係其他家長講既NURSERY RHYMES?
方方係咪係評估果陣要求小朋友要識唱先PASS到架?

原帖由 hobby 於 11-12-14 16:17 發表
我都冇份去旅行 ... 學校11月去咗, 囡囡仲未返學

好可惜呀...

原帖由 hobby 於 11-12-14 16:25 發表
嗰2,3千係功課輔導班收費, 其實好多學校都有, 都係加幾千咁

而生日會要買嘢, 或俾多啲錢都好正常, 我哋出年讀嗰間k1(有voucher的)都會叫學生買零食, 學校得birthday cake咋, 仲好所以活動都係另外收費, 有啲會有spo ...

我覺得學校會出埋生日蛋糕已經好好...
好多學校都係要夾錢搞生日會架咋!

回復 53# cat8141210 的帖子

我估係同一本, 不過我自己都唔識唱, haha, 1月就要評估, 佢12月先返, 仲要考埋之前啲嘢, 我估實fail la, 等我之後有機會update 返你la

原帖由 hobby 於 11-12-14 16:39 發表
我估係同一本, 不過我自己都唔識唱, haha, 1月就要評估, 佢12月先返, 仲要考埋之前啲嘢, 我估實fail la, 等我之後有機會update 返你la

原來果個係你...
唔會FAIL既~~!!
比心機啦~~
我都唔識唱架...
好似我昨天睇左你個PO話要考NURSERY RHYMES...
我就好奇上YOUTUBE搵下...
原來真係有架喎...
有VIDEO架...
一係你試下睇呢個LINK~
http://www.youtube.com/results?search_query=NURSERY+RHYMES&oq=NURSERY+RHYMES&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=s&gs_upl=0l0l0l1219l0l0l0l0l0l0l0l0ll0l0
或者上YOUTUBE打個歌名上去搵下有冇你想聽既歌,
再開比你個小朋友聽多D啦...
我昨晚就係專登去YOUTUBE搵NURSERY RHYMES,
再播比個女聽,
我仲跟住唱...(雖然唔識唱都夾硬唱,唱得好難聽,哈哈)
我個女聽到又笑又跳咁好開心,
SO你都可以試下架~~

回復 57# cat8141210 的帖子

<<原來果個係你...?? >>死la, 講得太多嘢, 我有講過咩, haha, 唔記得添

不過有冇講過都唔緊要, 多謝你啲資料, 等我返屋企又search 下先

回復 58# hobby 的帖子

或者等我講清楚的, 學校有本唱書, 不過唔使帶返學, 另外學校會派一本簿仔, 每2個星期會貼多1首歌, 叫家長同小朋友一齊唱; 我囡囡好支持我唱歌仔嫁, 但就成日叫爸爸唔好唱, 佢話我唱得好聽啲喎, hoho

原帖由 hobby 於 11-12-14 17:25 發表
死la, 講得太多嘢, 我有講過咩, haha, 唔記得添

不過有冇講過都唔緊要, 多謝你啲資料, 等我返屋企又search 下先

我係記得昨天有人講過話驚自己小朋友唔PASS...
我諗我冇記錯果個應該係你啦~~
其實我都有呢個憂慮架,
驚個女入左方方太深好多野會唔識...
唔知我有冇諗多左呢...?
‹ 上一主題|下一主題